myszekmyszek Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 Witam. Niedługo będę składał customowe M4, gb pewnie systema. I mam pytanie czy osiągnę zasięg skuteczny 60-70m? (przy dobrej, długiej lufie i gumce hop-up systemy)? Czy trzeba wymieniać coś jeszcze? Quote Link to post Share on other sites
Olek96 Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 (edited) Przy szczelnym układzie i espeesach - pewnie, że możliwe. Myślę że z 450fpsami + promyk zakryty tłumikiem wszystko jest możliwe :) Oczywiście ta lufa musiałaby być odpowiednio długa, bo 60-70m to już sporo. Edited December 25, 2010 by Olek96 Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 Witam. Niedługo będę składał customowe M4, gb pewnie systema. Powodzenia przy robieniu snajperki z Mki :icon_cool: Myślę że z 450fpsami + promyk zakryty tłumikiem wszystko jest możliwe :) Mka 450FPS waląca na 70 metrów ... dobre :icon_lol: Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 Jak masz 450fps na 0,4g to czemu nie? Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 cylinder typ 0 BU i m150/160 i jakaś tuleja w tłoku. Może zrobi zasięg skuteczny na te 70m, tylko że gb v2 pękać lubią Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 Jak masz 450fps na 0,4g to czemu nie? Koledze chyba nie do końca o to chodziło, mi też niespecjalnie :icon_rolleyes: cylinder typ 0 BU i m150/160 i jakaś tuleja w tłoku. Może zrobi zasięg skuteczny na te 70m, tylko że gb v2 pękać lubią :hahaha: Proszę Cię, jak masz pisać takie kretynizmy to zamilknij :bialaflaga: Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 Na początek proponuję wziąć taśmę iść w teren i przekonać się ile to jest 70m bo pewnie większość tak trafnie "doradzających" nie ma o tym pojęcia. Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 Och MAJOR coś Ty taki poważny? Na SR-ce na 530-540 był zasięg 65m, karabin było dość nieszczelny i niedopieszczony, ale taka prędkość (lub te 550 fps) wystarczy, żeby wstrzelić na te 70m i to celnie. Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 MAJOR, krytykować każdy umie :excl: Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 Pewnie, że umie. Ale zrobić replikę z zasięgiem skutecznym 70m już nie każdy i dlatego lepiej, żeby wypowiadały się osoby które umieją, żeby nie wprowadzać w błąd. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 (edited) MAJOR, krytykować każdy umie :excl: Pieprzyć bzdury też, tyle że z tych dwóch rzeczy tylko krytyka bzdur jest coś warta bo wyprowadza z błędu ludzi, którzy owymi bzdurami się sugerują. A Ty pieprzysz bzdury permanentnie. Edited December 25, 2010 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 dobra Major, walnąłem gafę a teraz tak czysto fizycznie. Wg "Kalkukatora" po obliczeniach się kajam publicznie. Wyszło mi, że do osiągnięcia 70m zasięgu skutecznego potrzeba na kulkach 0,4g 4,7J Ek (energii kinetycznej) czyli +/- 725fps (mierzone na 0,2g-standard), czyli w normalnych aegach (bez bu) springa M220 (w zaokrągleniu bo wyszło 217m/s). Teraz nie psiocz, bo to jest wyliczanie kalkulatora, który nie umie uwzględniać położenia strzelca, trajektorii lotu kulki, długości i średnicy lufy, jakości wykonania kulek, celności samego strzelca, wiatru i wielu innych czynników :maniak_jezyk: Quote Link to post Share on other sites
MJ6 Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 (edited) Na początek proponuję wziąć taśmę iść w teren i przekonać się ile to jest 70m bo pewnie większość tak trafnie "doradzających" nie ma o tym pojęcia. Dokładnie sprawcie najpierw ile to jest. to nie jest tak dużo swoją 416 sprawdzam zawsze na takim dystansie. A co do odpowiedzi na temat to nie musi być to długa precka ja mam ~360 mm madbula układ musi być szczelny ponad 450 fps dobre kulasy i jest. Wg "Kalkukatora" po obliczeniach się kajam publicznie. Wyszło mi, że do osiągnięcia 70m zasięgu skutecznego potrzeba na kulkach 0,4g 4,7J Ek (energii kinetycznej) czyli +/- 725fps (mierzone na 0,2g-standard), czyli w normalnych aegach (bez bu) springa M220 (w zaokrągleniu bo wyszło 217m/s) Przy takiej sile to bez działającego hopa i po lini prostej kula w kule. Edited December 25, 2010 by MJ6 Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 (edited) ps. myślałem że będą psioczyć i psioczą. napisałem przecież, że to jest tylko wyliczenie kalkulatora i że on takich żeczy jak hu nie uwzglednia :bialaflaga: Edited December 25, 2010 by zaki123 Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 Kolego, na prawdę nie doradzaj jeżeli zasięg oceniasz na podstawie wskazań tego kalkulatora po czym piszesz, że do tego trzeba sprężyny m220... Po prostu nie masz o tym bladego pojęcia. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 Dexter, nie ma co, jest to kolejny osobnik dla którego zrozumienie że pieprzy bzdury jest ponad jego możliwości intelektualne. Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted December 26, 2010 Report Share Posted December 26, 2010 Testowane podczas wiosny, lekko zimno, troche wieje. Miarka i cel wielkosci 1 m na 30 cm. Repliki - od 320 fps (mp5 galaxy - okolo 50 m) do 450 fps (aug - 65 m) Podaje max zasieg z ktorego dalo sie trafic w cel jakies 30-50 % strzalow. Repliki okolo 400 fps - celny na zasiegu 60 m. Same elektryki. Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted December 26, 2010 Report Share Posted December 26, 2010 zaki123, chodzi o to, że tuleja w tłoku to wielka i antyczna głupota, i nie potrzeba tak mocnej sprężyny, żeby tak daleko strzelać. I gb v.2 nie jest taki pękliwy po prostu trzeba zastosować parę patentów i hula. Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted December 26, 2010 Report Share Posted December 26, 2010 Tuleja w tloku jest przydatna tylko w jednym przypadku. Jak np masz limit w srodowisku 450 fps a replika ma 430... Wtedy mozna bardzo dokladnie dobic do maxa, kupno nowego nieubitego springa moze skutkowac tym ze najpierw bedzie sie przekraczac limit, a potem i tak spring sie ubije... Do niczego innego tuleja sie nie przydaje - jest mniej ekonomiczna niz mocniejszy spring. Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted December 26, 2010 Report Share Posted December 26, 2010 Tak ale skraca żywotność GB bo tłok jest o wiele cięższy, sam zastanawiam sie, czy nie wyrzucić łożyska z głowicy tłoka i zostawić tlyko na prowadnicy sprężyny. Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted December 26, 2010 Report Share Posted December 26, 2010 Przy tuningu na rofa zawsze wyrzucam lozyskowanie glowicy tloka. A tulejka aluminiowa jest bardzo lekka ... Ze trzy razy lrzejsza niz lozyskowanie ;) I tak - waga tloka tez ma znaczenie. Lekkie do rofa, ale ciezkie podobno lepsze sa do mocnych fpsow. Dlatego ze maja duza bezwladnosc i lepiej "pchaja" ciezkie kulki. Quote Link to post Share on other sites
rogal138 Posted December 26, 2010 Report Share Posted December 26, 2010 (edited) No, jakoś nie mam przekonania do ciężkich tłoków... Teoria z lepszym pchaniem (lol) jakoś do mnie nie trafia, sprężyna ma stały współczynnik sprężystości, a przy cięższym tłoku najprawdopodobniej będzie wolniej sprężać powietrze, pokonując tą właśnie bezwładność i da to zapewne niższe wartości FPS (patrz -> snajperki, >700fps a tłoki robią jak najlżejsze choć nie ma obawy o pęknięcie GB itp) Na dodatek miałbym obawy o szkielet. W kwestii grzebania się z zasięgiem to jestem "w temacie" bo próbuje wykręcić maksimum możliwości obecnej sprężyny z mojego kałacha (Bore-up guarder, na razie m130 guarder, Lufa km-head, guma systemy) i jestem w stanie stwierdzić że KOLOSALNĄ wagę odgrywają kulki, Pejoty i tym podobny szmelc odpadają, przy próbach podejścia pod 70m zasięgu sugeruję raczej Biovale. I to nie te najlżejsze (szkoda, że BBBMAX-y są "zakazane", bo mają świetną balistykę), choć nawet .30g mogą być za lekkie do skutecznego ostrzału na taką odległość. Ja teraz chcę wypróbować 0.28g Extreme precision, zapowiadają się obiecująco :) Edited December 26, 2010 by rogal138 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts