dobry_mudzyn_z_afryka Posted January 5, 2011 Report Share Posted January 5, 2011 Ja mam lepszy pomysł ;P Zamiast kartonu lepiej zrobić coś w stylu żelu balistycznego "a'la pogromcy mitów", oddać kilka strzałów replikami mierzonymi na chrono i porównywać głębokość wejścia "pocisku", żeby mieć pojęcie ile fps daje jaką głębokość. (tak wiem, że kulka nie przebije żelu balistycznego, który imituje gęstość ludzkiego ciała, ale przecież można zrobić mniej gęstą mieszankę) Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted January 5, 2011 Report Share Posted January 5, 2011 (edited) eleganckie rozwiązanie i dokładniejsze niż z tą puszką Najlepsza prowizorka jaką wykminiłem :wink: . Do niczego się nie nadaje, ale za to jaka frajda :icon_mrgreen: Edited January 5, 2011 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted January 5, 2011 Report Share Posted January 5, 2011 mudzyn, a co powiesz o galaretce? część użyć do testów a resztę zeżreć :tongue: Jeśli wyjdzie za gęsta to dolać więcej wody i się nada Quote Link to post Share on other sites
Marcin_eM Posted January 5, 2011 Report Share Posted January 5, 2011 Najlepsza prowizorka jaką wykminiłem :wink: . Do niczego się nie nadaje, ale za to jaka frajda :icon_mrgreen: Przyznam się, że kiedyś stosowałem tą metodę :D Co prawda nie do mierzenia fps ale do porównania mocy dwóch replik :P Quote Link to post Share on other sites
dobry_mudzyn_z_afryka Posted January 5, 2011 Report Share Posted January 5, 2011 Przez galaretke to chyba będzie przechodzić na wylot. PS. żel balistyczny robi się z żelatyny wieprzowej- głownego składnika galaretki, reszta to konserwanty, barwniki i inny syf. Quote Link to post Share on other sites
PiTeQ Posted January 5, 2011 Report Share Posted January 5, 2011 Jak dlamnie puszki najlepsze bo niemusimy mieć replik kontrolnych. Jednak jedynym w miare rozwiązaniem było by mierzenie fps przed CQB. Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted January 5, 2011 Report Share Posted January 5, 2011 to jak na normalnych proporcjach mudzyn ci za rzadka to wsyp z 2x wiecej niz normalnie bys sypał :cool: Quote Link to post Share on other sites
Pik Posted January 5, 2011 Report Share Posted January 5, 2011 Chłopaki ... temat jest poważny, a wy se jaja robicie :). Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted January 5, 2011 Report Share Posted January 5, 2011 może trochę, ale tu chodzi o odpowiednie ustalenie gęstości, żeby się kulka wbiła, ale przebiła :blush: Quote Link to post Share on other sites
dobry_mudzyn_z_afryka Posted January 5, 2011 Report Share Posted January 5, 2011 Trzeba będzie to sprawdzić metodą prób i błędów. Szczerze mówiąc jak kulka będzie się wbijała na max 1cm to porównania nie będą dokładne. Jak zrobisz większy żel (np. blok 10x10x10cm) o takiej gęstości żeby kulki wchodziły mniej więcej na 8cm to "pomiar" będzie dużo dokładniejszy. Mi nie bardzo chce się w to bawić bo nie długo będę miał chrono w domu ;) Poszukaj na google lub nawet na youtube, może ktoś się bawił w coś takiego (kiedyś widziałem takie rzeczy tyle, że z wiatrówkami). Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted January 5, 2011 Report Share Posted January 5, 2011 ogólnie to ja bym preferował metodę soniczną :cool: czyli mikrofon, jak się umie liczyć to się wyliczy i bez marnowania pysznej galaretki :biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 metoda z głośniczkami piezo polega na tym, że jeśli przykleisz taki do kartki papieru a kartka oberwie kulką to głośniczek idealnie to rejestruje. Nie interesuje Cię wtedy np ile milisekund od uderzenia tłoka o głowicę cylindra kulka wylatuje z lufy. Albo ile przed. Podpinasz je jako prawy i jako lewy mikrofon i obrabiasz w programie do obróbki dźwięku. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted January 11, 2017 Report Share Posted January 11, 2017 A odświeżę temat po 6 latach! :D A mianowicie chodzi mi o test puszki. Musi być zastosowana odległość, czy wystarczy jak przy chrono, z bliska? Pytam, bo na szybko potrzebuję jako takiego zmierzenia prędkości, a w pobliżu nikt nie ma chrono. Jedynie w niedzielę, ale to już na miejscu, gdzie org może mi "podziękować" za za mocną replikę. Quote Link to post Share on other sites
Szajnatałn Posted January 12, 2017 Report Share Posted January 12, 2017 Nie ma znaczenia czy przystawisz lufę nawet na styk czy strzelisz z kilku metrów- wyniki i pomiary są tak niedokładne, że i tak do niczego się nie nadają. Konfrontowałem z chrono. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted January 12, 2017 Report Share Posted January 12, 2017 Znaczy powiem tak. Ogólnie w replice aktualnie mam jakieś 370 fps. Wcześniej, na tym samym secie miałem 360 +/-. Więc mniej więcej wiem ile mam i porównam to do tego, co "wyjdzie" z puszki. Z ciekawości, po prostu. :) A ubolewam strasznie nad brakiem chrono, ale to też równa się z brakiem "piniondza" na życie. :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts