Yaramo Posted January 9, 2011 Report Share Posted January 9, 2011 Witajcie rodacy. Chciałbym kupić tłumik do ak cymy , który nie tyle co ma dokładnie wytłumiać replikę ,a zmieniać jej głos z typowego piszczenia cymy na taki stłumiony , jakby zbasowany , mam nadzieje ,że wiecie o co mi chodzi. Szukałem trochę (co było trudne bo szukajka nie reaguje na słowo "tłumik") i podobno tłumiki king armsa są dobre. Nie chcę wydawać na to dużo pieniędzy , ponieważ ma to rolę tylko stylistyczną a nie praktyczną. Chciałbym aby tłumik nie przekraczał 15 cm , a najlepiej zamknął się w 11cm. Najchętniej był bym za tym http://www.taiwangun.com/czesci_i_akcesoria_tlumiki_d_wieku/tlumik_d_wieku_typ_stubby_silencer_p_j-649.html Ponieważ jest tani , ale nie mam pojęcia czy dobry. Mój drugi typ to ten http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_215_244&products_id=5898&name=King_Arms_-_Tlumik_Delta_Force_Silencer_-_14mm_CW/CCW Nie chciałbym przekroczyć 100 zł , czy do tej ceny kupie coś co ma coś więcej niż tylko wygląd tłumika ? Quote Link to post Share on other sites
drozdek96 Posted January 9, 2011 Report Share Posted January 9, 2011 jak zwiększysz limit do 200zł to będzie tłumik polskiej firmy Silesia Factory ;) http://www.silesia-factory.pl/pbs1-p-72.html Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Żeby wyciszyć replikę nie tylko jest potrzebny tłumnik, najlepiej jeszcze przesmarować, wypodkładkować zębatki w GB i wymienić głowice na ciche. Ja tak u siebie w MP5 mam, w połączeniu z zintegrowanym tłumnikiem (SD2), cichymi głowicami tłoka i cylindra Systemy na prawdę to ładnie cicho chodzi. Quote Link to post Share on other sites
Yaramo Posted January 10, 2011 Author Report Share Posted January 10, 2011 Właśnie o to chodzi ,że ja nie potrzebuję wyciszać repliki , a zmienić jej głoś na przyjemniejszy dla ucha. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 To kup tłumik jaki Ci się podoba... Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 No i jeśli chcesz żeby był przede wszystkim ładny to raczej SF odpada. Quote Link to post Share on other sites
dobry_mudzyn_z_afryka Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Ja mam taki: http://madonion.eu/Tlumik_Navy_SEALs_Silencer_firmy_King_Arms_p1180.html I bardzo mi się podoba, ładnie wygląda i bardzo dobrze tłumi. Dźwięk jest przyjemniejszy niż bez niego. Quote Link to post Share on other sites
Martini3g Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Jak do kałacha to tylko taki (chodzi mi o kształt): http://www.taiwangun.com/czesci_i_akcesoria_tlumiki_d_wieku/tlumik_d_wieku_model_pbs-1_p_j-903.html ten jest w dodatku stalowy. Zwłaszcza, że tłumik chcesz dla estetyki, niż funkcjonalności (dla mnie inne tłumiki wyglądają na AK po prostu okropnie). Niestety cena jest wyższa... Quote Link to post Share on other sites
Graven Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Sproboj napisac do Silesia Factory i przygotuj sie na koszty troche wieksze niz 60zl :P Robia tlumiki na zamowienie, mozliwe ze potrafia zrobic cos takiego o czym mowisz. Pozdrawiam, G^. Quote Link to post Share on other sites
Yaramo Posted January 10, 2011 Author Report Share Posted January 10, 2011 Ale mi nie chodzi o wygląd tłumika , tylko o zmianę głosu repliki. Chyba ,że teraz ja was źle zrozumiałem. Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 A ja jako użytkownik Cymy poradzę i ją rozebrać, przesmarować, wypodkładkować porządnie, wyregulować docisk silnik i wtedy myśleć o tłumiku. Aha jeszcze przydałoby się łożyska kulkowe wstawić. Efekt piszczenia zminimalizuje się. Quote Link to post Share on other sites
drozdek96 Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 to prawda, że dobrym sposobem jest wyłożenie gearboxa od zewnątrz matą bitumiczną? Quote Link to post Share on other sites
Graven Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 (edited) O ile jest miejsce, troche pomaga... Aby dokladnie wyciszyc replike najlepiej zamontowac silnik (poprawcie mnie jezeli sie myle) z magnesami neodymowymi, MOSFET z AB, wylozenie GB mata, zestaw cichej glowicy tloka, zebatki helikalne, tlumik dzwieku... No i oczywiscie dobre podkladkowanie/przesmarowanie. Edited January 10, 2011 by Graven Quote Link to post Share on other sites
majster988 Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Może braknąć miejsca... W mojej cymie gb ma niewielki luz i włożenie czegokolwiek między niego a body może się źle skończyć. Quote Link to post Share on other sites
Yaramo Posted January 10, 2011 Author Report Share Posted January 10, 2011 Chłopaki nie zapominajcie ,że to cyma , która nie wiadomo kiedy lubi się psuć, dlatego nie chciałbym grzebać w GB. Po prostu chciałbym abyście mi powiedzieli czy te tłumiki które wymieniłem w pierwszym poscie są dobre , a jeżeli nie to podali takie które będą spełniać swoje zadanie. Quote Link to post Share on other sites
czajenjwe Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 Jeżeli chodzi o PBS-kę .... posiadam, ale zapomniałem jakiej firmy :icon_biggrin: jak dla mnie za ciężka, ponieważ środek ciężkości przechodzi na lufę i ma 20 cm długości, ale przyjemny basowy odgłos strzału jest i tylko dlatego lubię strzelać z PBS-1 :wink: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts