dejvid162 Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 siema mam 14 lat i czy w wieku np.16 lat mógłbym wziąć udział w tym sporcie???? (bardzo mnie kreci) Link to post Share on other sites
Kargan Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 Zasadniczo wszystko zależy od organizatora "strzelanki" - jak zdążyłem się zorientować to w wieku 16-lat musisz mieć pisemną zgodę rodziców by organizator Cię dopuścił do takiej większej imprezy. Strzelać się w lesie z bratem możesz kiedy chcesz pamiętaj tylko o bezpieczeństwie - dobre google ponad wszystko :) Link to post Share on other sites
hokager Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 Od 16 lat i to jeszcze za zgodą rodzica lub opiekuna Link to post Share on other sites
szewczyk Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 wiek jest bez znaczenia to zależy tylko od tego z kim się strzelarz a co do zlotów manewrów itp to już co innego bo to przeważnie od 16 lat w górę :icon_biggrin: Link to post Share on other sites
predatorszarak Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 W swoim otoczeniu, z rówieśnikami możesz nawet w wieku 9 lat :P Ale większe imprezy itp. mają zazwyczaj ograniczenia wiekowe. Link to post Share on other sites
Olek96 Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 Wszystko zależy od ludzi z jakimi się strzelasz. To nie jest tak, że jak Ci napiszą na WMASG, że poniżej 16 lat, to masz kategoryczny zakaz. Link to post Share on other sites
konri8 Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 wiek jest bez znaczenia to zależy tylko od tego z kim się strzelarz a co do zlotów manewrów itp to już co innego bo to przeważnie od 16 lat w górę :icon_biggrin: A Ty, kolego, popracuj nad swoją pisownią, zanim zaczniesz koledze głupoty wypisywać. Co do tematu: Ja polecam Ci poczekać do 16-stki, w tym czasie uzbierać trochę pieniędzy, żeby starczyło na sprzęt na poziomie. Link to post Share on other sites
hokager Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 (edited) Co do tematu: Ja polecam Ci poczekać do 16-stki, w tym czasie uzbierać trochę pieniędzy, żeby starczyło na sprzęt na poziomie. Jeśli mogę wiedzieć,jaki on sprzęt posiada ?? Jeśli chcesz sie strzelać z kolegami to nie ma ograniczeń wiekowych,kup sobie najlepiej uvexy i-vo jest to dobra ochrona na oczy. Edited January 20, 2011 by hokager Link to post Share on other sites
t0m3k Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 Co nie zmienia faktu, że jednak kultury u Ciebie za mało. Ograniczenie wieku-jak najbardziej jest słuszne, nawet te 16 lat na etapie dojrzewania świadczy o posiadaniu czegoś w głowie. Inaczej by biegały same napalone 12-latki bijące fragi jak w call of duty. Co innego - we własnym gronie można się postrzelac w niższym, kwestia tego, czy innym to nie przeszkadza i co najważniejsze - czy umieją myślec. Przyznam szczerze - sam zaczynałem mając 14lat - nikomu krzywdy nie zrobiłem, ponieważ umiałem przewidywac konsekwencje takich a innych zachowań. @ dejvid162 - co innego do Ciebie - na takiej nieprzyjemej podstawie jak dośc leniwe podejście do tematu (na tym portalu znajdziesz 99,9%odpowiedzi na zadawane pytania) i nie wiem na ile można Tobie zaufac :P porównując do alkoholu, nikt nie wypił piwa przed 18stką bo przecież nie wolno... Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 21, 2011 Report Share Posted January 21, 2011 Brak ogólnopolskich uregulowań. WMASG sugeruje wiek 16 lat (+zgoda rodziców) jako ograniczenie ale środowiska lokalne są zróżnicowane pod tym względem. Musisz się dowiedzieć u siebie po prostu. Szczekaczami na wmasg się zbytnio nie przejmuj, w większości znajdują się oni kilkaset km od Ciebie. Tak jak piszą, w swoim otoczeniu możesz i mając 9 lat. Ale starsi nie koniecznie będą chcieli się z Tobą strzelać. Link to post Share on other sites
_Sick_ Posted January 21, 2011 Report Share Posted January 21, 2011 U nas np. są dwie grup, w jednej średnia wieku to 28 lat, w drugiej średnia wieku to 17-18 lat, często się zdarza, że jest nawet osoba młodsza, która jest w normalna i odpowiedzialna ale i tak nie wiadomo co się stanie w takiej główce... Link to post Share on other sites
zaki123 Posted January 21, 2011 Report Share Posted January 21, 2011 wyszystko zależy od tego czy ma się mózg czy siano w głowie :cool: Link to post Share on other sites
AltairLK Posted January 21, 2011 Report Share Posted January 21, 2011 Ja strzelam się od 12-stu, czyli w tym roku będzie już z 3 lata. Strzelałem się zwykle w gronie znajomych i leśniczy (jeśli w lesie) ani nikt inny nic przeciwko nie miał. Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted January 21, 2011 Report Share Posted January 21, 2011 Jeśli jesteś ogarnięty, i nikt nie ma do Ciebie żadnych przeciwwskazań, to nie powinno być problemu, abyś został zaakceptowany. Ale na zlotach przyjmuje się, że 16lat (minimum) + zgoda od rodzica/opiekuna :) Pozdrawiam Link to post Share on other sites
gkosciolek Posted January 22, 2011 Report Share Posted January 22, 2011 hokager nie pierdol.... 14 lat = 4 za mało.... 14 lat=10 za mało Link to post Share on other sites
dejvid162 Posted January 23, 2011 Author Report Share Posted January 23, 2011 dobra dzięki za informacje (szkoda tylko ze ze nie wszystkie odpowiedzi są na moje pytanie) PoZdRo :icon_biggrin: Link to post Share on other sites
Recommended Posts