Lagodkin Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 (edited) Witam Mam problem z swoim ak. (boyi & pj) Ostatnio na chrono wyszło 356 fps przy: -m130 -głowica systema energy 2009 aluminiowa z łożyskowaniem -głowica tłoka stock -gumka hu systema silikonowa czarna -dysza doszczelniona aluminiowa JBU i reszta gadżetów też stock. Pytanie co z tą dyszą miał ją ktoś wcześniej, były jakieś problemy? Mam jeszcze w domu głowicę cylindra systema energy 2009 aluminiowa sądzicie ,że będzie lepiej współpracować z resztą? Z góry dzięki :) Edited January 27, 2011 by getta Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 -głowica systema energy 2009 aluminiowa z łożyskowaniem -głowica tłoka stock To ile masz tych głowic w GB. Mierzyłeś tolerancje miedzy dyszą a dzióbkiem głowicy cylindra. Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 i jeszcze długość dyszy. Czy orginalna i ta, którą masz mają jednakową długość. Kiedyś właśnie widziałem 2 dysze do ak firmy SHS u krakmanów i one miały różną długość bodajże ok 1mm a taka dziura może ci zabrać 100fps Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted January 28, 2011 Report Share Posted January 28, 2011 (edited) Co do dyszy aluminiowej JBU, to zauważyłem że jest cholernie ciasna i nie nadaje się do stockowych głowic cylindra firm Cyma, BOYi, JG etc Jeśli chodzi o długość to wydaje się OK. -Sprawdź czy nigdzie nie ucieka Ci szczelność, czy wszystko dobrze złożyłeś, test strzykawki (cylinder). Pamiętaj też że pomiar FPS dokonuje się na wyłączonym HU. Spróbuj wstawić stockową i zmierzyć FPSy. Jakiej firmy sprężyna ? Edited January 28, 2011 by Jacek GROT Quote Link to post Share on other sites
Lagodkin Posted January 28, 2011 Author Report Share Posted January 28, 2011 Sprężyna chińska jakas ale moj kumpel na takiej samej miał 446 fpsów mam sp120 wrazie w. A co do głowicy tłoka to mój bład. Systema teraz jest i głowíca cylindra też systema. A co z hu? Spróbowć doszczelnić jakoś? Dysza ma jakoś 19.8 mm. Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted January 28, 2011 Report Share Posted January 28, 2011 (edited) Wyjmij lufę wraz z komora HU. Zatkaj lufę u jej wylotu, oraz zatkaj w komorze HU miejsce gdzie wchodzą kulki. W miejsce gdzie wchodzi lufa ustami sprawdź szczelność... Najlepiej "zassij" <lol2>. Jak possiesz i nic nie będzie spierdzielać to znaczy że jest OK. Jeśli dysza nie jest krótsza od stockowej to jest OK. Bo dłuższa może spowodować to, że nie będzie Ci pobierać kulek. (Bez skojarzeń) Edited January 28, 2011 by Jacek GROT Quote Link to post Share on other sites
Zelber Posted January 28, 2011 Report Share Posted January 28, 2011 GB "rozjechał" Ci się z komorą hu. Upchnij(najlepiej kilka warstw pociętej karty(telefonicznej, płatniczej lub innej podobnej)) między tylną ścianę gb, a tył body. Quote Link to post Share on other sites
Lagodkin Posted January 28, 2011 Author Report Share Posted January 28, 2011 (edited) Dobra składam wszystko w całość. Test strzykawki zaliczony. (Głowica tłoka systema, głowica cylindra systema) Sprawdzam dyszę jeszcze może coś z tym będzie i doszczelnię komorę. Pytanie SP120 czy chińskia m130. Zastosuje powyższe porady z góry dzięki wszystkim. Czy jest coś jeszcze co mogę zrobić? Edited January 28, 2011 by getta Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted January 28, 2011 Report Share Posted January 28, 2011 nie jestem na 100% pewny ale jeszcze jest 1. Którą stroną wsadziłeś sprężynę? Czytałem gdzieś, że spring powinien byc tą stroną z gęściej ołożonymi zwojami w stronę prowadnicy włożony. Że to podobno łatwiej mu zaciągnąć i większa moc i takie tam. Przy springach o jednorodnych zwojach tego nie ma. Quote Link to post Share on other sites
Lagodkin Posted January 28, 2011 Author Report Share Posted January 28, 2011 Owszem to regularna jest. Wszech i wobec oznajmiam, dysza była o kant sami wiecie czego rozbić. Powinna mieć 2 oringi w środku ,a jeeest ta dam ANI JEDEN :bialaflaga: Zakładam przejściowo stockową dyszę. Z góry dzięki wszystkim za pomoc :) Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted January 29, 2011 Report Share Posted January 29, 2011 (edited) nie jestem na 100% pewny ale jeszcze jest 1. Którą stroną wsadziłeś sprężynę? Czytałem gdzieś, że spring powinien byc tą stroną z gęściej ołożonymi zwojami w stronę prowadnicy włożony. Że to podobno łatwiej mu zaciągnąć i większa moc i takie tam. Przy springach o jednorodnych zwojach tego nie ma. Kolejna bzdura pseudo szpeca. Kolego, skończysz kiedyś pieprzyć te bzdury co post?? To którą stroną sprężyna jest na prowadnicy ma tylko wpływ na pracę mechanizmu, nie ma żadnego wpływu na FPSy a tym bardziej nie na tyle aby strata wynosiła 100FPS. Getta - wsadź porządną SP120 albo kup nową SP130 Guardera. Chińskie poubijane sprężyny są o kant dupy rozbić i najczęstsze problemy przy zbyt niskich FPSach na chińskich sprężynach są spowodowane właśnie tym że sprężyna jest chińska. A że brak uszczelki na dyszy też swoje na pewno zrobił to inna sprawa. Edited January 29, 2011 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
Lagodkin Posted January 29, 2011 Author Report Share Posted January 29, 2011 (edited) Nawet dwóch :P Właśnie mam zamiar włożyć SP120 ,to ta m130 to lipa jest. W ogóle nie widzę różnicy tylko roft spadł i chodzi jak traktor na polu. Ktoś wie czy te małe śmieszne oringi można gdzieś dostać? Edited January 29, 2011 by getta Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted January 29, 2011 Report Share Posted January 29, 2011 Musiałbyś poszukać w dobrych hydraulicznych. Co to w ogóle za dysza z 2 uszczelkami?? AirsoftPro czy jakiś inny czort?? Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted January 29, 2011 Report Share Posted January 29, 2011 (edited) Z tego co pamiętam to spece mieli wszelkie o-ringi do kupienia. Możesz oczywiście pokusić się do jakiegoś sklepu z uszczelkami udać i dopasować... wyjdzie zdecydowanie taniej. Tylko, że trudno o taki sklep... @ Major byłeś szybszy :) Edited January 29, 2011 by rodnath Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted January 29, 2011 Report Share Posted January 29, 2011 Wyjmij lufę wraz z komora HU. Zatkaj lufę u jej wylotu, oraz zatkaj w komorze HU miejsce gdzie wchodzą kulki. W miejsce gdzie wchodzi lufa ustami sprawdź szczelność... Najlepiej "zassij" <lol2>. Jak possiesz i nic nie będzie spierdzielać to znaczy że jest OK. Jeśli dysza nie jest krótsza od stockowej to jest OK. Bo dłuższa może spowodować to, że nie będzie Ci pobierać kulek. (Bez skojarzeń) Ciekawa teoria sprawdzania szczelności... W tym przypadku sprawdzasz czy KOMORA jest szczelna, ale nie daje to żadnej gwarancji czy dysza się uszczelnia z gumką. Mam takie komory które w twojej wersji testu puszczają powietrze dość mocno a jak włożysz dyszę to nic nie ucieka. Takie testy robi się wraz z dyszą. Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted January 29, 2011 Report Share Posted January 29, 2011 Ciekawa teoria sprawdzania szczelności... W tym przypadku sprawdzasz czy KOMORA jest szczelna, ale nie daje to żadnej gwarancji czy dysza się uszczelnia z gumką. Mam takie komory które w twojej wersji testu puszczają powietrze dość mocno a jak włożysz dyszę to nic nie ucieka. Takie testy robi się wraz z dyszą. Racja. Z dyszą. Ale najczęściej popełnianym błędem przez nowicjuszy, jest właśnie źle złożona komora HU / gumka / lufa i to tam lubią uciekać FPSy. Tylko to sprawdzanie z dyszą, też można na dobrą sprawę o kant dupy rozbić, ponieważ zawsze dopychasz dyszę do końca. A jaką masz gwarancję, że jak złożysz to z GB to nie będzie albo za blisko, lub też za daleko, powodując zniekształcenie kołnierza? Po za tym, powietrze jakie "wylatuje" z GB powoduje w komorze HU tak ogromne ciśnienie, że mimo tego, że test szczelności ustami (mniejsze ciśnienie wytworzysz) wykazuje, że wszystko jest OK, to w praktyce powietrze i tak gdzieś może spierdzielić. Właśnie męczę się z moim AK. Niby wszystko szczelne itd. Wcześniej strzelał na 60m skutecznego (470 FPS), było szuper-uper, teraz strzela podobnie do stocka. I wszystko wydaje się być jak najbardziej w porządku od strony technicznej. Test szczelności ustami wcześniej jak i teraz nie wykazuje żeby gdziekolwiek miało spierdzielać powietrze, tak samo jest z GB. I bądź tu mądrym, mów innym co mają robić ;) Mam takie komory które w twojej wersji testu puszczają powietrze dość mocno a jak włożysz dyszę to nic nie ucieka. No tego to ja nie słyszałem... Może u mnie jest na odwrót... ? Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted January 29, 2011 Report Share Posted January 29, 2011 (edited) Ja nigdzie nie napisałem że testuję ustami. Ja testuje na komplecie, zatykam lufę dopycham tłok i sprawdzam. Po za tym to skąd wiesz jak bardzo dopychał bym dyszę do komory? ;) Komory które ja składam mają mieć szczelność jak tylko dysza zaczyna dotykać gumki a nie jak cała wejdzie. Zazwyczaj swoje repliki uszczelniałem do tego stopnia że zatkanie lufy powodowało zatrzymanie tłoka z tyłu przez ciśnienie (nie jest takie ono znowu duże jak przy SP130 jesteś w stanie je zatrzymać palcem). Szczelność strzykawki od końca lufy aż po GB, pozwala to na osiągnięcie bardzo wysokich wyników (np. 438fps na SP110 guardera czy 348 na stockowej sprężynie TMa), jest jedna dość istotna wada takiego uszczelnienia, jest to prawie pewne uszkodzenie tłoka lub zębatek w przypadku zacięcia kulki w lufie bądź komorze HU. Edit: Oczywiście w replice bez BU bo takowego do niej nie ma. Edited January 29, 2011 by KicpA Quote Link to post Share on other sites
Lagodkin Posted January 30, 2011 Author Report Share Posted January 30, 2011 No to jutro poniedziałek :D trzeba się przejść po sklepach. Albo kupić dyszę nową. Nie aisoftpro poprostu jbu :P Quote Link to post Share on other sites
DaMcZyK Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 Panowie stock tłok ;) mogło mu urwać zęba jednego i juz jest Dupa Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 Panowie stock tłok ;) mogło mu urwać zęba jednego i juz jest Dupa HEHEHE. Myślę ,że by sobie nie postrzelał ,bez jednego zęba :P Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts