Untouchable Posted February 2, 2011 Report Share Posted February 2, 2011 (edited) Witam, Moją przygodę z ASG zacząłem raczej przypadkowo - miałem okazję tanio odkupić A&K SWD, wersja bez drewien. Jedyna modyfikacja w stosunku do stocka to precka. Fajnie się strzela do celu, ale przydałaby się luneta. Nie jestem maniakiem realizmu (chociaż pracuję nad drewnianą kolbą ;) i nie ukrywam, że najbardziej liczy się cena. Przekopałem się przez tutejsze tematy o tym karabinie (w tym przez około połowę 160-cio stronicowego monstrum). Przewijał się tam temat taniego montażu od AK. Wygląda to całkiem znośnie, niestety linki z tego tematu to w większości już 404.... Prosiłbym o podanie najtańszej możliwej opcji lunety i montażu do niej. Mnie osobiście zaciekawiło takie cudo: Link "Zintegrowany montaż" oznacza, że wystarczy taka lunetka i sam karabin i będzie się to jakoś trzymać?Względnie, czy da radę znaleźć w jakimś sklepie montaż+lunetę za podobną/mniejszą kasę? Pytam się dlatego, że dopiero zaczynam i chcę uniknąć sytuacji, gdzie zakupiony montaż/lunetka zwyczajnie by nie pasowały bez użycia kleju :) Z góry dzięki. Edited February 2, 2011 by Untouchable Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted February 2, 2011 Report Share Posted February 2, 2011 staraj się nie brać optyki w sklepach ASG. Ceny są strasznie zawyżane. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted February 2, 2011 Report Share Posted February 2, 2011 Link "Zintegrowany montaż" oznacza, że wystarczy taka lunetka i sam karabin i będzie się to jakoś trzymać?Względnie, czy da radę znaleźć w jakimś sklepie montaż+lunetę za podobną/mniejszą kasę? Pytam się dlatego, że dopiero zaczynam i chcę uniknąć sytuacji, gdzie zakupiony montaż/lunetka zwyczajnie by nie pasowały bez użycia kleju :) Tak, pod warunkiem, że karabin ma szyny RIS. Twój SWD nie ma. Potrzebujesz albo lunety (względnie kolimatora :dry: na SWD było by to wielce nieortodoksyjne... :dry: ) z tzw. "montażem bocznym <<na jaskółczy ogon>>", albo montażu bocznego RIS z takąż szyną "na jaskółczy ogon" (i na to luneta z montażem RIS, zintegrowanym albo nie). Przy czym preferowane są konstrukcje dedykowane do SWD - coś gdzieś słyszałem, że te od AK niby też pasują, ale głowy nie dam, a na pewno wyglądać to będzie mało ciekawie. Jak się nie okręcisz, obawiam się, że tanio się nie da... Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted February 2, 2011 Report Share Posted February 2, 2011 Dedykowaną lunetą do SWD jest PSO-1. Nowki z tego co się nie mylę to koszt z rzędu 450zł, ale używkę możesz wyłapać już za 350zł. Np tutaj przykład - http://allegro.pl/luneta-4x26-pso-1-swd-i1390550996.html Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted February 2, 2011 Report Share Posted February 2, 2011 Dedykowaną lunetą do SWD jest PSO-1. Nowki z tego co się nie mylę to koszt z rzędu 450zł, ale używkę możesz wyłapać już za 350zł. Np tutaj przykład - http://allegro.pl/luneta-4x26-pso-1-swd-i1390550996.html to nie jest PSO-1, a chiński potworek będący repliką chińskiej repliki PSO. W tej cenie czasem udaje się złapać ORYGINALNE PSO. Branie repliki to najgorsze co może być, jest strasznie kiepska. Lepiej taką kasę wpakować w dobrą optykę, nie w wyglądającą optykę. ;) Quote Link to post Share on other sites
Untouchable Posted February 2, 2011 Author Report Share Posted February 2, 2011 Dzięki za zainteresowanie. PSO jest niestety poza zasięgiem cenowym. Zakładając, że chciałbym spróbować z tym montażem od AK, to coś takiego: Link +luneta i tyle? Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted February 2, 2011 Report Share Posted February 2, 2011 Tak, o ile luneta ma zintegrowany montaż na RISa (jak ta w Twoim pierwszym przykładzie). Jeśli nie ma - potrzebne będą jeszcze pierścienie montażowe. Quote Link to post Share on other sites
hokager Posted February 2, 2011 Report Share Posted February 2, 2011 A można wiedzieć za ile ją kupiłeś i jaka precka (firma) i przebieg dowiemy się czy kitu nie kupiłeś. A co do luneta to sobie poszukaj ,aby była na szynę 22 mm Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted February 2, 2011 Report Share Posted February 2, 2011 hokager a po co Ci ta wiedza ? Temat dotyczy montażu i lunety. Montażdo SWD to nie będzie tania rzecz - z lunetami podobnie. Najtaniej wyjdzie zakup montażu pod szynę RIS, a później jakakolwiek luneta pasująca na szyne RIS. Ale jedynie poprawne to rosyjski oryginał :wink: Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted February 2, 2011 Report Share Posted February 2, 2011 hokager a po co Ci ta wiedza ? Temat dotyczy montażu i lunety. Montażdo SWD to nie będzie tania rzecz - z lunetami podobnie. Najtaniej wyjdzie zakup montażu pod szynę RIS, a później jakakolwiek luneta pasująca na szyne RIS. Ale jedynie poprawne to rosyjski oryginał :wink: Najtaniej, szczególnie w tym przypadku nie znaczy dobrze;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts