Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

G36C CM003 vs AKS74 CM040/048

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam sie nad kupnem elektryka, budzetowo stwierdzam, ze musze wybrac rozsadnie, swietna replike na lata, i bede wybieral miedzy trzema karabinami - CM003 G36C, AKS74 CM040 i AKS74 CM048. dwie ostatnie, to roznica w wykonaniu uchwytu i kolby (drewno vs ABS), replika g36c jest nowa na rynku. co polecacie jako trwala replike (cymy sa malo awaryjne), w gre wchodzi niewielki upgrade, conajwyzej gumka i precka. prosze doswiadczonych o pomoc, w obiektywnym wyborze repliki ;)

pozdrawiam

Według mnie itak ci nie wystarczy na lata, bo daje ci max rok - dwa i ci się znudzi.

No chyba, ze będziesz co chwile dokładał do interesu.

Ja zmieniam co roku replikę. Tylko jedną mam już dwa lata i ją kocham, i nie zostawie (G36)

Ja wzioł bym Ak, bo to sprawdzone, ale z drugiej strony G36 Cymy GB ma takiego samego:P Więc wytrzymałość identyczna. Decydujesz się tylko na wygląd.

Czy niemiec czy rusek.

Edited by zajaszcze

nie chodzi mi o to czy mi sie znudzi - nie spie na kasie, dlatego musze wybrac rozsadnie, g36c mnie interesuje, bo moge tam zamontowac peq, latarke, uchwyt, koli etc... a w kalaszu bez dokupienia orisowania (co zepsuje charakter ak) nic nie zamontuje, bynajmniej nie w rozsadnej cenie :)

Właśnie się zastanawiam nad cm.048, ale skoro Gieta ma te same bebechy... Kurde no i dylemat mam :icon_biggrin:

Nie wiem, czy dobrze przeczytałem: cm.040 i cm.048 mają takie same GB? DOKŁADNIE takie same? Na YT można znaleźć test cm.048 (kąpiel w wannie, zakopanie na parę godzin w ogródku) i teraz nie wiem czy ta gieta, albo cm.040 też ten test wytrzymają :biggrin: Może się ktoś orientuje?

• 4 weeks later...

Witam

Mam osobiście cm.48s i dostęp do cm.003. Jeśli chodzi o wykonanie to cm.48 jest wg. mnie lepiej wykonana, chociaż cm.003 niewiele jej ustępuje (w jej wykonaniu drażnić może "łaciaty" nylon (ale trzyma go się w rękach rewelacyjne. Nie jest tak "śliski" jak w JG czy CA. Nawet śmiem twierdzić, że jest lepszy niż a Aresie (te giety miałem w rękach więc mogę je subiektywnie porównać) - spasowanie jest dobre, nic nie trzeszczy, nie lata - moim zdaniem cm.003 bije na głowę w spasowaniu giety z JG - a mam też takową i gietę z Aresa!). Zostawię "bebechy" bez oceny bo wg. mnie oba pracuję równie dobrze. Testowałem za to zasięg, skupienie i rof (na oko). Pomiar fps wg. Krakamanów to 436fps cm.48s i 420 fps cm.003. Kulki do testu 0,25 Guarder. Rof na batce 8,4 1500 jest minimalnie gorszy w cm.003. Test prosty (wielu może go wyśmiać, ale w warunkach polowych nie było innej możliwości). Oba magi załadowane po 100 kulek. Wystrzelenie ich z cm.48s było szybsze o ok. 2s. Test powtarzany 4 krotnie. Zawsze cm.48s była szybsza. Więc niby ROF większy w cm.48s. Skupienie: na odległości 40 m (jest to odległość maksymalnego celnego strzału - potem to już tylko wiatr hula w stockach). Oba trafiały seriami po 3 kulki w stojącą osobę. Choć rozrzut był odrobinę ( jakieś 10cm) większy w cm.003 - jednak wszystkie 3 kulki trafiały w cel. Zasięg maksymalny (i tu zdziwko): jak na stock zasięgi rewelacyjne. Cm.003 dostrzeliła na 62m a cm.48s na 76m! Ciekawe co by było gdyby miały wymienione gumki i resztę "bebechów" w gb. I teraz trudny temat. Do cm.48s nic nie zamontujesz. Brak jej typowego mocowania kałaszy. A jeśli go założysz to stracisz możliwość składania kolby. Chyba, że weźmiesz replikę z kolbą stałą. Wtedy możesz zamontować jakiś koli lub lunetę. I na tym koniec. Można oczywiście zastosować zespół szyn przednich, ale stracisz unikalny charakter AK. Cm.003 nie ma tego problemu. Pod lufą krótka szyna, możliwość (fabryczna) montażu szyn na chwycie przednim oraz na górnej szynie montażowej. Po prostu dajesz co chcesz bez problemu. Reasumując. Obie cymy są warte polecenia a ich wybór należy tylko do subiektywnych odczuć wizualnych kupującego(jednemu podoba się matka, innemu córka). Przy niewielkich stosunkowo inwestycjach można uzyskać replikę na długi czas.

Camel

Edited by Piotr44

Różnice w celności i zasięgu wynikają z dłuższej lufy AKMa. Miałem CM040B, mam CM003 - obie repliki są dobre, ale jednak G36C nokautuje AK ergonomią, i chyba jednak mimo wszystko jest trochę ładniej wykonane i dokładniej spasowane.