Guest (ID:6452) Posted March 28, 2013 Report Share Posted March 28, 2013 Właściwie czym się we właściwościach różnią sylikonowe od wazelinowych? Bo przyznam, że mnie interesuje konsystencja: ma być płynny, mało lepki itp. Quote Link to post Share on other sites
Kusza Posted March 28, 2013 Report Share Posted March 28, 2013 (edited) Silikonowe oleje syntetyczne mają gęstości całkiem różne, od rzadkich do całkiem gęstych, podobnie z lepkościami. Są niepalne, właściwości elektryczne izolacyjne, nie za bardzo łapią brud i kurz, mają średnie właściwości smarne, dobrze współpracują z gumą i innymi uszczelkami oraz plastikami. Olej płynny mało lepki - chyba najbardziej odpowiadał by Ci olej silikonowy do markerów PB (mam kilka rodzajów, mogę wziąć na piknik, to sobie pozanurzasz palce). Oleje mineralne są pochodnymi węglowodorów - mogą mieć lepsze właściwości smarne kosztem braku zalet olejów silikonowych. Edited March 28, 2013 by Kusza Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted March 28, 2013 Report Share Posted March 28, 2013 (edited) Mam różne smary, włącznie z sylikonowymi od gęstych i kleistych po całkiem płynne. Wazelinowy po prostu lubię :icon_biggrin: bo dla mnie jest w sam raz a jest tani. Czyli tak: niepalne- nie dotyczy nas. Izolatory- też nie dotyczy. Nie za bardzo łapią brud i kurz- zależy jakie, dla mnie bez znaczenia bo i tak i tak trza czyścić :icon_biggrin:. Czyli mineralny nie ma tych nieistotnych z punktu widzenia snajpy sprężynowej zalet ale lepiej smaruje i jest tańszy. Zostaje przy tym czego używam. Na pikniku se nie pomacam bo tak jak pisałem- nie wybieram się. Tak swoją drogą, WD40 jest genialne w warsztacie, zawsze mam puszkę :D. Edited March 28, 2013 by dexterkrak Quote Link to post Share on other sites
Kusza Posted March 28, 2013 Report Share Posted March 28, 2013 Hmm, myślałem że się wybierasz jednak na ten piknik, szkoda. WD świetnie rozmraża zamki w samochodzie :) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted March 28, 2013 Report Share Posted March 28, 2013 I rozpuszcza stare smary i inne syfy (np ukochany budyń ze starego smaru, gównolitowego pyłu i piachu oraz kurzu). Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted March 29, 2013 Report Share Posted March 29, 2013 no WD do czyszczenia i usuwania syfu jest super, ale są i tacy którzy myślą że ono też dobrze smaruje.... Wiecie że nie ma do dziś na wd40 patentu oficjalnego, coby nikt receptury nie gwizdnął ;D Ja tam do uszczelek i cylindrów stosuję olej do maszyn (w takiej starodawnej olejarce kiedyś w piwnicy znalazłem),a do spręzyn i prowadnic i innych mechanicznych - molibden litu. Dex jak to z nami się nie będziesz tarzał w śniegu na pikniku? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted March 30, 2013 Report Share Posted March 30, 2013 Co to u licha jest molibden litu?! :D:D:D Nie, nadal nie ma informacji a ja muszę sobie poukładać plany na najbliższy czas dość szczegółowo- w ciemno nie jadę. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted April 2, 2013 Report Share Posted April 2, 2013 eh zapomniałem że tu Dex grasuje, już poprawiam: używam MoS2 (siarczek molibdenu ) z dodatkiem litu. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 2, 2013 Report Share Posted April 2, 2013 A ja fałesere mam do pchnięcia za tysiaka z pewnymi fajnymi elementami. Jak by co to pod fonem jestem. Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted April 3, 2013 Report Share Posted April 3, 2013 eh zapomniałem że tu Dex grasuje, już poprawiam: używam MoS2 (siarczek molibdenu ) z dodatkiem litu. Nie tylko Dex bawi się chemią :P. Ja sugerowałbym raczej disiarczek molibdenu. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted April 4, 2013 Report Share Posted April 4, 2013 A nie dwusiarczek? mnie tak uczono, ale w sumie to nieistotne... Quote Link to post Share on other sites
Kusza Posted April 6, 2013 Report Share Posted April 6, 2013 Coś nam wena pisarska zamarła w "snajperskim". Może ktoś ruszył by dział "oporządzenia i munduru" - napisałbym przy niedzieli jakieś wywody, a tak nie ma "śmiałości" odkopywać tak stary wątek. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
sebenicz Posted April 6, 2013 Report Share Posted April 6, 2013 a opłaca się robić ghile na karabin? Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted April 6, 2013 Report Share Posted April 6, 2013 tak, ja osobiście obwinąłem go szmatą dpmową, w moich warunkach to wystarcza Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 Hej, jak jest u was ze skutecznością w lesie? Przyznam, że tam gdzie teraz strzelam jest dość gęsto (a nawet bardzo) no i ostatnio (w sumie całą zimę) miałem problemy ogólnie z trafianiem, jak to u Was wygląda? Gnat strzela ładnie na otwartym polu, a teraz i tak go nie będę rozkładał przez właśnie nędzne warunki do testów. Quote Link to post Share on other sites
Skilrod Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 Możecie mi podpowiedzieć na jakiej sprężynie będę miał 550fps w m24 jeżeli na M170 Guardera mam 645fps? Wystrzelałem jakieś 300 kulek więc się jeszcze nie ubiła raczej. Druga sprawa to czy u Was też wykręcają się śruby mocujące lufę w komorze hop-up (pdi)? Ktoś próbował odizolować komorę od tych drgań czy mam zalać śruby szczeliwem i dać sobie spokój? Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted April 15, 2013 Report Share Posted April 15, 2013 to jest hajdpark, temat o m24 masz. Guarder ubije się nieprędko, chyba, że na noc zostawisz napiętego ;) Quote Link to post Share on other sites
Skilrod Posted April 15, 2013 Report Share Posted April 15, 2013 Przecież to wszystko jedno :). Dotyczy sprężyny używanej w wielu karabinach. Komory budową też się wiele nie różnią. Wymienię na m150. Może będzie dobrze. Quote Link to post Share on other sites
kajtoo5 Posted April 15, 2013 Report Share Posted April 15, 2013 Panowie mam pytanie ;) Jaki dwójnóg będzie pasował do M700 KJW? mianowicie kojarzę, że chyba Harris (i pochodne) ma bezpośredni montaż do łoża. A ten szajs http://allegro.pl/dwojnog-bipod-skladany-wiatrowka-lub-asg-i3164898820.html będzie się nadawał? z góry dzięki ;) Quote Link to post Share on other sites
Skilrod Posted April 15, 2013 Report Share Posted April 15, 2013 a dlaczego ma się nie nadawać :)? Przykręcasz i jest. Takie rzeczy można na google obrazy sprawdzić ;). Quote Link to post Share on other sites
Landsil Posted April 16, 2013 Report Share Posted April 16, 2013 Możecie mi podpowiedzieć na jakiej sprężynie będę miał 550fps w m24 jeżeli na M170 Guardera mam 645fps? Teoria (różnie się mająca zależnie od firmy) mówi że numer sprężyny to osiągana prędkość w m/s. Jak widać Guarder ma najwyraźniej mocno zaniżoną numerację albo masz bajecznie szczelny system :D Quote Link to post Share on other sites
kajtoo5 Posted April 16, 2013 Report Share Posted April 16, 2013 a dlaczego ma się nie nadawać :icon_smile:? Przykręcasz i jest. Takie rzeczy można na google obrazy sprawdzić :icon_wink:. wiem, wygooglowałem sobie, aczkolwiek wolałem zapytać ;) Ale po rozmowie z kolegą, dochodzę do wniosku, że będzie pasował...dzięki ;) Quote Link to post Share on other sites
Skilrod Posted April 24, 2013 Report Share Posted April 24, 2013 Jest problem bo nigdzie nie znalazłem Guardera M150. Są dostępne sprężyny PDI. Najsłabsza http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_161_306&products_id=5399&name=PDI_-_Sprezyna_APS_-_300%#!prettyPhoto Z tym, że nie wiem ile faktycznie będzie na tym fps. Jest ktoś bardziej doświadczony i powie mi jaka sprężyna jest odpowiednikiem M150 Guardera? Na M170 Mam 650fps. Potrzebuje 550fps bo się ze mną nie chcą strzelać :< Bardzo proszę o szybką odpowiedź :) Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted April 24, 2013 Report Share Posted April 24, 2013 (edited) Czeskie springi. edit: Swoją drogą nie zazdroszczę towarzystwa, ale to pewnie zasługa forum, takie demonizowanie mocy :icon_rolleyes: Edited April 24, 2013 by Wojdatuz Quote Link to post Share on other sites
Skilrod Posted April 24, 2013 Report Share Posted April 24, 2013 Zaprzyjaźniona ekipa ma limit 550 i to i tak dla coniektorych za dużo :P. W mojej okolicy nikt nie ma dobrej snajperki sprężynowej. Chciałem coś lepszego od czeskich i musze wiedzieć konkretnie jaki numer. M170 czeska? Nie chcę kupić a potem będzie za dużo. Jak ktoś eksperymentował to powinien wiedzieć ile jest fps różnicy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts