aciepk Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 Podejrzewam, że kojot był tu po prostu jako przykład, zatem po co się tak spinać? Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 Jaki jest sens posiadania oporządzenia w kamuflażu jeśli buty są jednolitego koloru? Owszem, porównanie kiepskie, ale zarazem przedstawiające obraz sytuacji. Oporządzenie się ubrudzi, bywa zasłonięte przez ręce patrząc od frontu (chyba że robimy chicken wing'a), długo można tak gdybać. Jednolite oporządzenie ma być uniwersalniejsze i tańsze niż to w kamuflażu. Ale nie bądźmy ograniczeni - czasami to działa, nie wpływając negatywnie na walory munduru. W dodatku oporządzenie nie zakrywa nam całego ciała, mundur niemalże tak. Oporządzenie dopóki nie będzie oczojebne dużo nie zmieni, szczególnie jeśli posiada kolory tła kamuflażu na mundurze, tudzież posiadamy różne ładownice. PS CB na Panterce jest lepszy niż sama Panterka, przynajmniej trochę czarnego zasłoni. (: Żartuję, proszę bez spinki. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 Jednolity kolor oporządzenia to urzędowa bzdura. Jednolite kolory nie są złe. Każdą jednolita plama będzie do niczego. Kwestia pomyślunku. Quote Link to post Share on other sites
ajgor_aa Posted April 26, 2011 Report Share Posted April 26, 2011 Tylko opo w jednym kolorze nie raz sie mniej świeci i jest mniej widoczne niż wszystko w takim samym kolorze. Widać patrzycie na to z pryzmatu "omg niedzielna jebanka omg omg będe niewidzialny jak będę miał wszystko pod kolor". Skoro to takie głupie to czemu używają i wymyślają nowe "głupie" kolorki? Quote Link to post Share on other sites
--Dantee-- Posted May 4, 2011 Report Share Posted May 4, 2011 Ech... mam wz93, oliwkowego taktyka i czarną kominiarkę (z różowym, spranym punisherem na czole;p). Często zarzucam na karabin i głowę chustę/szal maskujący. I jak wryję się w krzaczory, to nikt mnie nie widzi. Co do wyboru munduru, to moje zdanie jest takie - większość strzelanek/milsimów odbywa się w lasach liściastych i tu chyba nie podlega dyskusji, że lepsze są plamy, nie plamki. Mundury typu MARPAT czy inne drobne plamki/kropki/ciapki/kwardraciki/inne pieroństwo to tereny zabudowane, kamieniste, lasy iglaste. Opcjonalnie odciąganie ognia;p Mam wz i podsumuję w 2 słowach - jest zajekurdezacna. A często chodzę jako snajper. Chillie też jest lekko przereklamowany - jeśli siedzi nieruchomo to fakt, nie zobaczysz, ale strój utrudnia poruszanie i podczas chodzenia jest strasznie widoczny, bo zwiększa powierzchnię, często powiewa, a w lesie podczas ciszy człowiek reaguje na ruch. Chcesz zniknąć, to wpieprz się pod stertę liści i czekaj 2 godz. żeby spudłować i wygrzebywać się z pod tego z czerwoną szmatką. Wątpię żebym pomógł, bo jak ktoś wyżej stwierdził, są zwolennicy jednego i drugiego, i będą się kłócić do "usranej śmierci". P.S.: Nie twierdzę, że mam rację, ale takie jest moje zdanie. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted May 4, 2011 Report Share Posted May 4, 2011 Bzdury piszesz straszliwe. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted May 4, 2011 Report Share Posted May 4, 2011 Ostatnie spotkanie: dwóch kolegów poszło na przeciwny brzeg wąwozu (odległość ok 35-40 m las mieszany dużo opadłych liści) jeden w UCP drugi w Panterze i co? Pantera była niewidzialna ( można było zobaczyć tylko twarz kolegi, mundur po prostu znikł! ) a UCP świeciło tak, że ze 100 m byłoby widoczne. Bo to była Pantera-Predator. A skoro nie potraficie się wypatrzeć z 30 metrów, to myślę, że z taką spostrzegawczością i nago możecie biegać. ;) Quote Link to post Share on other sites
--Dantee-- Posted May 4, 2011 Report Share Posted May 4, 2011 Bzdury piszesz straszliwe. Dlaczego bzdury? To są moje prywatne obserwacje. Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted May 4, 2011 Report Share Posted May 4, 2011 I jak wryję się w krzaczory, to nikt mnie nie widzi. Choćby temu. Quote Link to post Share on other sites
KapitanBomba04 Posted May 4, 2011 Report Share Posted May 4, 2011 Czyżby kolejny podbijający do zakonu PP-Przenajświętrzej Pantery?? :hahaha: A co do tematu-ja biegam w DPMie,większość ludu,z którym strzelam w WZcie,chyba z 2 w Woodlandzie-paru we flecku,dpmie,marpacie,3c i UCP.Jakoś nikt nie narzeka,chociaż moim osobistym zdaniem WZta wcale nie jest tak zajefajna,jak ludzie myślą...Zlewa się z tłem,ale w taką ciemnozieloną plamę,którą da się wypatrzeć.Woodland-trochę lepiej,ale też to nie "predator" :bialaflaga: ...A co do kolegi,twierdzącego,że ghile jest do bani-jak myślisz,po co to wymyślili,po co noszą to ludzie?? :dry: Quote Link to post Share on other sites
--Dantee-- Posted May 4, 2011 Report Share Posted May 4, 2011 (edited) Ech... w którym momencie stwierdziłem że ghilie jest do bani? Uważam że to najlepszy środek kamuflażu, tyle że dla osób cierpliwych. I pisząc o "krzaczorach" - przecież różnice w umundurowaniu nie są tak istotne, jeśli używamy kamuflażu naturalnego. Kiedy siedzisz za jakąś roślinką, mundur wypełnia tylko przestrzenie pomiędzy liśćmi i naprawdę mało istotne, czy to woodland, czy marat, czy cokolwiek innego... grunt że się nie wyróżnia kolorem. Istotne jest korzystanie z dóbr natury. I następnym razem jeśli masz coś do posta, to napisz co. Pytania i odpowiedzi na temat "o co Ci chodzilo", to niepotrzebne śmieci na forum. Edited May 4, 2011 by --Dantee-- Quote Link to post Share on other sites
KapitanBomba04 Posted May 4, 2011 Report Share Posted May 4, 2011 (edited) Dobra,nie napisałeś,że do bani jest,tylko przereklamowany.Jak sam się zorientujesz kiedyś w polu,ludzka sylwetka jest do wypatrzenia-nie potrzeba nawet świecącego w krzakach munduru(Mati13k może potwierdzić po wlk. piątku),a ghile z daleka wygląda jak krzak/górka trawy po prostu.Zresztą,to moje osobiste odczucia nt. kamuflażu,każdy może mieć inne.Pozdrawiam Edited May 4, 2011 by KapitanBomba04 Quote Link to post Share on other sites
--Dantee-- Posted May 5, 2011 Report Share Posted May 5, 2011 Zgadzam się. Ludzka sylwetka wyróżnia się, dlatego właśnie korzysta się z zasłony roślinności. Nawet najlepszy kamuflaż w nieodpowiednim miejscu nie pomoże. Przepraszam - widocznie źle mnie zrozumiałeś;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts