Pomador Posted April 10, 2011 Report Share Posted April 10, 2011 Witam , mam pytanie odnosnie koloru szybek w okularach/goglach. Czy gdy np. kupie okulary z żółtymi szybkami jak to jest sie przywzyczaic do zoltego koloru . dobrze sie w nich chodzi ? kiedy przydaja sie poszczegolne kolory szybek ? Quote Link to post Share on other sites
Widmo34 Posted April 10, 2011 Report Share Posted April 10, 2011 Żółte powiekszają kontrast a przyciemniane dają +100 do lansu i chronią przed słoncem Quote Link to post Share on other sites
Brenten Posted April 10, 2011 Report Share Posted April 10, 2011 I w skyperach i w peltorach przeważnie używam takich szybek. Jak dla mnie sprawdzają się świetnie, ma się wrażenie że wszystko jest rozjaśnione ale mimo to nawet na pełnym słońcu człowiek nie czuje się oślepiony. Rzadko kiedy zakładam szkła przyciemniane czy białe, są dla mnie mało uniwersalne. Quote Link to post Share on other sites
Jackobik Posted April 10, 2011 Report Share Posted April 10, 2011 (edited) Witam. Jeśli chodzi o kolor to czasami używam żółtych na rower. Wydaje mi się, że trochę zwiększają kontrast i tyle. Przyzwyczaić się na pewno nie jest trudno. Pozdrawiam. Edited April 10, 2011 by Jackobik Quote Link to post Share on other sites
arend Posted April 10, 2011 Report Share Posted April 10, 2011 W moim przypadku wygląda to tak: Noszę uvexy ivo praktycznie na codzień (uzywam ich równiez w pracy) i przeważnie korzystam z trzech kolorów szybek. Czarne noszę w dni słoneczne(czasami lansersko wkładam niebieskie lub brązowe, ale głównie na rower). Żółte noszę też głównie na rowerku głównie po zmroku. Bezbarwne wkładam w budynkach i wieczorem lub w nocy w pracy i na strzelankach. Na dobrą sprawę w zestawie I-VO wystarczają szybki czarna i bezbarwna z możliwością rozszeżenia o żółta. Niebieska i brązowa to juz lans i raczej szerszego zastosowania miec nie będą. Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted April 10, 2011 Report Share Posted April 10, 2011 U mnie to tak: Żółtych używam, do jazdy autem jak się ściemnia oraz jak mamy strzelania porą wieczorową. Przyciemniane no to wiadomo, że do lansu i foteczek ( :icon_biggrin:) aczkolwiek jak jest mocne słońce to także w nich biegam. Przeźroczystych używam do budynków oraz jak nie ma słońca. Co do żółtych jeszcze, to dobrze się w nich biega gdy jest śnieg (nie razi tak w oczy) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Żółte na sniegu to samobójstwo jak dla mnie- idealnie "wygładza" powierzchnię to znaczy nie widać w nich muld i zwykłych nierówności. Natomiast używam żółtych praktycznie najczęściej- troszkę poprawiają widzenie a już po kilku minutach z nimi na oczach nie widzimy wszystkiego na żółto. A do czego służą niebieskie i gdzie można kupić szybkę do i-vo niebieską? Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Dexter - niebieskich szkiełek używa się w czasie słonecznej pogody, tak wyczytałem na stronce. Ale gdzie je kupić to nie wiem. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Na aledrogo są. Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 (edited) A sprawdzaliscie bursztynowe ? Jak dla mnie najlepiej poprawiaja kontrast. Mniej mecza oczy niz zolte. Ale maja jedna wade - widac je z daleka duzo lepiej niz przezroczyste. Dlatego z nich zrezygnowalem - czesto ktos zauwazyl mnie tylko przez okulary. I zaden kamuflarz tego nie ukryje. Przyciemniane tez nie dla mnie. Dla ochrony przed sloncem wystarczy rondo kapelusza. A dodatkowa jasnosc przydaje sie przy wypatrywaniu przeciwnika w ciemnym lesie. EDIT - bursztynki widac na avatarze. Ale widzialem tylko kilka modeli bursztynowych szyb w goglach. Edited April 11, 2011 by Kocur666 Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Na allegro widzę okulary z niebieską szybką ale nie same szybki. Odpuszczam :D Quote Link to post Share on other sites
Pomador Posted April 11, 2011 Author Report Share Posted April 11, 2011 bo mam dylemat - przezroczyste czy zolte ;D Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 bier żółte. Quote Link to post Share on other sites
Pomador Posted April 11, 2011 Author Report Share Posted April 11, 2011 okej , dzieki za pomoc w wyborze:) Quote Link to post Share on other sites
Widmo34 Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 ja czekam na ess ice w specu z 3 szykami. To chyba bedzie najlepsze rozwiazanie Quote Link to post Share on other sites
Jey85 Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Ja jakoś nie mogę nosić innej szybki niż biala... to chyba kwestia osobistych preferencji Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted April 15, 2011 Report Share Posted April 15, 2011 A ja widziałem coś co się nazywa filtrem zaciemnienie 5 czy jakoś tak, używane bodajże to spawania oraz okulary lustrzane. Coś jakby delikatny bursztynowy kolor, niestety nie są najlepsze przy za dużym świetle, jak nazwa wskazuje działają jak lustro, dużo refleksów, nawet własne oczy w nich widać ale może w jakichś odpowiednich warunkach dobrze działają. Quote Link to post Share on other sites
bender Posted April 17, 2011 Report Share Posted April 17, 2011 Miałem I-VO z niebieską szybką i odcień jest prawie, że niewidoczny. Sprzedałem szybko, bo mi profilem nie pasowały, ale to już inna bajka. Zeszłego roku latem był mega skwar i słońce. Założyłem przyciemniane szybki i po jakimś czasie tak się przyzwyczaiłem, że nie odczuwałem różnicy. Dopóki nie wlazłem do podziemnego bunkru i nic nie było widać, a ja zdziwiony, że jak świecę latarką na ścianę to nadal jest czarna. :D Czyli nie ma nic uniwersalnego, ale różne odcienie nadal są przydatne. Na specshopie na przykład sprzedają zestawy ESS z dwoma parami oprawek i wtedy już można szybko zmieniać okulary całe, zamiast same szkła w razie potrzeby. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 17, 2011 Report Share Posted April 17, 2011 Dopóki nie wlazłem do podziemnego bunkru i nic nie było widać, a ja zdziwiony, że jak świecę latarką na ścianę to nadal jest czarna. :D Niestety, na taką sytuację nie pomoże NIC- ani bezbarwne, ani żółte ani niebieskie czy różowe :D. Fizjologii i fizyki nie przeskoczysz, oko ma swoje ograniczenia. Coraz bardziej interesują mnie niebieskie... Quote Link to post Share on other sites
JonasCell Posted April 17, 2011 Report Share Posted April 17, 2011 Mi na przykład jak na razie najbardziej podeszły transparenty od falanta - leciutko przyciemnione idealnie na śnieg jak i słoneczny dzień no i lepiej maskują od przeźroczystych :) Quote Link to post Share on other sites
bender Posted April 17, 2011 Report Share Posted April 17, 2011 Niestety, na taką sytuację nie pomoże NIC- ani bezbarwne, ani żółte ani niebieskie czy różowe :D. Fizjologii i fizyki nie przeskoczysz, oko ma swoje ograniczenia. Wiem o tym. :D Śmiechu miałem co nie miara jak kumpel zwrócił mi uwagę, żebym zdjął te okulary to może uda mi się coś dostrzec. ;) Jest technologia zmiany barwy szkieł pod wpływem światła używana w okularach korekcyjnych, wiem że można ją też stosować w materiałach sztucznych(droższe), ale nie słyszałem aby ktoś zaadaptował to rozwiązanie w okularach balistycznych. Teoretycznie(biorąc pod uwagę moją nieznajomość materiałoznawstwa) ktoś gdzieś mógłby zrobić takie okulary co pomogłoby w sytuacjach przejścia ze strefy dużego oświetlenia do pomieszczeń. No ale to już jest gdybanie. Quote Link to post Share on other sites
Widmo34 Posted April 20, 2011 Report Share Posted April 20, 2011 Bender to działałby gdyby powłoka uva/uvb była pod tą warstwą co zmienia barwe bo to reaguje na uv Quote Link to post Share on other sites
sir_chester Posted June 1, 2011 Report Share Posted June 1, 2011 Wyższe rozwiązanie jest jak najbardziej poprawne, a wszystko zależy jakie polimery dobierzemy do uzyskania odpowiedniej wytrzymałości i efektu przyciemnienia i jak te warstwy na siebie poukładamy. Na chwilę obecną najlepiej jest stosować połączenie okularów o jasnych szkłach, a na hełmie gogle z ciemną szybą. Oczywiście, jedne gogle pasują na okulary inne nie i to już trzeba odpowiednio dopasować do użytkownika. Niemniej jednak jest to jeden z najszybszych sposobów przejścia z dwóch różnych warunków oświetleniowych. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts