Kceur Posted April 24, 2011 Report Share Posted April 24, 2011 Witam ! Jako zielony mam takie proste pytanie. Dlaczego tego typu repliki http://www.taiwangun.com/custom_gun_by_tg/custom_akm_tgc-2471.html są takie drogie ?? Co wpływa na tak ogromną cenę. I czy jakbym trafił szóstkę w Dużym Lotku opłacałoby się go kupić ?? Dzięki i pozdrawiam Link to post Share on other sites
Pawelo Posted April 24, 2011 Report Share Posted April 24, 2011 (edited) Jeśli zakładasz temat i podajesz linka do repliki, to wypadało by przynajmniej przeczytać opis. Ta replika to nie zabawka dla dzieci którym kase na asg dają rodzice. Jeśli ktoś się znudził wszechobecnymi cymami ma opcje kupna guna złożonego z CUSTOMOWYCH części, nie napitalanych "aby dużo i tanio" z form do których wlewa się gównolit w jakiejś chińskiej fabryce. Niestety chłopaki z tajwanguna nie postarali się odnośnie gearboxa i wstawili stockowy SRC 3 generacji, wymienili co prawda springa na mocniejszego, ale czy wszystko wytrzyma przynajmniej kilkanaście tysięcy strzałów o tym dowie się tylko użytkownik. Edited April 24, 2011 by Pawelo Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 24, 2011 Report Share Posted April 24, 2011 Customy są drogie ponieważ są customami. Jeśli prawidłowo zrozumiesz znaczenie zwrotu "replika customowa" to zrozumiesz też dlaczego jest taka droga. Inna sprawa, że akurat customu od TG bym za tyle na pewno nie kupił. Link to post Share on other sites
Kacperasg Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 Gear box src w replice za 5tys. to pomyłka :D Link to post Share on other sites
MasterOfHeavyGun Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 Pomyłką jest 500fps w stocku... Idealne do rozbijania szklanych butelek na podwórku ale nie do rozgrywki (chyba że dla psycholi którzy lubią zrobić komuś krzywde). gdyby to była snajperka to jeszcze bym zrozumiał ale to jest juz lekka przesada :bialaflaga: Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 Pomyłką jest 500fps w stocku... Idealne do rozbijania szklanych butelek na podwórku ale nie do rozgrywki (chyba że dla psycholi którzy lubią zrobić komuś krzywde). gdyby to była snajperka to jeszcze bym zrozumiał ale to jest juz lekka przesada :bialaflaga: E? A to już pospa nie można podpiąć, a z auto zrezygnować? Link to post Share on other sites
MasterOfHeavyGun Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 kałach to karabin szturmowy, więc nadaje się na małe i średnie dystanse, do lasu i do (sic!) budynków. Jakoś nie wyobrażam sobie dostania z czegoś takiego po twarzy z mniej niż 40 metrów, a już nie daj boże w budynku. kwestią otwartą jest czy cena może być zaporą przed małoletnimi użytkownikami o mniejszym ilorazie inteligencji, a tacy ludzie trafiają się niestety coraz częściej... tatuś da 5 tysięcy na karabin, młody weźmie na strzelanke i wróci w obstawie policji bo komuś zrobił z twarzy jesień średniowiecza... Link to post Share on other sites
minus25 Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 no właśnie widze jak tatuś da 5000 na "zabawkę";) cóż limity fps są różne, 500 fps to już chyba tylko single fire, ale pewności nie mam... Do budynku- zapraszam, ale a)dajcie mi wiatrówkę, wtedy się pobawimy jak równy z równym b)właściciel wkłada tam springa dającego 350 fps nie zapominajmy że spora grupa "parasnajperów" lata na full auto mając repliki dedykowane (fps) dla single fire;) Link to post Share on other sites
t0m3k Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 kałach to karabin szturmowy, więc nadaje się na małe i średnie dystanse, do lasu i do (sic!) budynków. Jakoś nie wyobrażam sobie dostania z czegoś takiego po twarzy z mniej niż 40 metrów, a już nie daj boże w budynku. kwestią otwartą jest czy cena może być zaporą przed małoletnimi użytkownikami o mniejszym ilorazie inteligencji, a tacy ludzie trafiają się niestety coraz częściej... tatuś da 5 tysięcy na karabin, młody weźmie na strzelanke i wróci w obstawie policji bo komuś zrobił z twarzy jesień średniowiecza... taak, coś nie sądzę byś prędko miał stycznośc z repliką za 5 kafli więc nie masz powodów do zmartwień Link to post Share on other sites
MasterOfHeavyGun Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 (edited) taak, coś nie sądzę byś prędko miał stycznośc z repliką za 5 kafli więc nie masz powodów do zmartwień jedyne co mnie jeszcze pociesza :happy: powinien być jakiś limit fps w replikach stockowych w sprzedaży (pomijając już o sprawdzaniu pełnoletności przy zakupie takiej "zabawki") bo nie zapominajmy że możemy już bez problemów dostać potworki mające ponad 500fps po wyjęciu z pudełka za dosłownie 3-4 stówki (np. SWD A&K). A jak pisałem, dzieciak kupi, rozwali coś (lub kogoś), media nagłośnią i wszyscy będziemy mieli prze****ne :icon_confused: Edited April 25, 2011 by MasterOfHeavyGun Link to post Share on other sites
Didi Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 A dla mnie to nie jest replika stockowa, tylko jeden wielki składak. Więc co się burzysz? Link to post Share on other sites
Laokoon Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 (edited) Pomyłką jest 500fps w stocku... Idealne do rozbijania szklanych butelek na podwórku ale nie do rozgrywki (chyba że dla psycholi którzy lubią zrobić komuś krzywde). gdyby to była snajperka to jeszcze bym zrozumiał ale to jest juz lekka przesada :bialaflaga: A wiesz, że gadasz głupoty? I to takie, że nie wiem, czy śmiać się, czy płakać. Dopóki są jasno ustalone i znane dla wszystkich zasady gry, a każdy się ich trzyma, to gdzie jest problem? Jeżeli zrobię strzelankę i, już przy ogłaszaniu jej zapowiem, że można mieć repliki szturmowe strzelające ogniem ciągłym z prędkością wylotową rzędu 500-600fps, to gdzie jest problem? Jeżeli nie spodobają Ci się takie zasady, to nie przyjdziesz. Jeżeli spodobają i wiesz, co Cię czeka, to przychodzić i nie masz nikomu za złe ewentualnych obrażeń, o ile nie powstały wskutek łamania zasad. I tyle. Naprawdę są rzeczy po tysiąckroć ważniejsze dla bezpieczeństwa rozgrywki airsoftowej niż małe energie wylotowe replik. Normalnie powstrzymałbym się od odpisywania na tego typu post, jednak uważam, że zrozumienie, na co należy kłaść nacisk w kwestiach bezpieczeństwa jest sprawą bardzo ważną. Ostatnio coraz więcej pojawia się tematów z pytaniami typu "czy te gogle wystarczą, jeżeli strzelamy replikami do 450fps?" itp. Ochrona oczu ma mieć duży zapas wytrzymałości i ma wytrzymać strzał z przyłożenia z dowolnej repliki mogącej być użytej na danej strzelance. To tylko jeden przykład, a pokazuje, jak nowi Użytkownicy (nic im nie ujmując i nie obrażając ich) pojmują kwestie bezpieczeństwa. Więc powtarzam: to nie od prędkości wylotowej replik zależy bezpieczeństwo rozgrywki. Już replika z 300fps potrafi pozbawić człowieka zęba i to przy strzale z rozsądnej odległości (15-20m). Kluczową kwestią w sprawach bezpieczeństwa jest rozsądek graczy i ich obeznanie z ASG a także nacisk kładziony na dobrą ochronę oczu. No polu rozgrywki ASG jest wiele niebezpieczniejszych niż repliki rzeczy mogących powodować wypadki. Studzienki ściekowe, gwoździe, złom, wszelkie rozpadliny, budynki, z których można spaść, wreszcie sami niedoświadczeni gracze, stwarzający niebezpieczeństwo głównie dla samych siebie. Jest mnóstwo głupich rzeczy, które można zrobić: odruchowo zdjąć okulary, aby je przetrzeć, bez namysłu rzucić się w wysoką trawę w nieznanym miejscu, w której może leżeć sobie spokojnie kawał złomu i tak dalej. Miałem "przyjemność" dostać kilka razy z mocnych (450-600fps) replik z dystansów 2-3 razy mniejszych niż te przestrzegane na większości strzelanek i jakoś nadal żyję. Teraz kolejna sprawa. Nazywasz "psycholami, którzy lubią zrobić komuś krzywdę" użytkowników podkręcanych replik. Zastanów się: masz podstawy, aby tak mówić? Czy preferowanie przez kogoś innej formy rozgrywki sprawia, że jest on "psycholem"? Czy ktoś używający mocnej repliki karabinu szturmowego po to, aby uczynić jego zasięg i czas pokonania przez kulkę danego dystansu bardziej realnymi jest "psycholem"? Czy, jeżeli w całej grupie powszechne i akceptowane jest używanie takich replik, należy grupę tą zamknąć w wariatkowie? Podsumowując (i powtarzając po raz trzeci): to nie energie wylotowe replik decydując o bezpieczeństwie rozgrywki ASG. Dwoma głównymi czynnikami, które postawiłbym na równi, są: rozsądek graczy oraz dobra ochrona oczu. Zaraz później postawiłbym ich rozeznanie i staż w ASG oraz posiadanie różnego rodzaju ochraniaczy (głównie nakolanników). W pojęciach rozsądku oraz rozeznania w ASG mieści się bezwzględne przestrzeganie minimalnych odległości strzału dla danej wartości fps oraz pewien rodzaj empatii - "czy do przyjęcia byłoby dla mnie dostać z mojej repliki z danej odległości?". Pozdrawiam, Laokoon EDIT: PS, bo nie wytrzymałem: kałach to karabin szturmowy, więc nadaje się na małe i średnie dystanse, do lasu i do (sic!) budynków. Jakoś nie wyobrażam sobie dostania z czegoś takiego po twarzy z mniej niż 40 metrów, a już nie daj boże w budynku. kwestią otwartą jest czy cena może być zaporą przed małoletnimi użytkownikami o mniejszym ilorazie inteligencji, a tacy ludzie trafiają się niestety coraz częściej... tatuś da 5 tysięcy na karabin, młody weźmie na strzelanke i wróci w obstawie policji bo komuś zrobił z twarzy jesień średniowiecza... 1) co to są ":małe i średnie dystanse" dla prawdziwego karabinu szturmowego? Jesteś pewien, że 80 czy 90 metrów to duży dystans? Takie proporcje mamy jedynie w ASG, ale replik używa się też do czego innego niż niedzielne strzelanki i tam 500 czy więcej fps w replice AKMa może być jak najbardziej na miejscu. Nawet w budynku, przy zachowaniu pewnych zasad można bawić się z takimi prędkościami wylotowymi, po prostu nie jest to dla nowych graczy i nie na niedzielne strzelanki. Ja nie odważyłbym się tag grać, ale nie widzę w tym nić permanentnie złego ani niebezpiecznego. Muszą być po prostu wtedy zachowane pewne zasady i tyle. 3)"małoletni użytkownik o mniejszym ilorazie inteligencji"... A kto Tobie dał prawo do oceniania? Kto dał Ci prawo do wywyższania się nad kogokolwiek? Nie odpowiada Ci, że ktoś może używać takiej repliki? To nie graj z nim. Ale nie pompuj swojego ego bezsensownym oburzeniem i gadaniem głupot świętym głosem, w oczekiwaniu poklasku. Ponownie: to, że ktoś preferuje inne formy rozgrywki ASG niż Ty nie jest Twoją sprawą i nazywanie go "psycholem" jest oznaką pewnej niedojrzałości. Edited April 25, 2011 by Laokoon Link to post Share on other sites
Terkov Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 (edited) No Laokoon, w końcu ktoś powiedział coś mądrego, zamiast w kółko marudzić :) Jeśli chodzi o 500 fps i full auto, to na upartego można nawet powiedzieć, że pełni to rolę karabinu wsparcia - tam jest to jak najbardziej uzasadnione (normalne szturmówki mają po 450 fps, KM powinien mieć przewagę zasięgu). FPS'y też są dla ludzi, trza tylko umieć się z nimi obchodzić :happy: No, ale jak by na to nie patrzeć, rozmowa tu toczy się absolutnie nie zgodnie z tematem... Edited April 25, 2011 by Terkov Link to post Share on other sites
konrad1313 Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 Zgadzam się z kolegą wyżej, jednak nadal nikt nie udzielił treściwej odpowiedzi na pytanie zadane w temacie... Link to post Share on other sites
Laokoon Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 (edited) Dwie pierwsze odpowiedzi - Pawelo i Dexterkraka zawierają pełną odpowiedź. To nie jest replika klepana w tysiącach egzemplarzy, a replika customowa, posiadająca wiele części od ostrego odpowiednika i wykonane na zamówienie części, których odpowiedników z ostrej wersji kupić nie można. Oferuje znacznie większy realizm niż typowe AEGi, a lans posiadania takiej repliki też jest niemały. Kwestia tego, ile kto by zapłacił za coś takiego jest mocno indywidualna i nie da się na jej temat powiedzieć czegoś sensownego dla wszystkich. Pozdrawiam, Laokoon EDIT: literówka Edited April 25, 2011 by Laokoon Link to post Share on other sites
MasterOfHeavyGun Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 A wiesz, że gadasz głupoty? I to takie, że nie wiem, czy śmiać się, czy płakać. dla mnie możesz nawet walić głową w monitor. twoja reakcja na własną interpretacje mojego postu mnie nie interesuje :happy: Dopóki są jasno ustalone i znane dla wszystkich zasady gry, a każdy się ich trzyma, to gdzie jest problem? Jeżeli zrobię strzelankę i, już przy ogłaszaniu jej zapowiem, że można mieć repliki szturmowe strzelające ogniem ciągłym z prędkością wylotową rzędu 500-600fps, to gdzie jest problem? Jeżeli nie spodobają Ci się takie zasady, to nie przyjdziesz. Jeżeli spodobają i wiesz, co Cię czeka, to przychodzić i nie masz nikomu za złe ewentualnych obrażeń, o ile nie powstały wskutek łamania zasad. I tyle. Tylko niech organizator takiego spotkania nie chrzani że "bezpieczeństwo w asg to podstawa". Naprawdę są rzeczy po tysiąckroć ważniejsze dla bezpieczeństwa rozgrywki airsoftowej niż małe energie wylotowe replik. Normalnie powstrzymałbym się od odpisywania na tego typu post, jednak uważam, że zrozumienie, na co należy kłaść nacisk w kwestiach bezpieczeństwa jest sprawą bardzo ważną. Czyli to że będziesz miał dziurę w policzku od szkła/wystającego prętu czy od kulki z kałasza 500fps jest ci obojętne? Ciekawe... Ostatnio coraz więcej pojawia się tematów z pytaniami typu "czy te gogle wystarczą, jeżeli strzelamy replikami do 450fps?" itp. Ochrona oczu ma mieć duży zapas wytrzymałości i ma wytrzymać strzał z przyłożenia z dowolnej repliki mogącej być użytej na danej strzelance.To tylko jeden przykład, a pokazuje, jak nowi Użytkownicy (nic im nie ujmując i nie obrażając ich) pojmują kwestie bezpieczeństwa. Na bezpieczeństwo równomiernie składają się; teren, ochrona osobista graczy (gogle, maski), ich dojrzałosć i odpowiedzialnosć oraz bezpieczeństwo sprzętu używanego podczas gry. Więc powtarzam: to nie od prędkości wylotowej replik zależy bezpieczeństwo rozgrywki. Już replika z 300fps potrafi pozbawić człowieka zęba i to przy strzale z rozsądnej odległości (15-20m). Jak wyżej. To wyobraź sobie co zrobi 500fps... "przyjemność" dostać kilka razy z mocnych (450-600fps) replik z dystansów 2-3 razy mniejszych niż te przestrzegane na większości strzelanek i jakoś nadal żyję. Są goście którzy dostali z broni ostrej i "jakoś żyją". Ale nie powiedzą ci że to był dla nich element zabawy. Nazywasz "psycholami, którzy lubią zrobić komuś krzywdę" użytkowników podkręcanych replik. Zastanów się: masz podstawy, aby tak mówić? Czy preferowanie przez kogoś innej formy rozgrywki sprawia, że jest on "psycholem"? Czy ktoś używający mocnej repliki karabinu szturmowego po to, aby uczynić jego zasięg i czas pokonania przez kulkę danego dystansu bardziej realnymi jest "psycholem"? Czy, jeżeli w całej grupie powszechne i akceptowane jest używanie takich replik, należy grupę tą zamknąć w wariatkowie? Podsumowując (i powtarzając po raz trzeci): to nie energie wylotowe replik decydując o bezpieczeństwie rozgrywki ASG. Dwoma głównymi czynnikami, które postawiłbym na równi, są: rozsądek graczy oraz dobra ochrona oczu. Zaraz później postawiłbym ich rozeznanie i staż w ASG oraz posiadanie różnego rodzaju ochraniaczy (głównie nakolanników). W pojęciach rozsądku oraz rozeznania w ASG mieści się bezwzględne przestrzeganie minimalnych odległości strzału dla danej wartości fps oraz pewien rodzaj empatii - "czy do przyjęcia byłoby dla mnie dostać z mojej repliki z danej odległości?". . Żaden normalny człowiek nie naraża zdrowia innych z powodu swoich wymagań co do zasięgu i celności. 3)"małoletni użytkownik o mniejszym ilorazie inteligencji"... A kto Tobie dał prawo do oceniania? Kto dał Ci prawo do wywyższania się nad kogokolwiek? Nie odpowiada Ci, że ktoś może używać takiej repliki? To nie graj z nim. Ale nie pompuj swojego ego bezsensownym oburzeniem i gadaniem głupot świętym głosem, w oczekiwaniu poklasku. Ponownie: to, że ktoś preferuje inne formy rozgrywki ASG niż Ty nie jest Twoją sprawą i nazywanie go "psycholem" jest oznaką pewnej niedojrzałości. A kto tobie dał prawo do oceniania mnie słowami "niedojrzały" ? zastanów się bo przeczysz samemu sobie. Jeszcze trochę takich mądrali i zaczniemy strzelać się wiatrówkami. Pozdrawiam Link to post Share on other sites
engray Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 No i po co ta cała dyskusja? Przenieście je proszę na własne PW, większość nie lubi patrzeć na takie kłótnie. Z resztą nie wnoszą one nic do tematu tego tematu. Link to post Share on other sites
Yfronus Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 Więc powtarzam: to nie od prędkości wylotowej replik zależy bezpieczeństwo rozgrywki. Już replika z 300fps potrafi pozbawić człowieka zęba i to przy strzale z rozsądnej odległości (15-20m). Jak wyżej. To wyobraź sobie co zrobi 500fps... Więc nie masz kompletnie nic przeciwko strzelaniu z 15-20 metrów z repliki o prędkości wylotowej 500 fpsów? Ciekawe... Link to post Share on other sites
Terkov Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 Witam ! Jako zielony mam takie proste pytanie. Dlaczego tego typu repliki http://www.taiwangun.com/custom_gun_by_tg/custom_akm_tgc-2471.html są takie drogie ?? Co wpływa na tak ogromną cenę. I czy jakbym trafił szóstkę w Dużym Lotku opłacałoby się go kupić ?? Dzięki i pozdrawiam Oto post autora tematu. Odpowiedź na niego została udzielona w pierwszych 2 postach. Co my robimy? Offtopujemy o dorosłości i odpowiedzialności. Nie wygląda to ironicznie? Sam staram się trzymać powszechnie pojętej, bliżej niesprecyzowanej, postawy "odpowiedzialnej", ale, do cholery, do tego działu wchodzę, żeby poradzić coś nowym, a nie co chwila zaglądać do tematu, bo widzę że nowy post i dalej czytać o FPS'ach! Zróbcie sobie temat w Hydeparku pt. "ile efpeesów ja lubię, a ile nie" Link to post Share on other sites
MasterOfHeavyGun Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 (edited) Więc nie masz kompletnie nic przeciwko strzelaniu z 15-20 metrów z repliki o prędkości wylotowej 500 fpsów? Ciekawe... Przeczytaj to co napisałem cytując laokona jeszcze raz, potem drugi, i trzeci, i czwarty aż w końcu skumasz że napisałeś głupotę... Edited April 25, 2011 by MasterOfHeavyGun Link to post Share on other sites
Laokoon Posted April 26, 2011 Report Share Posted April 26, 2011 Niestety, Yfronus nie napisał głupoty. Niestety, Ty owszem. Niestety, nie dotarło do Ciebie to, co pisałem. To trochę smutne, ale mam nadzieję, że do osób nowych tutaj jak najbardziej dotarło i rozumieją, o czym pisałem. A teraz po kolei, bez cytowania, myślę, że będzie widać, na co odpowiadam: 1. Jeżeli zorganizuję strzelankę, na której normą będą karabinki szturmowe z prędkościami wylotowymi 500-600fps, każdy będzie miał broń boczną z mniejsza ilością fps i każdy będzie przestrzegał minimalnych odległości strzału, to gdzie widzisz niebezpieczeństwo? Może wtedy, kiedy ktoś nie będzie przestrzegał zasad? Wtedy owszem, jest niebezpieczeństwo, ale to jego brak rozsądku, brak doświadczenia lub głupota są przyczyną niebezpieczeństwa, a nie duża prędkość wylotowa replik. Czyli dokładnie to, o czym mówię. I organizator takiej strzelanki ma pełne prawo powiedzieć, że bezpieczeństwo, to podstawa w ASG. 2. Jest mi dalece NIEobojętne, czy będę mieć dziurę w policzku od zardzewiałego i brudnego pręta, czy od czystej kulki, którą względnie łatwo można usunąć i ma nikłe szanse spowodować poważniejsze zakażenie. Natomiast widać tu Twój brak rozeznania w ASG. 500fps ma szansę przebić policzek jedynie z przyłożenia. Energia kulki wystrzelonej z mojej repliki z 520-530fps po około 20 metrach odpowiada energii kulki 0,2g lecącej z prędkością 300-350fps. Zanim zacząłem używać repliki pokaźną prędkością wylotową sprawdziłem jakie szkody mogę wyrządzić innej osobie strzelając z przyłożenia z 330fps w nieosłoniętą rękę. Zaręczam Ci, że nic strasznego mi się nie stało, skóra nie pękła ani nie urwało mi ręki. Więc, proszę, nie pisz o przebijaniu policzka. Chyba, że komuś brakuje ROZSĄDKU, DOŚWIADCZENIA, lub jest IDIOTĄ, wtedy owszem, może stwarzać niebezpieczeństwo. Ale tylko wtedy. 3. W powyższych punktach pokazuję, że nie masz racji, choć, owszem, teren ma duże znaczenie dla bezpieczeństwa rozgrywki i faktycznie, nie napisałem o tym wcześniej. 4. Zrobi dokładnie to samo. Pozbawi zęba. Mi tam nie zrobiłoby różnicy z jakiej repliki dostałem, jeżeli efekt ten sam. Jak ktoś bardzo ceni uzębienie, to może nosić maskę ze stalowej siatki. Mi wystarcza nie szczerzenie się do przeciwnika i jakoś po serii z 5m z 450fps moje ząbki dalej cieszą się obecnością swoich towarzyszy. 5. Widzę, że jakakolwiek próba powiedzenia czegoś inaczej niż wprost musi skończyć się niepowodzeniem. Więc prostuję: miałem "przyjemność" dostać kilka razy z mocnych (450-600fps) replik z dystansów 2-3 razy mniejszych niż te przestrzegane na większości strzelanek i jakoś nic mi się nie stało poważnego, a każda z tych sytuacji zakończyła się co najwyżej krwiakami, które po tygodniu zniknęły, nawet, w opisanym wyżej, przypadku trafień w twarz. 6. Widzę, że nie rozumiesz. Grając z tymi 500-600fps nie naraża się zdrowia innych. Naraża się je przez brak ROZSĄDKU, DOŚWIADCZENIA, bądź GŁUPOTĘ. Czyli to, o czym ciągle piszę. Gdy uznam, że nabyłem wystarczające doświadczenie do takiej rozgrywki, chętnie zorganizuję strzelankę bez "snajperów", natomiast z karabinkami tuningowanymi do 600fps i zaproszę na nią osoby odpowiedzialne i wystarczająco doświadczone. 7. Widzisz, pewne zachowania dość jasno ukazują dojrzałość człowieka i nie trzeba eksperta, aby je dostrzec. Nie winię Cię, bo jak wiele osób zapewne szukasz poklasku jako ten, który dzielnie i wytrwale wytyka błędy innym. Ale, aby to robić, należy mieć pewne podstawy i pewną wiedzę w danej dziedzinie. Wykazałeś się jej brakiem mówiąc o rzekomej śmiercionośności mocnych replik. Zrozum, że naprawdę nic nie mam od osób, które preferują zabawę replikami stockowymi czy też po prostu o niskich wartościach fps. Każdy wybiera formę rozrywki, jaka mu odpowiada i jaka sprawia mu przyjemność. Jedni wybiorą więcej realizmu pod względem zasięgu kosztem potrzeby większego zwracania uwagi na odległości, z jakich się strzela, a inni spokojne strzelanki ze słabych replik, gdzie strzał z odległości powyżej 5m jest już prawie bezbolesny. A kto inny będzie robił naszyjniki i laleczki z kulek i nic mi do tego. I na pewno nie nazwę go psycholem. Pozdrawiam, Laokoon PS, i proszę, wykaż trochę szacunku dla rozmówcy i pisz mój nick poprawnie, to wiele nie kosztuje. Link to post Share on other sites
0wn Posted April 26, 2011 Report Share Posted April 26, 2011 (edited) Nie rozumiem w ogóle po co ten cały spór o fps. Każdy człowiek ma własną głowę. Będzie chciał to kupi z 500fps albo kupi z 350fps.Jeden i drugi będzie się bawił świetnie.Jeden drugiego nie zrozumie.Po to TG dał widły w podpunkcie FPS (330-510 fps) aby każdy mógł indywidualnie skonfigurować replikę a co z nią zrobi i czy zostanie wpuszczony na strzelanie zależy od niego i osób z którymi się strzela.Jak strzelasz się z ludźmi 500fps+ to bądź świadomy konsekwencji które możesz ponieść bawiąc się w to. Jednym to pasuje innym nie. Nikt nikogo nie nawróci na swoje myślenie. Edited April 26, 2011 by 0wn Link to post Share on other sites
MasterOfHeavyGun Posted April 26, 2011 Report Share Posted April 26, 2011 (edited) Own ma racje. Niektórzy tacy jak ja wolą strzelać się z replik o normalnej prędkości wylotowej, inni których reprezentuje Laookon wolą "dreszczyk adrenaliny" gdy mogą zdobyć szrame na twarzy czy gdziekolwiek indziej. Kwestia gustu i dojrzałości. Nie podoba mi się wyścig na "efpeesy" bo czyjeś chore aspiracje mogą pozbawić kogoś zdrowia. Tyle w tej kwestii ode mnie. Laokoon - mogę z czystym sumieniem stwierdzić że TO TY piszesz pierdoły jakich mi się czytać nie chce. Że 300 i 500fps to to samo? Mam pomysł - poproś kogoś by ci strzelił z tych 20 metrów z dwóch replik: jednej o wartości 300fps a drugiej mającej 500fps. Zobaczymy czy nie będziesz czuł różnicy. I może w głowie ci się rozjaśni trochę. Pozdrawiam Edited April 26, 2011 by MasterOfHeavyGun Link to post Share on other sites
SK8 Posted April 26, 2011 Report Share Posted April 26, 2011 (edited) MasterOfHeavyGun - Przepraszam, lecz piszesz takie głupoty, że aż nie chce mi się tego słuchać. Upierasz się przez cały temat jakie to niemoralne mieć tyle fps`ów w replice itd.. Otóż w moim środowisku trochę osób ma repliki z >500 fps na pokładzie. Jaki jest tego efekt ? Żaden, bo zazwyczaj są to odpowiedzialne osoby posiadające również broń boczną i wiedzą kiedy z niej korzystać. Według mnie dalsza dyskusja na ten temat jest naprawdę bezcelowa. Edited April 26, 2011 by SK8 Link to post Share on other sites
Laokoon Posted April 26, 2011 Report Share Posted April 26, 2011 Brawo, raz na dwa razy napisałeś mój nick poprawnie. Jestem z Ciebie dumny. Od 2 stron próbuję Ci pokazać dość banalną rzecz i od 2 stron dzielnie się opierasz. Po kolei: -Co czyni daną prędkość wylotową "normalną"? Oczywiście widzimisię danego środowiska i ludzi tam grających. Jeżeli zbierze się 20 odpowiedzialnych i obeznanych z ASG osób z replikami szturmowymi z 600fps, bronią boczna i wiedzą, jak i kiedy jej używać, to, zaręczam Ci, że żadnych szram nie będzie. To, że widzisz to inaczej może jedynie świadczyć o tym, że sam jesteś nieodpowiedzialny lub z nieodpowiedzialnymi osobami miałeś okazję się strzelać i masz przykre doświadczenia. -Pisanie o "dreszczyku adrenaliny" jest z Twojej strony niepoważne, gdyż już pisałem Ci, co ma na celu używanie replik o dużych prędkościach wylotowych. Jeżeli tego nie rozumiesz, to znaczy, że trzeba by trochę rozszerzyć horyzonty. -I ponownie - co to ma do "dojrzałości", cokolwiek pod tym pojęciem rozumiesz? Ludzie dążący do maksymalnego realizmu pod względem zasięgu i wiedzący, że są na tyle odpowiedzialni, że nie zrobią sobie krzywdy są niedojrzali? -Piszesz o "wyścigu na efpeesy" po tym, jak dokładnie wytłumaczyłem Ci cele, jakie mogą przyświecać przy mocnym tuningowaniu replik. Jeżeli Ty tuningowałbyś replikę po to, aby robić innym krzywdę, to świadczy to jedynie o Tobie, nie o innych. I nie znaczy to, że inni tak robią. Przemyśl to. -Po raz trzeci piszę, że pozbawienie kogoś zdrowia jest skutkiem braku doświadczenia lub głupoty, a nie stosowania zbyt mocnych replik. Jak ktoś jest debilem, to pistoletem na wodę zrobi komuś krzywdę. -Nie interesuje mnie, czy chce Ci się to czytać, czy nie. Jeżeli jednak odpisujesz na moje posty, to najpierw je czytaj, inaczej dajesz dowód, że nie interesuje Cie dyskusja, a jedynie szczeniacka pyskówka, byleby przeciwnika przekrzyczeć. I Ty piszesz o dojrzałości? To ogólnopolskie forum, a nie kłótnia pod trzepakiem i pewne formy powinno się zachować. -Jak raczysz mnie cytować, rób to poprawnie, nie przekręcając moich słów, bo jest to wyraz chamstwa. Dostawałem z replik 500fps i mocniejszych wiele razy i dokładnie wiem, czego spodziewać się po trafieniu. I mogę jasno stwierdzić, że trafienie z 20m z 600fps nie jest niczym strasznym i, choć należy tego unikać, to demonizowanie jest po prostu dziecinne. -Pisząc kolejne posty pogrążasz się coraz bardziej i coraz bardziej pokazujesz swoją niewiedzę na tematy, o których starasz się dyskutować. Wiedz, że są na świecie ludzie zdolni nie strzelić do wszystkiego co się rusza i zdolni pomyśleć przed strzałem, sięgnąć po broń boczną czy nawet zrezygnować z walki, bo wiedzą, że mogą zrobić krzywdę. Jeżeli ktoś jednak tego nie potrafi, to on stwarza niebezpieczeństwo, a nie replika, której używa. -Proponowałbym też, abyś, jeżeli chcesz kontynuować tą dyskusję, wyzbył się nawyków rodem spod trzepaka i zaczął używać jakichś argumentów, a nie zwrotów typu "I może w głowie ci się rozjaśni trochę. ". Świadczą one tylko o Tobie. Pozdrawiam, Laokoon Link to post Share on other sites
Recommended Posts