Gorbacz Posted February 15, 2005 Report Share Posted February 15, 2005 Z góry przepraszam i dziękuję jeśli była już o tym mowa. Na stronie http://www.firefoxtech.com/ znalazłem throat mics - mikrofony gardłowe (?). Sam pomysł brzmi ciekawie. Czy ktoś miał styczność z takimi zabawkami a jeśli tak to gdzie w Polsce można je dostać ?? Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted February 15, 2005 Report Share Posted February 15, 2005 W Polsce należy ich szukać pod nazwą laryngofon np. na www.maycom.pl. Styczności z tym sprzętem nie miałem i również z chęcią wysłucham opinii(trochę ich już jest na forum). Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Pitek Posted February 15, 2005 Report Share Posted February 15, 2005 Mówisz o zwykłym laryngofonie. Jest dostępny np do radyjek Maycoma czy Motoroli. Przydatna sprawa jeśli nie lubisz tradycyjnego mikrofonu lub nie masz jak go zamontować. Dobrze się sprawdza przy dużym hałasie zewnętrznym. Quote Link to post Share on other sites
mantiz Posted February 15, 2005 Report Share Posted February 15, 2005 mialem stycznosc z laryngofonami roznego typu. modele utrzymywane za pomoca opaski badz zacisku na szyi maja tendencje do zeslizgiwania sie. trzeba dodac ze laryngofon aby byl efektywny musi zostac umieszczony na wysokosci grdyki. jesli jego pozycja zmieni sie transmitowany sygnal nie bedzie zbyt czytalny dla odbiorcy. do plusow mozna zaliczyc to ze nic sie nie 'merda' pod nosem i jesli laryngofon jest naprawde dobrej jakosci (nie slizga sie) ma olbrzymia przewage nad zwyklym mikrofonem podczas biegania. no i jest fajny 'bardziej filmowy' klimat ;) pozdro mantiz Quote Link to post Share on other sites
Pitek Posted February 15, 2005 Report Share Posted February 15, 2005 A jakie inne rozwiązania w laryngofonach spotkałeś oprócz opaski i "kajdana na szyję" ;) ? Nie widziałem po prostu nigdy innych. Może ogólnie napisz co mógłbyś polecić. Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted February 15, 2005 Report Share Posted February 15, 2005 A jak jest z „wychwytywaniem” przez laryngofon dźwięku powstającego podczas oddychania zwłaszcza sapania po biegu itp. ? Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted February 15, 2005 Report Share Posted February 15, 2005 jak sie komus chce pogrzebac, to laryngofony mozna wyciagnac z hełmofonów czołgowych. Są tam - całkiem niezłe trzeba przyznac, idzie sie dogadac przez nie jadac BWP Quote Link to post Share on other sites
mantiz Posted February 15, 2005 Report Share Posted February 15, 2005 jesli chodzi o sapanie to jesli nie ma wlaczonego voxu to nie ma tez problemu. proste. sa jeszcze laryngofony ktore umieszcza sie po wewnetrzej stronie policzka czyli w srodku paszczy :P EDIT: jest jeszcze kwestia zastosowanego sensoru. otoz sa drganiowe oraz typowo dziwekowe. ktorys (nie pamietam ktory) nie lapal szeptow (chyba drganiowy). Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted February 15, 2005 Report Share Posted February 15, 2005 Problem w tym że chcę aby VOX był włączony ale nie reagował na sapanie. I nie chodzi tu o regulację jego czułości bo po biegu sapie się nie kiedy głośniej niż mówi itp. Zastanawiam się właśnie jak zachowuje się w takiej sytuacji laryngofon. EDIT: O proszę o to co pisał o tym zjawisku Navy: ale z headsetem VOX to pomylka. bedzie Ci wlaczalo nadawnia - bieganie, wiatr, glosny oddech... tylko laryngofon a headsetem pozostaje PTT jesli ta regulacja wyglada tak jak w innych to... ech... masz regulacje - High i Low wiec niewiele wyregulujesz... albo bedzie sie wlaczalo przy byle szmerze albo bedziesz sie musial drzec zeby sie wlaczylo I jeszcze trafna uwaga Miśka: pozostaje problem uaktywnaiania sie VOXa pod wplywem strzelania... w przypadku markerow paintballowych jest to masakra - z ASG niech ktos spróbuje Choć akurat tutaj laryngofon zadziała bardzo dobrze – nie „wyłapie” dźwięków wydawanych przez GB(przynajmniej w teori). Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Pitek Posted February 15, 2005 Report Share Posted February 15, 2005 Jak nie chcesz klasycznego mikrofonu i nie chcesz robić wszystkim sex-telefonu z sapaniem to masz jeszcze mikrofony wychwytujące drgania kości czaszki. Motorola ma takie zestawy, ale chyba tylko do serii GP i CP. Quote Link to post Share on other sites
mantiz Posted February 15, 2005 Report Share Posted February 15, 2005 popytaj jakiegos fachowca o ten sensor ktory nie lapie szeptu. sapania tez nie powinien przekazywac... Quote Link to post Share on other sites
Hagen Posted February 15, 2005 Report Share Posted February 15, 2005 U nas sa laryngofony. nie wiem jak inne ale te nasze wlaczaja sie jak spluniesz nawet, wiem ze to zalezy od tego jak umiescisz czujnik ale wlaczaja sie ogolnie czesto, plucie sapania itp. ale ogolnie sprawa fajna!!bardzo przydatne, rozmawiasz nie odrywajac rak od broni itp. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 16, 2005 Report Share Posted February 16, 2005 laryngofon wylapuje drgania strun glosowych wiec teoretycznie dyszenia nie powinien lapac. U nas laryngofon brytyjski ma Giersik i dzwiek daje ladny. Na Mikstacie ktos mial laryngofon z Maycoma i tez niezle dawal. Ja teraz czekam na laryngofon z tej stronki: http://www.clearercom.com/ model NT2... jak dostane, potestuje bede mogl powiedziec cos wiecej. Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted February 16, 2005 Report Share Posted February 16, 2005 Jak nie chcesz klasycznego mikrofonu i nie chcesz robić wszystkim sex-telefonu z sapaniem to masz jeszcze mikrofony wychwytujące drgania kości czaszki. Motorola ma takie zestawy, ale chyba tylko do serii GP i CP. Przypomina mi sie zlot w Mikstacie :lol: Kapral: Uhhh, aaaaahhhh, ooohhh, mmmmmm, aaaaaa, yeah Ktos w eterze: Kurwa, czy kapral ma pzrypadkiem radio??????? :D A tak btw, nie chce zakladac osobnego topicu. POtzrebuje dobrego zestawu sluchawkowego. Ktos moze cos polecic?? Quote Link to post Share on other sites
grzechu Posted February 17, 2005 Report Share Posted February 17, 2005 Ja przywiozłem throat mici z FireFox, tyle tylko że na razie nie miałem możliwości ich sprawdzić bo jeszcze nie zrobiłem przejściówki! Postaram się coś wykombinować teraz na zjazd w 3city i może się uda wreszcie go przetestować! A co do jego ceny to 27 dolców kosztuje! Na gardzle trzyma się nieźle bo testowałem "na sucho"! A do tego mam zamiar zrobić do niego opaskę okrywającą i podłączę tam przycisk PTT tak żeby nie szukać włącznika tylko na szyji naciskać i spokój! Postaram się napisać jakąś ocenę po weekendzie pozdro g. Quote Link to post Share on other sites
Gorbacz Posted February 17, 2005 Author Report Share Posted February 17, 2005 Ooo Grzechu jakbyś coś napisał o tym jak to ustrojstwo się sprawuje w akcji to byłbym wdzięczny. Pozostałym też dziękuję za opinie. Quote Link to post Share on other sites
WOjtas^ Posted February 18, 2005 Report Share Posted February 18, 2005 Ja przywiozłem throat mici z FireFox, tyle tylko że na razie nie miałem możliwości ich sprawdzić bo jeszcze nie zrobiłem przejściówki! Postaram się coś wykombinować teraz na zjazd w 3city i może się uda wreszcie go przetestować! A co do jego ceny to 27 dolców kosztuje! Na gardzle trzyma się nieźle bo testowałem "na sucho"! A do tego mam zamiar zrobić do niego opaskę okrywającą i podłączę tam przycisk PTT tak żeby nie szukać włącznika tylko na szyji naciskać i spokój! Postaram się napisać jakąś ocenę po weekendziepozdro g. Hmm, a jaki dokladnie to model jest? I gdzie znalazles za 27$? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 18, 2005 Report Share Posted February 18, 2005 A do tego mam zamiar zrobić do niego opaskę okrywającą http://www.clearercom.com/Throat_mic_strap.htm 8) i podłączę tam przycisk PTT tak żeby nie szukać włącznika tylko na szyji naciskać i spokój! http://www.clearercom.com/ptt.htm 8) za ok 2 tyg powinienem juz miec :D Quote Link to post Share on other sites
WOjtas^ Posted February 18, 2005 Report Share Posted February 18, 2005 Foko, a wlasnie w tym miejscu kupujesz gdzie linki dales czy cos kombinujesz? :> Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 18, 2005 Report Share Posted February 18, 2005 To jest link producenta (chyba?), tu po prostu jest lepszy opis. Ja kupilem na http://www.airsoftarms.com/ (ship to USA only :(). Paczke juz wyslal kumpel i jest w drodze do PL :) Quote Link to post Share on other sites
grzechu Posted February 18, 2005 Report Share Posted February 18, 2005 http://shop.store.yahoo.com/dotcoms/putotathmic.html Proszę bardzo - Fire Fox we własnej osobie - już wiem że na pewno będziemy testować throaty bo kumpel zrobił (ponoć) przejściówki! Dam znać po weekendzie g. Quote Link to post Share on other sites
GWNh_Strap Posted March 1, 2005 Report Share Posted March 1, 2005 Tak się składa, że używam laryngofonu do Maycoma z VOXem. jest to prosty model z PTT na module VOXa, który trzeba gdzieś przyczepić. Mam go od ponad roku i nie zauważyłem jakiś szczególnych problemów z nim. Nie uzywam VOXa, ale nawet z nim nie miałem problemu z sapaniem, jako że sapanie jest "produkowane" w jamie ustnej lub nosowej, a laryngofon jak sama nazwa wskazuje, przekształca drgania krtani na dźwięk, więc... Szykowałem się na profesjonalny wojskowy laryngofon taki jak uzywają min. SEALs, ale trochę stosunek ceny do używalności mnie poraził, cena ok. 2000 $ Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 1, 2005 Report Share Posted March 1, 2005 Tutaj masz za $700 zestaw uzywany przez SWAT. A na stronie glownej tej firmy pare innych zestawow ;) Quote Link to post Share on other sites
GWNh_Strap Posted March 2, 2005 Report Share Posted March 2, 2005 Dzięki za linka Foka! Mimo tego zaj.. Diskauntu zostanę jednak na razie przy swoim starym zestawie, chyba że sie zrypie, to wtedy juz insza inszość..... Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted March 2, 2005 Report Share Posted March 2, 2005 a wie ktoś może jak zrobić że przycisk PTT był na szyi a przy okazji dużo kabelków sie nie plątało na klacie :D Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts