jakubj123 Posted May 12, 2011 Report Share Posted May 12, 2011 witam Mam teraz chest riga brytyjskiego DPM z demobilu.ma on 3x2 miejsca na magazynki i dwie większe kieszenie tzw utilty pouch.Dokupiłem teraz pas i chciałbym dorzucić do oporządzenia jeszcze kilka rzeczy.Chciałbym mieć manierke saperke jeszcze jedną ładownice na magi dwa oraz jeszcze jednego utility poucha.Co jeszcze można by dorzucić a co z tej listy zlikwidować??mundur DPM tak więc aby pasowało do siebie. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted May 12, 2011 Report Share Posted May 12, 2011 Kup szelki i comfort pad do pasa. Quote Link to post Share on other sites
jakubj123 Posted May 12, 2011 Author Report Share Posted May 12, 2011 (edited) czyli pas bez szelek odpada??warto tego camfort pada?? jakbym dokupił takie rzeczy http://art-fox.pl/holenderska-ladownica-na-saperke-dpm-asg-p-278.html http://art-fox.pl/ladownica-na-manierke-water-pouch-olive-dpm-p-194.html szelki takie: http://art-fox.pl/szelki-yoke-daypack-dpm-plce-asg-bez-trokow-p-363.html albo takie: http://art-fox.pl/szelki-do-oporzadzenia-yoke-olive-dpm-stan-bdb-p-100.html i jeszcze http://art-fox.pl/ladownica-na-amunicje-ammo-pouch-left-olive-dpm-p-196.html http://art-fox.pl/ladownica-uzytkowa-kidney-pouch-olive-dpm-p-274.html i stykło by?? i do tego chest rigga i by pasowało nie?? Edited May 12, 2011 by jakubj123 Quote Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted May 12, 2011 Report Share Posted May 12, 2011 (edited) Pas jakiś modułowy z Miwo, szelki płaskie jakieś, wszystko w DPMie robią, ładownice też tam dostaniesz. Wygodniej i lepiej będzie. EDIT: Są jeszcze prywatni krawcy. Poszukaj na forum. Edited May 12, 2011 by Karmazyt Quote Link to post Share on other sites
Then Posted May 12, 2011 Report Share Posted May 12, 2011 Jak byś miał pas wyjęty z FLC i nie tachał na nim ton to obejdzie się bez szelek. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 Żadna z rzeczy które pokazałeś nie nadaje się zbytnio do użycia. Quote Link to post Share on other sites
jakubj123 Posted May 13, 2011 Author Report Share Posted May 13, 2011 hm dobra patrzyłem na to miwo jednak troche za drogo jak dla mnie. Jakaś inna opcja istnieje?? Quote Link to post Share on other sites
Piotro Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 kamizelki.prv.pl Ale pewnego pułapu nie przeskoczysz. N Najlepiej powiedz ile możesz wydać. Quote Link to post Share on other sites
pietrasss Posted May 14, 2011 Report Share Posted May 14, 2011 (edited) Proponuje dozbierać i zakupić fanty z Miwo P. Będziesz miał wieksze pole manewru pod wzgledem umiejscowienia i dokupienia ładownic tudzież innych kieszeni. Z czasem zrozumiesz ze i tak lepiej na tym wyjdziesz niż pchanie sie w te używane kontrakty... Jeżeli chcesz iść tańszą drogą to popytaj tak jak koledzy mówią krawców z forum. Może u bombelsarsa taniej Cie to wyjdzie... musisz popytać i poszukać :P Pozdrawiam, Pietras. Edited May 14, 2011 by pietrasss Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted May 15, 2011 Report Share Posted May 15, 2011 Albo szukaj używek na komisach. Czasami niezłe okazje się trafiają. Pozdrówka PS. Na przyszłość pytaj o takie rzeczy w temacie "Konfiguracje oporządzenia" bo po to on właśnie powstał. Quote Link to post Share on other sites
super Posted May 16, 2011 Report Share Posted May 16, 2011 to chyba lepiej kup jakiś mniejszy plecak szturmowy i wsadź tam te pierdoły. całość będzie wygodniejsza niż noszenia pasa z tymi pierdołami i jeszcze z chestem Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 (edited) Chciałbym mieć manierke saperke jeszcze jedną ładownice na magi dwa oraz jeszcze jednego utility poucha Camelbak, lub mały plecak szturmowy (albo jakiś custom do zrobienia na kamizelki.prv.pl), jak kolega wyżej wspomniał, do przenoszenia wody, z szybko dostępnej manierki bym zrezygnował wkładając ją do lub na plecak, lub całkowicie ją usunął z zestawu. W przypadku plecaka saperka poszła by do plecaka lub na bok, reszta (ładownice, zasobnik) na pas. Szelek brak (znikome obciążenie), lub co najwyżej płaskie. Zyskujesz w ten sposób: - mniejsze obciążenie pasa - dodatkową (z możliwością kompresji) przestrzeń ładunkową w postaci plecaka - możliwość rozbudowania pasa o np kaburę, kaburę udową, panel udowy Wady: - 2x szelki na ramieniu (ale nie powinny układać się bezpośrednio na sobie) - większe obciążenie ramion Może to nie jest stricte liniowe rozwiązanie, ale powinno dawać radę i nie stwarzać problemu w Twoim przypadku. Kombinacji jest od groma, ale polecam jakiś mały plecak i pas na początek by przetestować konfiguracje. Albo całkowita rezygnacja z pasa na rzecz plecaka. Co jeszcze można by dorzucić a co z tej listy zlikwidować? wg. uznania i potrzeby bym polecał i jak wyżej Edited May 23, 2011 by Szreder Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 - 2x szelki na ramieniu (ale nie powinny układać się bezpośrednio na sobie) Dlaczego tak sądzisz? Jeśli szelki spodnie są płaskie to nie ma problemu. Najważniejsze jest to żeby szelki spodnie nie były bardziej obciążone niż te zewnętrzne, bo wtedy będzie niemiło. Quote Link to post Share on other sites
jakubj123 Posted May 26, 2011 Author Report Share Posted May 26, 2011 dobra juz mam teraz mam pytanie jak przczczepic te szelki do pasa http://art-fox.pl/szelki-do-oporzadzenia-yoke-olive-dpm-stan-bdb-p-100.html z jednej stronz sa takie szlufki do przeciagniecia przez pas to nie problem.gorzej jest z drugiej bo sa takie zwyklen paski i tyle.jakis pomysl__ sory za pisownie ale mi klawiatura sie zepsula Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted May 26, 2011 Report Share Posted May 26, 2011 Standardzik. Ludzie piszą, odradzają, a ten i tak wybierze największy szmelc. Po co zadawać pytania, skoro odpowiedź znasz Ty, i to lepszą niż inni. Quote Link to post Share on other sites
konrad1313 Posted May 26, 2011 Report Share Posted May 26, 2011 (edited) Czemu wybierasz największy badziew? Jak ludzie znający się lepiej niż Ty, dobrze Ci doradzają. Proponuje, abyś ogarnął klawę przyciskając lewy ctrl+ shift, bo pewnie pisząc swoje wywody, zmieniłeś układ klawiatury. Pozdro. Edited May 26, 2011 by konrad1313 Quote Link to post Share on other sites
jakubj123 Posted May 27, 2011 Author Report Share Posted May 27, 2011 o dzięki wiecie jest takie coś jak kasa jej brak i nagła potrzeba posiadania czegoś a na razie to styknie więc ma ktoś jakiś pomysł jak to przyczepić?? Quote Link to post Share on other sites
delin0m Posted June 2, 2011 Report Share Posted June 2, 2011 Jesteś z Podkarpacia, więc polecam Ci Bombla - szył dla mnie i dla kilku znajomych i wszyscy są zadowoleni z jego wyrobów. Popytaj o niego ludzi na "Stalingradzie" w niedzielę. Quote Link to post Share on other sites
Pinochet88 Posted June 16, 2011 Report Share Posted June 16, 2011 (edited) Gdy łączy się chesta z pasem, to pas dopina się do kamizelki czy zawieszony jest na szelkach? Np. w tym przypadku: http://www.miwo-military.pl/?p=img.pGB.2416 Edited June 16, 2011 by Pinochet88 Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted June 17, 2011 Report Share Posted June 17, 2011 Zawiesza się pas na szelkach - płaskich "szelkach ucieczkowych / 1. linii" (nazewnictwo zależy od producenta). Inaczej nie miało by to za wiele sensu. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted June 17, 2011 Report Share Posted June 17, 2011 Chyba, że jest profilowany i lekko obciążony. Wówczas szelki niepotrzebne. Quote Link to post Share on other sites
pietrasss Posted June 17, 2011 Report Share Posted June 17, 2011 Ja zazwyczaj jak biegam pas+chest to bez szelek bo nie jest aż tak bardzo obciązony i nosi sie wygodnie, ale to już myśle zaleyży od preferencji samego użytkownika :P Quote Link to post Share on other sites
Pinochet88 Posted June 17, 2011 Report Share Posted June 17, 2011 Czyli jak bez szelek to dopina się do chesta? A w przypadku użycia płaskich szelek dodatkowo dopina się pas do chesta żeby np. przekręcał się razem z chestem przy skręcie tułowia czy nie? Czy może stosuje się oba sposoby w zależności od preferencji? :) Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted June 17, 2011 Report Share Posted June 17, 2011 Nie dopina się. Sam pas (lekki) luz pas plus szelki. Czest zawsze osobno. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted June 20, 2011 Report Share Posted June 20, 2011 Kiedyś zainspirowany real deal fotami SEALa z pasem dopiętym pod chest BHI Commando spróbowałem zrobić to samo i ani to nie było wygodne ani praktyczne. Żeby zdjąć i założyć to wszystko musiałem się nieźle nagimnastykować. Nie wiem czemu niektórzy tak nosili. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts