Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Strzelec wyborowy - kilka pytań

Recommended Posts

no ja na razie mam małe doświadczenie ale najpiękniejszy moment na razie to chyba gdy skradałem się po wale przeciw powodziowym z 2 z mojego oddziału z tym że ja szedłem prawie w wodzie wieszając się pod leszczyną a oni szczytem, 2 metry ode mnie zza leszczyny wychyla się wróg i wskazując na mojego kolegę 5m dalej "dostałeś", ja się wychylam do niego i to samo. Wyraz jego twarzy był cudowny :)

a teraz wiem że mogłem dojść go od tyłu to bym jeszcze drugiego załatwił..

mój projekt terroru to tajemnica (pochwalę się na forum zdjęciami jak będzie gotowe) ale ryzyko strzelca wyborowego na zapleczu to coś co chcę zaszczepić wrogom :)

2 najlepsze podstawy do tuningu (sprężyny), to VSR i APS96.

Nie baw się w jakieś M24 SW, czy CA, szkoda zachodu.

O gazówkach nie mam za dużego pojęcia, ale M700 od Tanaki, czy AW338 też są bardzo dobre.

Aegi to już w ogóle nie moja działka, ponieważ tam można dokonywać masowych kombinacji :)

Moim skromnym zdaniem za snajpe najlepiej brać sprężyne, dlaczego ?

-Budowa prosta, gdy coś nawala od razu wiadomo w czym leży problem

-Powtarzalność strzałów (moc)

-Jest praktycznie całoroczna

Jedynym minusem jest naciągniecie mocniejszej sprężyny (sam tego doświadczam od jakiegoś czasu, na M190 :biggrin: ).

Nie zrobisz tego tak szybko jak w gazówce... Że już o ogniu półautomatycznym nie wspomnę (szybkie poprawki, AEG)

A APS2? Na snajperki AEG najlepiej nadają się te z przedłużonym GB, czyli SWD, PSG1, SR25 itd. Chociaż do dobrego GB można wpakować wszystko.

Ten filmik chyba najlepiej pokazuje co umie stunningowana PORZĄDNIE snajperka:

w opisie są wszystkie części jakich snajper w filmiku używa.

Edited by Maza94

410fps ?

Ja do 40-45 metrów wyciągam zza pleców P90, powyżej już jest różnie :cool:

Nie można nikomu zrobić krzywdy, a jak widzę pro snajperów ze stockowymi SWD, czy L96, którzy mają w d*** zasady MED(strzelają obojętnie z jakiego dystansu), to aż się gotuję.

Ktoś kiedyś powiedział bardzo mądre słowa, "snajperzy to elita nie tylko strzelecke, ale też umysłowa" :)

Tego się trzymajmy.

Edited by parkie

Jedno mnie troszkę dziwi w tym co przeczytałem. Piszesz, że chcesz coś mieć co by siało postrach wroga - najlepiej Barett itp. Ale mam wrażenie, że za bardzo zależy ci na wyglądzie repliki. Z mojego wyobrażenia snajper ma zaskakiwać i być "skromny". Wyobraź sobie zaskoczenie człowieka który dostaje kulkę z gnata zaliczonego wcześniej w jego głowie do kategorii zabawki. Bycie niedocenionym przeciwnikiem daje u snajpera maksymalną przewagę a jego umiejętności sieją spustoszenie. Dobrze, szukaj sprężyniaka z potencjałem tuningowym. Dobrze dowiedz się jak i podkręć go w miarę sił finansowych...i na maksa wycisz bo to są główne aspekty wykorzystywane przez ten "fach" - dalekie pole rażenia i maksymalna niezauważalność (z czasem pojawi się potencjał nawet zdejmowania z broni bocznej czy gdy ktoś na ciebie włazi bo tak dobrze się zamaskowałeś). Wyczuj replikę i się nią baw. Jednak, najgorsze jest to, że cały ten temat ma się nijak do praktyki, której moim zdaniem póki co nie zdobędziesz do puty nie zaczniesz wczuwać się w snajpera. I dopiero wtedy na błędach i faktach będziesz budować to co chcesz osiągnąć. A dopóki tak nie będzie zawsze po drodze pojawią się sytuacje typu - mogłem to zrobić inaczej, a teraz robiąc to praktycznie już wiem jak to poprawić. Dlatego spoko, zbieraj informacje jednak replika snajperem nie czyni lecz daje mu tylko narzędzie do stania się nim. Więc nie ważne co teraz wybierzesz i tak z natury, jeśli takową w sobie masz, w większości przypadków to co założyłeś sobie w teorii zostanie zmienione w praktyce. Tyle ode mnie, życzę jak najmniej błędów w drodze ku wymierzonemu celowi :)

Kiedyś Thor opisał taki przypadek "strzelec w sprzęcie snajperskim" w "roli snajpera w dzisiejszym asg" czy jakoś tak.

Do bycia zwiadowcą na prawdę nie potrzeba snajperki moim zdaniem, wystarczy dobra szturmówka, np. M4 TM/ MP5SD CA (super ciche repliki) stock, z cichymi głowicami, precką i gumką i dobre maskowanie a niektórzy dochodzą do takiej perfekcji że wystarczy im pistolet z tłumnikiem. Pozatym, tak jak Cerber napisał "replika snajperem nie czyni" niektórzy ze słabymi snajperkami wellami itd. zdejmowali 20 osób, z czego 4 strzałem z repliki (też był opisany przypadek na forum). BTW nie wiem czemu tutaj ten temat się znalazł, bardziej nadawałby się do zielonych, no i już taki sam temat jest w dziale "Snajperzy"...

Edited by Maza94

Już w pierwszym poście chyba pisze że chcę być strzelcem wyborowym nie snajperem, na tego pierwszego mam zadatki, na drugiego brak mi cierpliwości (na razie).

Co do wyglądu to jestem w pełni świadom że zwyczajnie wyglądająca replika będzie lepsza (i ta się ją zamaskuje) ale zwyczajnie bardzo chcę mieć coś ładnego i wyróżniającego się, wyboru za mnie dokona sklep, gdy będę miał kasę albo replika będzie albo nie i wezmę coś podstawowego.

Jak kolega wyżej napisał bo kupnie i up-ach replika i tak będzie oddawała poza treningami może 2 strzały na strzelanką aż będę miał pewność że posługuję się nią perfekcyjnie, wtedy zacznę dopiero ocenię swoje umiejętności zwiadowcze, porównam ze strzeleckimi i zastanowię się nad karierą.

@Viper

W sumie dowiedziałem się co chciałem i jak już pisałem teraz rozczytuję sobie pełne info o 3 wybranych modelach więc jak chcesz to zamykaj śmiało.

Dzięki wszystkim którzy udzielili konkretnych informacji, były pomocne.