Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Okulary/gogle ochronne

Recommended Posts

Witam!

Poszukuję okularów/gogli, dzięki którym nie będę musiał co kilka/kilkanaście minut przecierać szybek z powodu zaparowania.

Pierwszy kontakt z ASG miałem na III urodzinach GO:

"Green Day" Karolew k. Alesandrowa Łódzkiego 29-05-2011r.

Korzystałem początkowo z gogli (bez jakichkolwiek rowków wentylacyjnych) - katastrofa, potem przemieszczałem się z okularami (bodajże słynne okulary z Casto ;) ) z nimi było trochę lepiej lecz nie zadowalająco.

Stosowałem metodę przetarcia gogli i okularów śliną - bezskutecznie.

Nadmienię, że moja twarz przy odrobinie wysiłku lub słońca robi się mokra (taki urok moich porów na twarzy) - dotyczy nosa oraz strefy pod oczami.

Jeśli chodzi o gogle to wydaje mi się, że żadna "magiczna" metoda nie zadziała, jeśli gogle nie będą miały dużych systemów wentylacyjnych, zaś jeśli znacie metodę na szkła okularów, która zminimalizuje lub całkowicie wyeliminuje efekt parowania to proszę o podanie sprawdzonej "receptury".

Dodatkowo nadmienię, że bezpieczeństwo dla mnie ma pierwszorzędne znaczenie, wygląd okularów/gogli nie ma znaczenia.

Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc

Robert

Zasmucę Cię. Mam to samo, nawet wiatraczki nie nadążają. Dlatego też używam gogli z siatka stalową i maski na całą twarz. Nie tych chińskich, a brass guardowych. Zaraz pewnie wszyscy zaczną pisać, że to niebezpieczne, ale powiem tak - jeśli nie będziesz ich używał w BARDZO bliskim CQB, to nie ma żadnego strachu. Sprawdzałem na nich dwanaście rodzajów kulek z pięciu metrów - do środka żaden pyłek się nie dostał (czarna kartka dla kontrastu). Z trzech metrów pyliły tylko P&J czy GFC, nie pamiętam.

Widziałem gościa który pocił sie jak świnia, raz na jakiś czas dał większą szybkość wiatraczka i wszystko było ok, mówił że stosuje tą zasade od dawna i mu nie paruje. Ale wiadomo, każdy inaczej sie poci, dobrze wiedzieć że te gogle nie są jednak w 100% skuteczne, w końcu za tą cene powinno się oczekiwać cudów :D

Siatka jest ok, sam kiedyś z niej korzystałem, jakiś rok tylko w CQB i oczy nadal mam :) Ale lepiej dmuchać na zimne.

Widziałem gościa który pocił sie jak świnia, raz na jakiś czas dał większą szybkość wiatraczka i wszystko było ok, mówił że stosuje tą zasade od dawna i mu nie paruje. Ale wiadomo, każdy inaczej sie poci, dobrze wiedzieć że te gogle nie są jednak w 100% skuteczne, w końcu za tą cene powinno się oczekiwać cudów :D

Siatka jest ok, sam kiedyś z niej korzystałem, jakiś rok tylko w CQB i oczy nadal mam :) Ale lepiej dmuchać na zimne.

no ze mnie latem spływa jak z warchlaka, co najlepsze - tylko z twarzy, jak na złość, bym sobie postrzelać nie mógł. ;p i siatka ratuje mi dupę. Podobno przyłbice z plexy tak nie parują też.

Maskę z siateczką kupiłem ostatnio taką:

http://allegro.pl/show_item.php?item=1619794116

Niestety nie udało mi się jej wypróbować ponieważ obsługa sklepu gunfire.pl nawaliła (według opisu wysyłka natychmiastowa, wysłano dopiero po trzech dniach w piątek a strzelanka była w niedzielę... ), dltego jeśli zależy komuś na czasie (tak przy okazji) to nie kupujcie u nich.

Jednak jak się dowiedziałem po fakcie minus jakichkolwiek siateczek jest taki, że nie radzą sobie z kulkami "bio", oczy wolę mieć w 100% zabezpieczone.

Maska siatkowa na całą twarz?? Musiałbym przymierzyć coś takiego, jednak na tą chwilę preferuje zestaw następujący:

- gogle/okulary

- maska STALKER v.1 lub v.2

Edit:

Pawelo

Podałeś świetny przykład ESS za 560zł (tyle niestety nie jestem w stanie przeznaczyć).

To przy okazji warto jeszcze abym wspomniał, że chciałbym przeznaczyć na okulary/gogle max 100zł (oczywiście jeśli trafi się coś godnego uwagi za 50zł to również reflektuję tą opcję) +- wahania jeśli będzie warto.

Edited by sasza26

Dlatego też używam gogli z siatka stalową i maski na całą twarz. Nie tych chińskich, a brass guardowych. Zaraz pewnie wszyscy zaczną pisać, że to niebezpieczne, ale powiem tak - jeśli nie będziesz ich używał w BARDZO bliskim CQB, to nie ma żadnego strachu. Sprawdzałem na nich dwanaście rodzajów kulek z pięciu metrów - do środka żaden pyłek się nie dostał (czarna kartka dla kontrastu). Z trzech metrów pyliły tylko P&J czy GFC, nie pamiętam.

Noszenie siatkowej ochrony oczu jest mało bezpieczne. Twoje próby wskazały że jednak do dostania się resztek kulki pod siatkę doszło. A niewiem czy próbowałeś tez biovali i kulek bio. Tak że nosisz tą siatkę tylko na własną odpowiedzialność. Część regulaminów imprez stanowczo zabrania ich stosowania.

A parowanie gogli jest rzeczą normalną. Ja też jestem osobą mocno pocącą się ale jakoś nie zauważyłem że przy zastosowaniu preparatów antifog czy nawet zwykłego Cyprysika moje i-vo czy x800 specjalnie mocno parowały (a mam do i-vo włożone soczewki optyczne a pod x800 niszę okulary) . Ważne jest to zeby nie zasłaniać swobodnego obiegu powietrza wokół twarzy.

Propozycje podane przez Was zapewne są ok, lecz przekraczają budżet.

arend może jednak powinienem w pierwszej kolejności wypróbować preparaty podane przez Ciebie. Pisząc o Cyprysiku masz na myśli produkt: Pasta do mebli Cyprys?

Znalazłem też w necie "patent" na płyn PUR

"Płyn do mycia naczyń.

W moim wypadku PUR, słyszałem, że sprawdza się również Ludwik.

Nanieść na bawełnianą szmatkę / chusteczkę higieniczną, wypolerować, nie zmywać.

Podczas wczorajszego treningu przetestowałem ten patent po raz pierwszy, wg mnie sprawdza się lepiej niż cyprys [przynajmniej na moich goglach]. Byłem bardzo zadowolony z osiągniętego rezultatu - gogle przez długi czas nie zaparowały, a nawet gdy zaszły delikatną mgłą, to po krótkim czasie powróciły do czystego obrazu. Nie uświadczyłem efektu "mleka", nie miałem także ani razu potrzeby by ściągnąć gogle celem ich przeczyszczenia."

Źródło: http://www.dspiraci.fora.pl/sprzet,21/okulary-gogle-sposoby-przeciw-parowaniu,138.html

Czytając różne wypowiedzi, na każde okulary lub tez szybkość pocenia należy testować specyfiki indywidualnie. Może po prostu najlepszym rozwiązaniem byłoby wzięcie ze sobą następnym razem "plecaka" domowych artykułów chemicznych? ;)

Znalazłem również ciekawe gogle:

Gogle Taktyczne Bolle X800 III - Case

http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=8504

Mają szczelinę dzięki, której mamy stałą cyrkulację powietrza. Jednak jest jeden minus... cena... :(

Szukając dalej coś z tego rodzaju znalazłem na "alledrogo" kopię gogli Bolle:

http://allegro.pl/gogle-taktyczne-wzorowane-na-x800-bolle-440fps-i1638201988.html

Zapewne jak to z kopiami bywa może znacząco odbiegać od jakości oryginału, ale czy oby na pewno? Miał ktoś z Was kontakt z oryginałem lub kopią?

I jaka cena :D:D

Zapewne produkt China, ale wg Twoich wskazań stosunek cena/jakość świetna i nawet wyglądają przyjemnie :D

Edit:

Nie wiesz czy da się ten model kupić w jakimś sklepie sieciowym? Kupiłbym nawet z czystej ciekawości, do przetestowania lub jako okulary rezerwowe.

Edit2:

Wydaje mi się, że znalazłem gogle godne uwagi:

Używki co prawda, lecz renomowanej firmy (ESS), sprawdzałem aukcje zakończone cena waha się w przedziale 60-80zł, czyli całkiem zadowalająco. Duży atut =chyba= tych gogli to szereg rowków wentylacyjnych.

Ale czy faktycznie spełniają swoją rolę, czy są godne uwagi pod względem ochronnym? Najważniejsze pytanie czy w ogóle wchodzić w używki?

http://allegro.pl/gogle-taktyczne-ess-zestaw-od-1pln-bcm-756-i1656432427.html

Edited by sasza26

Sasza ja cię poproszę o poczytanie tematów dotyczących okularów. Jakoś niemam checi po raz niewiemktóry pisać o chińskich kopiach ani rozpisywać się o zaletach i wadach kolejnych wyciąganych wzorów.

Bo tak zawsze jest, dlatego że nie ma jednoznacznej opinii, sam jestem tego ofiarą ^^. Jedno fajnie wygląda drugie tańsze trzecie mocniejsze i weź tu sie zdecyduj ^^

Jeśli moge to zacytuje Lesia

"najlepiej przemyśl to w ten sposób:

- który Ci się najbardziej zewnętrznie podoba

- który jest najsolidniej wykonany

- do którego łatwiej o magi

- w którym mniej jest elementów wystających, łatwych do urwania

- czy wolisz mobilność, czy stacjonarność"

Chciałbym mieć replikę, która będzie zarówno dobra w warunkach leśnych jak i w budynkach. Jak narazie miałem przyjemność uczestniczyć w imprezie zielonej, ale sądzę, że w budynkach również będzie przyjemnie, aczkolwiek bardziej niebezpiecznie.

- który Ci się najbardziej zewnętrznie podoba

Emka, ale studiując forum sporo wypowiedzi czytałem, że do 1000zł dobrej repliki z tej serii nie kupię, byli również tacy, którzy mieli przeciwne zdanie. Dlatego jestem zmieszany tematem emek. Może jednak warto by było zainwestować w dobrą mp5 z kolbą oraz z tłumikiem (większy model, normalnie jest jak dla mnie zbyt małą repliką). Jeśli nie emka to nie wykluczam również kałacha, tylko jako minus to brak w przyszłości możliwości rozbudowy w porównaniu z emką.

- który jest najsolidniej wykonany

Domyślam się, że masz na myśli jak największą ilość elementów metalowych, czyli najlepiej model typu full metal.

- do którego łatwiej o magi

Tej kategorii wcale nie brałem pod uwagę, wydawało mi się, że są wszystkie łatwo dostępne ;)

- w którym mniej jest elementów wystających, łatwych do urwania

Ciężko stwierdzić po zdjęciach e-sklepów, ocenić można gdy ma się ją już w rękach.

- czy wolisz mobilność, czy stacjonarność"

Lubię ruch, nie lubię przyjmować taktyki snajpera i czekać aż się ktoś zjawi.

Delikatny off-top powyżej, za co przepraszam. Chciałem wypełnić ankietę :).

Pamiętajcie, że temat dotyczy okularów/gogli. Jeśli chciałby ktoś mi doradzić w temacie repliki to proszę o PW (w momencie kiedy już wyfiltruje kilka najlepszych wg mnie replik, z pewnością poproszę Was o opinię).

Edit:

Literówki :)

Edited by sasza26

Gregoriian21:

Brak lc? http://www.specshop.pl/index.php?cPath=22_98_101_201

Gorzej z ładownicami? http://miwo-military.com/-produkty/kid,85/DO-AK-BERYL

Śmiem wątpić :)

Sasza - http://gunfire.pl/product-pol-1152192184-CM045A.html

Posiadam 048m i jest bardziej niż zacna. Gb ten sam, inna kasta i krótsza lufa. Robisz downgrade do 350fps, wymieniasz gumkę, wstawiasz preckę (w razie czego schowasz w tłumiku), kable niskooporowe, bateria 8.4/9.6v i masz super repliczkę :)

Ogólnie popatrz na nową serię Cymy (od 040 w górę) - podobno gb nie do zajechania.

Pozdrawiam!

Wiadomość automatycznaTemat został zamknięty przez moderatora.Powód: wyczerpanie konwencji tematuJeśli uważasz, że wątek został zamknięty niesłusznie, zaraportuj go, a rozważymy jego ponowne otwarcie. Pozdrawiamy,Forum Załoga WMASG
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...