majkiki Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 Tak jak w temacie. Która firma waszym zdaniem bardziej się postarała? Ja miałem w ręce tylko od JG i mi się podobała, wiem też że JG robi dość dobre repliki jak na tą cene. A jakie jest wasze zdanie? Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 było wiele porównań, wnioski zawsze te same - masz kasę na Cymę - bierz Cymę, CA nieopłacalne. Quote Link to post Share on other sites
Guest Bart76 Posted July 27, 2011 Report Share Posted July 27, 2011 Jeżeli wystarczy Ci stock i nie zamierzasz nic zmieniać w środku, a jak się zepsuje to nie będzie Ci żal to JG zaspokoi twoje oczekiwania. Kolega ma G36 od JG właśnie i używa go bezawaryjnie od ponad roku, tj. od nowości. Jest z tej repliki bardzo zadowolony. Ostatnio rozbierałem to JG i moją uwagę zwróciły następujące rzeczy: 1) plastikowe łożyska cierne 2) wykonana z tworzywa prowadnica sprężyny, nie łożyskowana 3) tłok, sprężyna i głowica tłoka tworzą w zasadzie jeden element 4) całkowicie wytarty smar w cylindrze i na głowicy tłoka, reszta była w jak najlepszym porządku i konserwacja ograniczyła się do wymiany podkładek i smarów. Gdybyś myślał o użyciu M120 to w/w elementy musisz bezwarunkowo wymienić i tu jest zonk bo to koszt ok. 200-300 zł. Nie wiem czy silnik będzie można zostawić, ale jeżeli nie to będzie kolejny wydatek rzędu 100 zł. Kwestią dyskusyjną pozostaje wytrzymałość zębatek i szkieletu gearboxa. Prawda jest taka, że w przypadku jakiejkolwiek awarii koszt serwisu może wynieść 30 do 60% wartości repliki. Może lepiej zamiast tego G36, które daje w stocku ok. 320-330 fps, warto dozbierać trochę i kupić coś takiego: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_241_45&products_id=1069&name=Classic_Army_-_M15A4_Carbine-New_M120 ew. coś od P&J ? W przypadku CA w stocku masz M120 co daje ok. 390-400 fps. No i za cenę trochę wyższą (w przypadku G36 od CA równą) masz kompletną replikę stanowiącą dobrą bazę do tuningu. Quote Link to post Share on other sites
Erzet-DEMOn Posted July 27, 2011 Report Share Posted July 27, 2011 Pfft! Emka to jest gejowska i ma GBv2 :icon_razz2: Ja na twoim miejscu brałbym gietkę Cymy. Nie będziesz żałował wydanej kaski ;) Quote Link to post Share on other sites
Pawelo Posted July 27, 2011 Report Share Posted July 27, 2011 Pewna gietka CA znajomemu z teamu działa 8 rok, naprawdę są takie nieopłacalne? Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted July 29, 2011 Report Share Posted July 29, 2011 Kolego, jaki masz budzet, bo masz niezły rozstrzał - od JG po CA... Pod względem jakość/cena Cyma bije chyba wszystkich. Warunek jest jeden - musisz lubić AK lub G36C. Quote Link to post Share on other sites
Guest Bosman-PSA Posted October 3, 2011 Report Share Posted October 3, 2011 Kilka groszy dołożę. Używam G36K od JG - fakt na stocku działa, ale lepiej zainwestować nieco w tuning, chociażby elementów, o których wspominał Bart 76. Na składzie mam też G36C Cymy - w stocku jest świetna, przynajmniej teraz dostępna w sprzedaży seria. Nie musiałem wymieniać gumy, dystansera ani lufy. Kulki idą z niej jak po sznurku, zasięg skuteczny ca. 40-50 m. Polecam. Ostatnio na rynek zawitał ponownie Ares z gietami, w specu ceny naprawdę kuszą: http://www.specshop.pl/product_info.php?manufacturers_id=155&products_id=5352&name=ARES_-_G36C_-_AR-006 Strzelałem i powiem, że wolę wydać mniej na Cymę, a jakość wykonania niczemu nie ustępuje. Jedynie brak blow-backa w chińczyku, ale to mi generalnie wisi :P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts