toferrek Posted July 25, 2011 Report Share Posted July 25, 2011 Witam mam prośbe do Was a dokładniej chodzi o wszelkie informacje zwiazane z GROM-em i jego działaniami pod Umm Qasr wszystkie informacje jakie macie na ten temat obrazki linki skany itp. i jak by ktoś miał skan artykułu "tajemnice platformy Umm Qasr" z MMS "Komandos" 12/2004 to tez mógłby podrzucić najlepiej wszelkie skany podsyłajcie na maila toferekk@wp.pl z góry dzięki Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 26, 2011 Report Share Posted July 26, 2011 Rozejrzyj się za książką GROM.PL - tam też było co-nieco na ten temat :) Quote Link to post Share on other sites
toferrek Posted July 26, 2011 Author Report Share Posted July 26, 2011 Tylko nie chce kupować specjalnie całej książki dla jednego fragmentu najlepsze by było jak by ktoś miał skan tego fragmentu:) Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted July 27, 2011 Report Share Posted July 27, 2011 Skanu nikt Ci nie wrzuci bo to łamanie praw autorskich... Quote Link to post Share on other sites
Hannon Posted July 27, 2011 Report Share Posted July 27, 2011 (edited) Wydaje mi sie że wysłanie skanów paru stron nie jest łamaniem praw autorskich - póki podaje się autora. Wieczorem postaram sie sprawdzić w ksiażce które to były strony dot. umm qasr. Ale jak dobrze pamiętam książkę to tam troche o tym było. I przeplatało sie w różnych momentach. Więc ciężko by było to wybrać Edited July 27, 2011 by Hannon Quote Link to post Share on other sites
toferrek Posted July 27, 2011 Author Report Share Posted July 27, 2011 Źle się wyraziłem mój błąd może ktoś widział go na necie gdzieś to by podeslał link Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted July 27, 2011 Report Share Posted July 27, 2011 Wydaje mi sie że wysłanie skanów paru stron nie jest łamaniem praw autorskich - póki podaje się autora. To źle Ci się wydaje. Poczytaj sobie, co od niedawna piszą w książkach, a od bardzo dawna na okładkach płyt i w czasopismach - kopiowanie utworu w całości lub we fragmentach JEST ZABRONIONE (mniej więcej tak to brzmi). Mylisz kopiowanie z cytowaniem, a to dwie, biegunowo różne, rzeczy. Czy uważasz, że film tez możesz sobie kopiować i rozsyłać kumplom, jeśli tylko podasz reżysera i producenta? A może wolno Ci skopiować 10 z 12 piosenek z płyty dowolnego wykonawcy i rozsyłać wszystkim, o ile podasz wykonawcę, autora słów i muzyki oraz firme, która płytę wyprodukowała? Źle się wyraziłem mój błąd może ktoś widział go na necie gdzieś to by podeslał link A w Necie, to niby skąd się ten skan miał wziąć? Krasnoludki go tam wrzuciły, czy po prostu samoistnie sie pojawił, bo wynika to z magicznych właściwości Sieci? Quote Link to post Share on other sites
toferrek Posted July 27, 2011 Author Report Share Posted July 27, 2011 nie chodzi mi o skan tylko o sam artykuł na ten temat a to jest różnica Ale skoro nikt nic nie ma na ten temat to proszę Szanownego Pana moderatora;) o zamknięcie tematu i dzięki Arafat za pomoc będe musiał lecieć do Empiku po książkę;) Quote Link to post Share on other sites
Hannon Posted July 28, 2011 Report Share Posted July 28, 2011 @Królik - zgadza się, chodziło mi o cytowanie. Książka jest gruba, a fragment który przypominam sobie w pamięci jest niewielki. Zatem w perspektywnie całości jest to znikomy fragment - co podpada pod prawo cytatu które nie determinuje jasno jaki wielki ma być ten cytat. 2-3 strony w perspektywie ~500 myślę że można bez problemu podpiąć pod cytat, tym bardziej że nie jest to nawet rozdział ksiażki a zaledwie napomknięcie wątku. Cieżko tutaj mówić o jakimkolwiek kopiowaniu... a porównanie do muzyki uważam za niezbyt trafne. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted July 28, 2011 Report Share Posted July 28, 2011 Cytat to jest wtedy, kiedy we własnej wypowiedzi umieszczasz fragment wypowiedzi innej, zaznaczając autora. Kserowanie, skanowanie, robienie zdjęć publikacji to KOPIOWANIE, niezależnie od ilości stron skopiowanych i objętości danej publikacji. Dlatego porównanie do muzyki jest tutaj bardzo trafne. Akurat zawód, który wykonuję, ma bardzo ścisły związek z prawami autorskimi i będę bardzo wkurzony, jeśli gdzieś zobaczę "cytaty" moich materiałów w postaci skanu czy ksero. Quote Link to post Share on other sites
Hannon Posted July 28, 2011 Report Share Posted July 28, 2011 Touché. Pogubiłem sie w samej definicji. ;) Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted July 28, 2011 Report Share Posted July 28, 2011 Nie prościej pójść do biblioteki bądź księgarni? Quote Link to post Share on other sites
toferrek Posted July 28, 2011 Author Report Share Posted July 28, 2011 już zamówiłem książkę w księgarni:) wiec temat nieważny ;) Quote Link to post Share on other sites
sisi Posted July 28, 2011 Report Share Posted July 28, 2011 Lepiej jak byś zadał pytanie po prostu gdzie takowe możesz materiały zdobyć (np. Autor i tytuł książki albo artykuł w jakim czasopiśmie) i to było by bardziej politycznie. ;) Potem już tylko byś musiał sobie te dane zdobyć i przetrawić. ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts