Asvarox Posted August 10, 2011 Report Share Posted August 10, 2011 Witam! Mam problem związany z ustawieniem A dla mojej baterii 9.6V 8 ogniw. Chciałbym się mniej więcej dowiedzieć ile najlepiej jest ustawić A przy ładowaniu i rozładowywaniu batki. W instrukcji mam podane maksymalne liczby, a z tego co dobrze mi wiadomo nie sa one zbyt dobre dla żywotności baterii(W instrukcji pisze ze rozładowywanie max 0.5A a ładowanie 5A). Tak więc prosiłbym o napisanie mi ile najlepiej byłoby ustawić Amperów. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted August 10, 2011 Report Share Posted August 10, 2011 byłoby miło, gdybyś podał pojemność i typ ogniw w tym pakiecie :icon_rolleyes: Gdy strzelasz, a pewne to jest chińska replika z 400fps w stocku, to masz ok 15A prądu rozładowywania podczas strzelania czyli za bardzo bo nie ustawisz jeśli ustawisz te 0,5A. Ogólnie to jeśli nie zależy ci an czasie to ustawia się mniejszy prąd-wtedy ci go dokładniej rozładuje lub jeśli ci się śpieszy większy. Ja jak ładuje na Accucelu (a to są bliźniacze ładowarki :blush: ) to ustawiam 0,1-0,3A a prąd ładowania najczęściej 0,5A gdy mnie nic nie goni :rolleyes: Quote Link to post Share on other sites
Asvarox Posted August 10, 2011 Author Report Share Posted August 10, 2011 Typ ogniw to NI-Cd a jedno ogniwo ma pojemność 1600mAh. Druga sprawa: Czy w ładowarce Imax B6 najlepiej ładować opcja Auto, czy lepiej ustawiać to ręcznie? Przy rozładowywaniu mam możliwość ustawienia V. Tutaj mam podać ile przypada na 1 ogniwo, czy ustawić na auto? Czy wszystkie parametry jakie mam w opcjach ładowarki mam ustawiać pod ogniwo? Ponieważ mam w opcjach zabezpieczenie, że jeśli zostanie przekroczona ilość mAh to ładowarka wyłączy się. W instrukcji pisało żeby dodać do wartości +15%, ale nie zostało wyjaśnione czy suma wszystkich ogniw czy pojedynczego (sądzę, że pojedynczego, ale wole się upewnić). Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted August 10, 2011 Report Share Posted August 10, 2011 każde ogniwo z osobna i razem jako pakiet ma 1600mAh masz czujnik temperatury? jak tak to ustaw to na 30-35st C, zabezpieczenie czasowe wyliczasz z wzoru pojemność ( w mAh) / Prąd ładowania ( w A)/ 11,9 i masz czas w minutach (ale to chyba w instrukcji jest), zabezpieczenie pojemności ustaw tak na 1800-1900mAh, delta-v na domyślny. Prąd ładowania masz od 0,1A do 1,6A, ale taki najlepszy i szybki to chyba 0,5A (czyli 3-4h ładowania) Prąd rozładowywania nim niższy tym dłużej ale lepiej i dokładniej, napiecie 0,85v/cela czyli 6,8V na cały pakiet. Ominąłem coś? Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted August 10, 2011 Report Share Posted August 10, 2011 (edited) Ja ładuję 0,5A i jest ok. Niektórzy ładują 0,2 i twierdzą, że jest to jeszcze lepsze dla baterii, niestety wtedy wszystko trwa bardzo długo. Uważam, że 0,5A jest bezpieczne i ładuje w akceptowalnym tempie. Edited August 10, 2011 by Stalker Quote Link to post Share on other sites
maciu Posted August 10, 2011 Report Share Posted August 10, 2011 Sory ale się podłacze,brać imax b6 z wbudowanym zasilaczem czy nie czym się różnią ? Quote Link to post Share on other sites
sebolek Posted August 11, 2011 Report Share Posted August 11, 2011 jak chcesz możesz wziąć z wbudowanym zawsze jedno urządzenie mniej do zasilania ;) Quote Link to post Share on other sites
Asvarox Posted August 11, 2011 Author Report Share Posted August 11, 2011 (edited) Czyli mam ja rozładowywać do 6,8V mimo ze batka to 9,6V? Edit: Już nie ważne, przeczytałem jeszcze raz posta Zaki123 i wszystko rozumiem:). Dziękuję wszystkim za pomoc:). Edited August 11, 2011 by Asvarox Quote Link to post Share on other sites
hokager Posted August 11, 2011 Report Share Posted August 11, 2011 Ja ładuję 0,5A i jest ok. Niektórzy ładują 0,2 i twierdzą, że jest to jeszcze lepsze dla baterii, niestety wtedy wszystko trwa bardzo długo. Uważam, że 0,5A jest bezpieczne i ładuje w akceptowalnym tempie. Ładowanie 0.5 A jest złe dla akumulatora niszczy go. Ja sam ładuję 0.1 A,ale to trwa zazwyczaj około 11-12 godz. Muszę się przestawić na lipo ... Quote Link to post Share on other sites
Asvarox Posted August 11, 2011 Author Report Share Posted August 11, 2011 Mam kolejne pytanie czy idzie ustawić ilość V przy ładowaniu? Ponieważ gdy chce ładować swoja baterie NI-Cd to tylko Ampery mogę ustawić. Quote Link to post Share on other sites
sebolek Posted August 11, 2011 Report Share Posted August 11, 2011 masz w instrukcji podane... Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted August 11, 2011 Report Share Posted August 11, 2011 ładowarka ustala ilość celek podczas ładowania automatycznie, czyli napięcie też a samodzielne ustawianie jest niepotrzebne. Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted August 11, 2011 Report Share Posted August 11, 2011 Ładowanie 0.5 A jest złe dla akumulatora niszczy go. Jesteś pewien? Ładowałem tak Batimexem przez 3 lata i nic się bateriom nie stało. Wcześniej padł Batimex. :hahaha: Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted August 12, 2011 Report Share Posted August 12, 2011 Ogólnie jeśli mamy czas, to zawsze powinniśmy ładować akumulator jak najmniejszym prądem. Jeśli czasu nie mamy - można śmiało użyć wyższego prądu ładowania. Ja również (jako użytkownik Batimexa) ładuję od dawna akumulatory prądem 0,5A, a czasami 1A, jeśli nie mam zbyt dużo czasu. Nie zmienia to faktu, że nagminne ładowanie akumulatorów o niskich pojemnościach dużym prądem (powiedzmy aku 1Ah i prąd ładowania 1A) mogłoby się przyczynić do skrócenia żywotności akumulatora i pogorszenia jego właściwości. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts