Mati366 Posted August 18, 2011 Report Share Posted August 18, 2011 Mam takie małe pytanko czy GFC to "chinol"? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 18, 2011 Report Share Posted August 18, 2011 GFC to lekko ulepszone, rebrandowane chinole. Tak jak P&J. Quote Link to post Share on other sites
hokager Posted August 18, 2011 Report Share Posted August 18, 2011 Tak pospolity chinol ;) Quote Link to post Share on other sites
butelka Posted August 18, 2011 Report Share Posted August 18, 2011 Jest to skrót od Gun Fire Custom. ogólnie są to chiński repliki przerabiane przez firmę GunFire. Są ogólnie dobre. Każda zawsze ma MOSFET, nowe kable niskooporowe i zazwyczj wzmiocnione części. Są całkiem w porządku, ale ja za tą cenę nie inwestowałbym już w chinola, chyba, że cyma powyżej 0.40. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted August 18, 2011 Report Share Posted August 18, 2011 GFC przerabia między innymi repliki emek IV generacji JG, które wg mnie są najlepszymi chińskimi emkami. Więc jak dla mnie warto (jeśli o tym w ogóle mówisz) i osobiście wolałbym tą właśnie emkę niż dużą część replik markowych. Ale to moja bardzo subiektywna opinia spowodowana wieloma awariami replik markowych, których byłem świadkiem. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Mati366 Posted August 20, 2011 Author Report Share Posted August 20, 2011 (edited) aha czyli jak bym coś chciał kupować z GFC to będzie to dobry wybór ? Edited August 20, 2011 by arend Ostatnie ostrzeżenie. Następne niestarannie napisane posty będą usuwane bez ostrzeżeń. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted August 20, 2011 Report Share Posted August 20, 2011 Wg mnie - raczej tak. Ale na wszelki wypadek pokaż jeszcze linka do tej repliki zanim ją kupisz. Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted August 21, 2011 Report Share Posted August 21, 2011 Ja mam inne zdanie: Chinol zawsze pozostaje chinolem. Nawet gdyby jakaś firma zmieniła 100% części wewnątrz, to body bedzie badziewne: farba, oznaczenia, jakość detali. Tak czy inaczej nie robią tego, więc po pewnym czasie i tak wymieniasz kolejne mierne części ,aż dochodzisz do kwoty za którą kupiłbyś porządną replikę właśnie z tymi ulepszonymi częściami... Szkoda 2 razy wydawać pieniądze. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted August 21, 2011 Report Share Posted August 21, 2011 Wiesz, jak dla mnie to części wewnętrzne w tym JG stoją na wyższym poziomie niż w wielu replikach markowych i w tym problem. Ulepszone części? Nie uwierzę w te bajki, zbyt wiele widziałem wyjechanych zębatek, zębów w tłokach, itp. w stockowych replikach markowych (CA, G&P, ICS). Ale tak jak mówię, to jest moje subiektywne zdanie wypracowane nie na bazie forum, a na bazie tego co widuję od ponad 4 lat na strzelankach środowiska, w którym się strzelam. I mnie nie obchodzi, że chinol zawsze pozostanie chinolem - jeśli bardzo dobrze strzela i pracuje bezawaryjnie przez wiele lat, to może sobie być nawet chińskim odpadem. Quote Link to post Share on other sites
Kedaros Posted August 21, 2011 Report Share Posted August 21, 2011 (edited) Powiem tak white_pl :) "Chiny" to nie nazwa produkcji tylko kraj, więc nie gadaj że wszystko z chin to bubel. Bo 70% rzeczy w twoim domu jest właśnie chińskie i zobacz jak długo działa :) Czasem w markowych przedmiotach niby "made in germany" to 40% części z chin. A jak się wypowiesz o cymie ? Cm.028 potrafi wywalić tony kulek za marne grosze Ps. w chinach jest wiele takich linii produkcyjnych. Wszystkie te sprężyny i inne duperele pochodzą od innych firm, tylko że składa to już jedna osoba z innym logiem Edited August 21, 2011 by Kedaros Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted August 21, 2011 Report Share Posted August 21, 2011 Czepiacie się słówek i zaczyna się bicie piany. Ma być poprawnie ? Większość części pochodzących z Hongkongu (Nie Chin, bo w chinach jest może 10% produkcji ASG) to produkty mieszanej jakości - znaczy to ,że nie ma kontroli jakości na produkcji i w partii zdarzają się sztuki "dobre" jak i "odpad". CA - również pochodzi z Hongkongu i nie stawiałbym go na równi z ICS. G&P ma dobre i średnie proukty, tak jak i G&G ,nie mniej wiem ,że jak wezmę każdą kolejną ich dyszę to będzie miała zachowaną średnicę z daną tolerancją. Czego nie mogę powiedzieć już o produktach strikte nazywanych "chińczykami". Nie będę tu mieszał wszystkiego z błotem, bo sam często mieszam produkty "markowe" z "chińskimi" ale wszystko jest sprawdzone, i ew. posklejane. :) Mimo to z doświadczenia odradzam kupno takich części bo często kupuje się je 2 razy, albo wymagają wiele dopracowania ,aby pasowały. Każdy zrobi jak uważa...to wasze pieniądze - wydajcie je mądrze. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted August 21, 2011 Report Share Posted August 21, 2011 Ładnie podsumowane, a teraz już zaprzestańmy na ten temat, żeby nie zrobiła się z tego kolejna dyskusja na temat wyższości różnych świąt. :) Quote Link to post Share on other sites
Mati366 Posted August 21, 2011 Author Report Share Posted August 21, 2011 Tą replikę planuję kupić http://gunfire.pl/product-pol-1152195832-Replika-karabinu-automatycznego-GF416-ASCU-Upgraded.html co o tym sądzicie? Quote Link to post Share on other sites
butelka Posted August 22, 2011 Report Share Posted August 22, 2011 Jak tylko wejdziesz na wmasg to masz wielki, *** artykuł o tej replice. Tam masz wszystko dokładnie opisane. Ja uważam, że karabin nie jest warty tyle pieniędzy i, że lepiej jednak wybrać coś innego, bo za tą cenę można kupić naprawdę pożądną giwerę, Mimo wszystko starajmy się unikać takich określeń. /LgN Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted August 22, 2011 Report Share Posted August 22, 2011 Z tego co wiem, to opinie bywają podzielone na temat ASCU. A za 200 złotych mniej jest wersja bez tego układu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts