Across321 Posted August 31, 2011 Report Share Posted August 31, 2011 Witam, w obecnej chwili posiadam AK od cymy cm.028, lecz nie leży mi za wygodnie w dłoniach i chciał bym się przerzucić na coś innego. Pomyślałem o G36 od jg (chodzi o najdłuższą wersję). W przyszłości chciał bym zrobić z tego jaki taki karabin "parasnajperski". Czy taki oto zestaw by przewyższał większość AEG, swoją celnością i zasięgiem ? Oto zestaw: 1. G36 jg 2. Tłok SHS (i tu mam wątpliwości czy kupować całego z metalowymi zębami czy nie ? ) 3. Głowica tłoka Ultimate 4. Głowica cylindra SHS (tu też mam wątpliwość, która będzie pasować. Long type, czy Short type) chodzi mi o te z Gunfire.pl 5. Lufa precyzyjna 6.04 Systema 6. Gumka hu zielona G&G 7. Sprężyna Guardera ( tylko M120 czy M130, bo chciałbym tak 460 fps a słyszałem, że Guarder zaniża oznakowania sprężyn czy coś takiego :icon_confused:. 8. Jakaś lunetka 3-9x40 Czy ten zestaw spisał by się jako "parasnajperka" ?? A tak na marginesie, jaką kamizelkę i hełm byście polecili ?? Kamizelka tak do 150zł hełm do 80zł ? Myślałem nad tymi modelami https://www.taiwangun.com/wyposazenie_taktyczne_helmy_ochrona/replika_helmu_mich2000_wersja_light-olive_acm-2806.html https://www.taiwangun.com/wyposazenie_taktyczne_kamizelki_taktyczne/kamizelka_typu_plate_carrier_side_cummerbund_system_olive_a_c_m-2277.html\ Lecz słyszałem, że kamizelki za A.C.M'a nie są za dobrej jakości. Proszę o pomoc :) Pozdrawiam :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Kohan warrior Posted August 31, 2011 Report Share Posted August 31, 2011 Niektórzy sobie chwalą kamizelki od acm'a a niektórzy tylko gardzą acm'em ;p Na Twoim miejscu kupiłbym paso/szelki z miwo lub zaryzykował z kupnem tej kamizelki. A co do hełmu może być, lecz pamiętaj ze jest lżejszy niż standardowy mich. Pzdr Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted August 31, 2011 Author Report Share Posted August 31, 2011 (edited) Dzięki za odpowiedź :icon_biggrin: To chyba lepiej jak hełm jest lżejszy ? Może ktoś się wypowie na temat tego zestawu co podałem :icon_biggrin: Pozdrawiam Edited August 31, 2011 by Across321 Quote Link to post Share on other sites
Kohan warrior Posted August 31, 2011 Report Share Posted August 31, 2011 Hełm ma być "przyozdobieniem głowy" podczas rozgrywki, a nie ma chronić, więc moim zdaniem czym lżejszy tym lepszy ;] A jeśli chodzi o giety, za bardzo nie nadają się jako para snajperki. Najlepszym wyborem było by zmienienie gumki, lufy na precke, i bawienie się w "jeden strzał, jeden trup?" ;d Quote Link to post Share on other sites
myslin22 Posted August 31, 2011 Report Share Posted August 31, 2011 Kiedyś miałem jedną kamizelkę z acm-a i jakoś nie byłem z niej zadowolony. Była po prostu niewygodna, krępująca ruchy i człowiek się w niej pocił jak prosiak. Do tego jeszcze wykonanie nie powalało na kolana. Musiałem niektóre szwy wzmocnić żeby kamizelka się nie rozpadła. Ja bym Ci proponował tak jak kolega wyżej pisze coś z miwo. Wg mnie najlepsze są pasoszelki. Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted August 31, 2011 Report Share Posted August 31, 2011 @myslin22 - chyba każdy poci się w plate carrierze jak prosiak ;). Quote Link to post Share on other sites
Śliwa Posted August 31, 2011 Report Share Posted August 31, 2011 (edited) Kamizelka ACMu sama w sobie wcale nie jest mniej wygodna czy bardziej przewiewna od np. takiego samego plate carriera condora, czy cirasa G&P, jej wadą jest nie zawsze (w zależności od modelu i partii) odwzorowanie oryginału. np. w MBSSie najniższy pas molle jest krótszy, z tyłu aż dwa a w miejsce skrócenia przymocowany jest pasek z zatrzaskiem, gdzie oryginalnie jest on umieszczony tak aby nie zabierał miejsca wyposarzeniu. Kolejnym ich minusem jest beznadziejna jakość i użyteczność większości ładownic - tam gdzie mają się mieścić 2 magi do emki, ledwo upychasz jeden i tym podobne + ich wykonanie - nici przecierają się już po pierwszej strzelance itp. Tylko po co kombinować, wymieniać wszystkie ładownice, przeszywać go i wymieniać płyty bo oryginalne ACMu są wykonane z jakiejś taniej pianki? Skoro kupując lepszą kamizelkę nie kombinujesz, masz lepsze wykonanie i pewność ;p To moje zdanie, może inni uważają inaczej - co do hełmu. Nawet w ASG ma chronić, a i powiem tak - do lasu nie bierz hełmu chłopie jeśli nie masz konkretnego powodu, człowiek się w tym poci, hełm swoje waży na głowie, sam kupiłem i się ze mnie ludzie śmiali - po co mi to skoro nawet jeszcze porządnej kamizelki nie mam, a i tak tego nosić nie będę do lasu - sprawdziło się, a co do zdania że hełm nie ma chronić - przepraszam cię bardzo, ale ja go zakładam nie po to aby chronił przed kuleczkami, a żeby chronił w budynkach jak się strzelamy, zawsze może się zdarzyć że jakaś luźna cegłówka spadnie, czy że się wywalę, albo przechodząc przez ciasne przejście je*nę się o murek. Edited August 31, 2011 by PiotrqŚ Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted August 31, 2011 Author Report Share Posted August 31, 2011 Jak nie g36, to patrzyłem za sr25 i mk12. W komisie znalazłem te trzy oferty. http://wmasg.pl/pl/consignment/show/145206 http://wmasg.pl/pl/consignment/show/140393 http://wmasg.pl/pl/consignment/show/145781 Która oferta jest najlepsza z tych trzech ?? Aaa znalazłem jeszcze to, ale coś nie jestem przekonany :icon_confused: http://wmasg.pl/pl/consignment/show/139796 Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted August 31, 2011 Author Report Share Posted August 31, 2011 Przepraszam, że tak post pod postem ale nie mogłem już edytować a mam ważne pytanie. Czy okulary Bolle Tracker wytrzymają około 680fps ?? Jeśli nie to jakie byście mi polecili ? Quote Link to post Share on other sites
Kohan warrior Posted August 31, 2011 Report Share Posted August 31, 2011 Jeśli chodzi o karabin, sr'ka jest podatna na tuning ponieważ posiada przedłużony gearbox, mk12 to zwykły gearbox v2. A gogle polecam ess, chodź bolle też dają radę :) Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted August 31, 2011 Report Share Posted August 31, 2011 (edited) Proponuję G36C Cymy - ma osiągi, które chciłeś uzyskać. Parasnajperka to nie będzie, ale giwera strzela lepiej niż wiele pseudo snajperek. Zamiast kamizelki kup chest rigga - o wiele bardziej poręczny i wystarcza do asg. Co do ochrony głowy, to polecam kopie lub oryginały Pro-Teca - wygodne, lekkie i przewiedne, same zalety. Edited August 31, 2011 by Stalker Quote Link to post Share on other sites
Mati86 Posted September 2, 2011 Report Share Posted September 2, 2011 (edited) 680 fps, powinny, Edited September 2, 2011 by Mati86 Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted September 5, 2011 Author Report Share Posted September 5, 2011 (edited) A więc, zrobiłem sobie stosowne obliczenia co i ile będzie mnie kosztowało i stwierdziłem, że parasnajperstwo jest dla mnie za drogie i wolę bardziej dynamiczne akcje, co stwierdziłem po ostatniej strzelance. Teren w jakim się strzelam jest zalesiony i większość ludzi powiedziało by, że do lasu najlepsza najdłuższa wersja g36. Rozpatruję między dwoma gietami od jg, g36 czy g36k ? Czy celność się różni między nimi dwoma, z racji tego że g36 ma dłuższą lufę ? Myślę nad g36k ponieważ jest krótsza i bardziej mobilna. Mam w teamie 1x g36 Ca i 1x g36k Ca. Bardziej mi leży w ręce g36k. Czy jakość ABS'u w JG jest podobna do tego w Ca ? Czy jak bym wymienił następujące części to nie było by niepotrzebnych nieszczelności i czy zasięg i skupienie były by na poziomie ? Lista zakupów: 1. G36k jg 2. Tłok SHS (i tu mam wątpliwości czy kupować całego z metalowymi zębami czy nie ? ) 3. Głowica tłoka Ultimate 4. Głowica cylindra SHS (tu też mam wątpliwość, która będzie pasować. Long type, czy Short type) chodzi mi o te z Gunfire.pl 5. Lufa precyzyjna 6.02 Guarder 6. Gumka hu zielona G&G 7. Sprężyna Guardera m120 ( ile by to dało mniej więcej fps na tych częściach, bo nie chcę przesadzać) Czy przy tych częściach była by potrzebna wymiana silnika ? P.S Przepraszam, że się dopytuję, ciągle prawie o to sam, ale replika będzie miała mi posłużyć przez ok 3 lata więc nie chcę spieprzyć zakupu ( oczywiście liczę się z tym, że mogą być małe usterki, w końcu to chińska replika) . Proszę o wyrozumiałość Pozdrawiam Across :icon_biggrin: Edited September 5, 2011 by Across321 Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted September 5, 2011 Report Share Posted September 5, 2011 Nie lepiej kupić G36C Cymy, który od razu ma takie osiągi? Sorry za OT. Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted September 5, 2011 Author Report Share Posted September 5, 2011 Też rozważałem tą opcję, lecz g36c jest za krótkie do lasu. Ciekawe czy CYMA wypuści giety w dłuższych wersjach :) Pozdro :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Haptacz Posted September 5, 2011 Report Share Posted September 5, 2011 (edited) Na forum został poruszony temat o stosunku długości lufy do celności/skupienia. Ludzie mając m4 (lufa ~360mm) spokojnie dają radę w lesie. Zatem na Twoim miejscu wybrałbym g36c od cymy. Dlaczego? Otóż jest "lepsiejsza" od JG. Dlaczego g36c? Otóż jest znacznie poręczniejsza od długich giet (też mi odkrycie...). Manewrowanie między drzewami (i nie tylko) będzie znacznie łatwiejsze. A co dopiero jak się kolbę złoży! A na temat osiągów poczytasz sobie w stosownym dziale i artykule. PS. Fakt, że g36c ma jeszcze krótsza lufę od m4, ale ludzie nawet z mp5 biegają i także nie narzekają. Edited September 5, 2011 by Haptacz Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 5, 2011 Report Share Posted September 5, 2011 Też rozważałem tą opcję, lecz g36c jest za krótkie do lasu. Jest za krótkie, bo? Bo jakiś zielony tak mówi? Moje AKS-74U jest krótsze od Twojego g36k, a zasięgiem i celnością je rozkłada. Długość lufy W STOCKU nie ma żadnego znaczenia. Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted September 5, 2011 Author Report Share Posted September 5, 2011 (edited) Bardzo dziękuję za odpowiedź. 420 w Cymie to akurat jak do lasu. Czyli g36 cyma, precka i gumka oraz może jakiś koli i było by ok jak do lasu ? Jaki kolimator byście mi polecili tak do 90zł do lasu ? Jaka precka lepsza 6.04 systema czy 6.02 Guarder ? Bardzo dziękuję za przydatne mi odpowiedzi :biggrin: Pozdrawiam Across :icon_biggrin: Edited September 5, 2011 by Across321 Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted September 5, 2011 Report Share Posted September 5, 2011 (edited) Poczytaj o micie długiej lufy: http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/107610-mit-dlugiej-lufy/ EDIT: spóxniłem się ;) Moim zdaniem Sytema i Guarder to podobny poziom. Edited September 5, 2011 by Stalker Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted September 5, 2011 Report Share Posted September 5, 2011 Po co koli? I do tego za tak małe pieniądze? Tylko badziew kupisz. Postrzelaj na mechanicznych przyrządach i potem jak stwierdzisz, ze potrzeba Ci kolimatora, to dozbieraj więcej, eby chińskiego badziewia nie kupić. Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted September 6, 2011 Author Report Share Posted September 6, 2011 (edited) Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Kolimator chyba sobie odpuszczę, a za miast tego jakiś chwyt przedni. W g36c Cymy poza precką i gumką trzeba coś jeszcze wymienić ? Nie chodzi mi o fps tylko szczelność układu :icon_biggrin: Od jakiej kwoty zaczynają się jakieś sensowne kolimatory ? Hmm... Ale czytając posty z tematu o długości luf, bardzo się zdziwiłem, bo zawsze czytałem dłuższa lufa = większy zasięg i skupienie :icon_biggrin: Czy to prawda że baterie ni-mh zamarzają czy coś podobnego w ujemnej temperaturze ?? W g36c Cymy trzeba na starcie batke wymienić, czy daje radę :P ? Tak na marginesie czy wie ktoś czy CYMA będzie wypuszczać dłuższe wersje "giet", jeśli tak to kiedy Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi :icon_biggrin: Pozdrawiam Across :biggrin: Edited September 6, 2011 by Across321 Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 Warto zrobić teflon-fixa. Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 Batka da radę. Ja miałem najtańszy chiński kolimator za 90 zł i bez problemu dawał radę. Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 Lepiej kup dobrą ładowarkę mikroprocesorową. Jaką - znajdziesz na forum. Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted September 7, 2011 Author Report Share Posted September 7, 2011 A jak jest z tymi zamarzającymi ni-mh'ami ?? Na razie mikroprocesorówki nie kupuję ponieważ kolega mi rozładowuje baterię a ja ładuję ją ładowarką z zestawu :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts