Kapociak Posted August 31, 2011 Report Share Posted August 31, 2011 Witam, ostatnio podjarałem się tematem noszenia masek p-gaz jako masek airsoftowych. Guglowałem i guglowałem i nie znalazłem żadnego sklepu gdzie można kupić maske S10 albo SF10, bo najpierw muszę ją kupić potem przerabiać na airsoftową. Więc proszę o jakieś linki do tych masek i w ogóle jaki jest koszt takiej maski. Może jeżeli ktoś ma używkę, nie zjechana a tanio to też pisać na PW. Pozdrawiam, Kapociak Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 31, 2011 Report Share Posted August 31, 2011 Głupi pomysł tak w ogóle... http://allegro.pl/maska-p-gaz-gb-model-s-10-rozmiar-3-okazja-i1782331619.html Quote Link to post Share on other sites
Kapociak Posted August 31, 2011 Author Report Share Posted August 31, 2011 Heh to jest dziwne, że szukałem też na Alledrogo i nic. hmm 160 zł to trochę drogo. Można dorwać gdzieś tą maskę taniej ? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 31, 2011 Report Share Posted August 31, 2011 (edited) Hahaha, i ty szukasz SF10, której cena potrafi dojść do kilkuset funtów? xD edit: http://www.armygasmasks.com/AVON-SF10-Respirator-Gas-Mask-p/aaagas-201.htm Raptem 400$ Edited August 31, 2011 by Arafat (KSK) Quote Link to post Share on other sites
Kapociak Posted August 31, 2011 Author Report Share Posted August 31, 2011 -_- Jakbyś nie zauważył to szukam i pytam się o ceny, więc się tak nie wywyższaj. Pytam po prostu o ceny, bo nie wiem ile kosztuje. Więc SF odpada bo za droga, a co do S-ki to da rade dorwać taniej niż to 160? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 31, 2011 Report Share Posted August 31, 2011 A ciężko wklepać parę wyrazów w google? Już pomijam to, że nie znalazłeś tej maski w tak oczywistym miejscu jak allegro... Podpowiedź, bo mam dobry humor: szukaj na ebay.co.uk Quote Link to post Share on other sites
Kapociak Posted August 31, 2011 Author Report Share Posted August 31, 2011 Uh średnie ceny na ebayu po 30 Funtów + wysyłka czyli 160 zł, więc szału nie ma. Owszem są maski po 10 Funtów ale nie kompletne lub cuś. Quote Link to post Share on other sites
denvey Posted August 31, 2011 Report Share Posted August 31, 2011 To się nie baw w maski pgaz do airsoftu... Quote Link to post Share on other sites
Kapociak Posted August 31, 2011 Author Report Share Posted August 31, 2011 Nie no mam zamiar zakupić tą maskę z allegro i tak jak widziałem w niektórych postach to szybki z jakiegoś dobrego plastiku i będzie. Quote Link to post Share on other sites
Piotro Posted August 31, 2011 Report Share Posted August 31, 2011 A zapytam tak z innej beczki ale też powiązane z tymi maskami. Jest jakiś łatwy dostęp w Polsce do filtrów do tych masek? Quote Link to post Share on other sites
denvey Posted August 31, 2011 Report Share Posted August 31, 2011 Nie szybki z dobrego plastiku, tylko ballistic lens do S10... Quote Link to post Share on other sites
Kapociak Posted August 31, 2011 Author Report Share Posted August 31, 2011 (edited) Z tego co wiem to ciężko dorwać Szybki Balistyczne do S10 i to czasem nie jest coś takiego ? http://www.ebay.co.uk/itm/S10-N10-SF10-GAS-MASK-SET-PRESCRIPTION-LENSES-/200646551666?pt=UK_Collectables_Militaria_LE&hash=item2eb7776872 lub http://www.ebay.co.uk/itm/GAS-MASK-LENSES-FM12-S10-NOT-SF10-C50-/200639176587?pt=UK_Collectables_Militaria_LE&hash=item2eb706df8b Edited August 31, 2011 by Kapociak Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted August 31, 2011 Report Share Posted August 31, 2011 To są standardowe wizjery. Na baju bez problemu dostaniesz przyciemniane balistyczne nakładki na wizjery, o przezroczystych możesz raczej zapomnieć, chyba, że masz kontakty w avonie. Quote Link to post Share on other sites
Kapociak Posted August 31, 2011 Author Report Share Posted August 31, 2011 (edited) A może ktoś się orientuje ile by kosztowałyby takie przyciemniane szkiełka + koszt wysyłki do Polski ? Bo tylko to znalazłem, http://www.ebay.co.uk/itm/SAS-S10-GAS-MASK-TINTED-LENSES-OUTSERTS-/260840877805?pt=UK_Collectables_Militaria_LE&hash=item3cbb53eeed a to koszt maski :O I druga sprawa, widziałem w wielu tematach, że folia antywłamaniowa daje rade i nie trzeba szkiełek dodatkowych tylko folie nakleić. Co o tym myślicie ? Edited August 31, 2011 by Kapociak Quote Link to post Share on other sites
sisi Posted August 31, 2011 Report Share Posted August 31, 2011 Oczy to nie włosy... nie odrastają... Płacisz za ochronę, a ochrona zawsze kosztuje. ;) Quote Link to post Share on other sites
Kapociak Posted August 31, 2011 Author Report Share Posted August 31, 2011 No tu masz Racje. Pozbieram, pozbieram i pomyśle nad kupnem maski i od razu szkiełek. A może ktoś użytkował S10 z tą folia i wypowie się czy to działa czy tylko igranie ze stratą wzroku ? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 31, 2011 Report Share Posted August 31, 2011 Chłopie, wystarczy mocniejsza replika i jaką masz gwarancję, że kulka nie przebije gumy powiedzmy 1-2cm pod szkiełkiem z "adamantium/kryptonitu"? Quote Link to post Share on other sites
Kapociak Posted August 31, 2011 Author Report Share Posted August 31, 2011 (edited) Niee no spokojnie, jak taka replika przebije taka maskę to co dopiero mówić o okularach jakie ja posiadam zamiast maski p-gaz http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=104_44_168&products_id=2703&name=Okulary_ochronne_-_Bolle_Super_Nylsun_SNPI_-_Jasne :blink: Edited August 31, 2011 by Kapociak Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 Co do maski s10 to nakładki balistyczne w zupełności wystarczają do cqb ( testowane na 500 fps z przyłożenia). Z racji bliskości oczu do szklanych wizjerów odradzam folię, nakładki balistyczne były już sprawdzane. Pojawiają się na ebay.co.uk Quote Link to post Share on other sites
Legion665 Posted October 23, 2012 Report Share Posted October 23, 2012 Podbijam temat gdyby przyszłe pokolenia się nad tymi maskami zastanawiały. Można pomyśleć nad maską MP5 wersją wojskową (ta Polskiej produkcji w której można pić płyny) ponieważ wizjer nie jest szklany tylko z jakiegoś plastiku elastycznego (nie wiem jak w wersji cywilnej). W tym przypadku można pokombinować i poddać wyczerpującym testom patent z folią antywłamaniową bo wizjer nie pęknie nam szkłem w oczy. Maska jest o tyle fajna, że jest zaprojektowana do noszenia z hełmem (ma specjalne gumowe wypustki by hełm na twarz się nie zsunął) i ma standardowy gwint do pochłaniaczy Rd 40x1/7" (czyli standard NATO, więc łatwo o nowy, sprawny filtropochłaniacz - just in case :icon_razz2: ) Na allegro takie maski chodzą po około 100-120zł z przesyłką, czasem i za 50-60zł się dostanie nówkę jak ktoś wyprzedaje kilka. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted October 23, 2012 Report Share Posted October 23, 2012 LOL Do takiej maski za cholerę folii nie przykleisz - właśnie dlatego, że wizjer jest z kauczuku czy czegoś takiego Quote Link to post Share on other sites
Legion665 Posted October 23, 2012 Report Share Posted October 23, 2012 Rozumiem, że próbowałeś skoro masz pewność? Czy wypowiadasz się bardziej na zasadzie "to je amelinium, tego nie pomalujesz"? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted October 23, 2012 Report Share Posted October 23, 2012 Wyobraź sobie, że ostatnie kilka dni poświęciłem na dorobienie nakładek "flashkill" do S10 i mam pewne doświadczenia (i z folią i z wizjerami) :> Quote Link to post Share on other sites
Legion665 Posted October 23, 2012 Report Share Posted October 23, 2012 (edited) W takim razie polecam kontakt z Warszawską grupą ASG Cannon Fodder, oni zrobili patent z folią antywłamaniową i maskami MP5 i śmigają w nich bez problemu i zgrzytu do dziś (biegali tak już w 2006 bądź 2007 roku, nie pamiętam dokładnie). Więc nie bądź taki pewny, że czegoś się nie da jeśli tego sam nie próbowałeś, lub masz doświadczenie z czymś zupełnie innym, ale wydaje Ci się, że to będzie to samo i się nie da... Chyba, że po prostu trollujesz temat i próbujesz być zabawny... Odkąd Foddersi zmienili hosting i zamknęli forum dla gości nie mogę podlinkować ich patentu na upgrade masek, ale mają profil na Facebooku i można tam ich spytać. P.S. "...kilka dni poświęciłem na dorobienie nakładek "flashkill" do S10..." - a co ma piernik do wiatraka? To tak jakbym w temacie o kolimatorach zaczął pisać o lunetach, niby obydwa służą do lepszego celowania ale to nie to samo. P.S. 2: Typ użytej folii oczywiście powinien być jak najmocniejszy, ekipa z CF używała bodajże folii o klasie ochrony P1 (czyli nie najmocniejsza), ale będę musiał to potwierdzić. Parametry folii P1 to: - Przepuszczalność światła 89 % - Redukcja promieniowania słonecznego 17% - grubość 0,20 mm - chroni szybę przed przebiciem od spadającej z wysokości 1,5 metra 4-kilogramowej kuli Folia o klasie ochrony P2 to już 0,35mm grubości, ale chroni szybę przed przebiciem takiej kuli zrzuconej z ponad 3m. Dobrych z matematyki można by popytać jak przeliczyć masę i prędkość takiej kuli by dało się to porównać z mocą w Julach. Edited October 23, 2012 by Legion665 Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted October 24, 2012 Report Share Posted October 24, 2012 (edited) W takim razie czekam na efekty twojej pracy. Edited October 24, 2012 by Arafat (KSK) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts