qubas91 Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 Co sądzicie o nakładkach na buty jako kamuflaż oraz jako element tłumienia dźwięków podczas skradania?? Link to post Share on other sites
Voo-Doo Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 Jak się cicho nie umie chodzić to nic już nie pomoże - denny pomysł. Link to post Share on other sites
Traker Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 Chodzi ci o takie reklamówki jak w szpitalach? :hahaha: Link to post Share on other sites
qubas91 Posted September 6, 2011 Author Report Share Posted September 6, 2011 wiadomo, że umiejętność poruszania się po lesie to podstawa, chodzi mi raczej o dodatek do bezszelestnego skradania raczej coś takiego Link to post Share on other sites
Kacperasg Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 Jak po liściach idziesz one się nie pytają czy masz cuś na butach czy nie. Link to post Share on other sites
qubas91 Posted September 6, 2011 Author Report Share Posted September 6, 2011 pewnie masz rację ale to tylko część pytania, a co sądzisz o maskowaniu butów?? Link to post Share on other sites
Voo-Doo Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 Innego zastosowania nie widzę. Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 Smakowicie musi się w tym stopa pocić. Link to post Share on other sites
Traker Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 Stopa się w tym nie powinna pocić, bo to jest pewnie z tego samego zrobione co spodnie. Ale to chyba działa w myśl "zasady": nie słyszę czego nie widzę... :hahaha: Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 Gdyby było z tego co spodnie zbyt szybko by zdychało. A na fotce wygląda jak jakiś wyrób milteca czyli pewnie czysty plastik :D. Link to post Share on other sites
Spajda Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 A nie taniej na boso i farba maskująca ? Stopa ma bardzo wysoki współczynnik bezszelestności ! :D Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 Chyba, ze nadepnie się na szyszkę. Wtedy pada gromkie "KUUURRR!!!!" :D Link to post Share on other sites
VIPER-RT10 Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 :hahaha: Link to post Share on other sites
Aurendil Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 A nie taniej na boso i farba maskująca ? A te lanserskie foty BBZ* :D *Batalionu Bosonogiego Zwiadu Link to post Share on other sites
Nath Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 Kup sobie buty w CB i nie świruj. Link to post Share on other sites
Traker Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 Albo pomaluj buty, najlepiej kredkami... :hahaha: Link to post Share on other sites
Kacperasg Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 Dokładnie pomaluj buty taki sam efekt to da ;) Link to post Share on other sites
Voo-Doo Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 Gdzieś widziałem buty snajpera (skórzane), potraktowane papierem ściernym i pomalowane pustynną farbą. Link to post Share on other sites
Kacperasg Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 Drugi minus liście mokre to namoknie jak szmata dodatkowo ciężej chodzić:D Link to post Share on other sites
Redrad Posted September 8, 2011 Report Share Posted September 8, 2011 Drugi minus liście mokre to namoknie jak szmata dodatkowo ciężej chodzić:D Ja mam buty wojasa pomalowane na zielone niewiadomo co. Buty wskutek intensywnego użytkowania straciły czarny kolor i wyglądały jak potraktowane papierem ściernym, ponadto bardzo irytujący był żółty znaczek na czarnej podeszwie, potraktowałem je zielonym sprejem i na to szybko wtarłem suchą ziemię, efekt wyszedł całkiem niezły, podeszwy przestały świecić z daleka, a but bardzo fajnie maskuje się w terenie zielonym, lesie itd. Sprejowanie i poszarzanie trzeba powtarzać co jakiś czas, ale to nie problem. Zdecydowanie lepsze to niż kosmiczne nakładki na buty, taniej wyjdzie kupić jakieś buty z demobilu i je sobie przygotować pod konkretny teren. Link to post Share on other sites
kelo Posted September 13, 2011 Report Share Posted September 13, 2011 Ja powiem inaczej jestem nawet przeciwnikiem nakładek z juty z racji zasłonienia protektora. to się robi natomiast niebezpieczne. Link to post Share on other sites
Gasparzinho Posted September 14, 2011 Report Share Posted September 14, 2011 Widziałem gdzieś takie nakładki na buty, firmy bodaj NFM. Szczerze wydawało się to jak najbardziej sensowne - dobrze maskowało buty, a w ASG (bo o tym mówimy) często widuje się snajperów z wystającymi czarnymi butami, albo chociaż podeszwami. W szczegóły nie wnikałem - materiały, z których jest to wykonane. Noga wcale nie musi się w tym pocić, a taka nakładka może dodatkowo wyciszać. Link to post Share on other sites
Kacperasg Posted September 14, 2011 Report Share Posted September 14, 2011 Kelo - w tym wypadku ma racje,wtedy but zachowa się jak w samych skarpetkach ;) Link to post Share on other sites
Yessabel Posted November 26, 2011 Report Share Posted November 26, 2011 Dla rozbicia kształtu owijam buty (czarne- a znajdźcie mi w Polsce nowe deserty w rozmiarze 36, które przed zakupem można byłoby jeszcze przymierzyć) piaskowymi, zielonymi i brązowymi tasiemkami bawełnianymi tak, żeby po podeszwie szły w bruzdach. Ta sama zasada, co przy farbie na twarzy: nos i broda ciemniej, oczodoły jaśniej. Zakładanie kamuflażu jest trochę czasochłonne, ale bawełniane taśmy w pasmanterii kosztują grosze i nie ograniczają przyczepności. I się w nich noga bardziej nie poci. :) Link to post Share on other sites
Chochoł Posted November 29, 2011 Report Share Posted November 29, 2011 Aby zamaskować buty weź kawałek zwykłej siatki maskującej, 2 sznurówki i zrób z tego nakładkę na buta. Do siatki przywiąż 4 parki juty i masz problem z głowy. A co do cichego chodzenia no jak się bez nakładki nie nauczysz to nakładka tylko Ci będzie przeszkadzać. Link to post Share on other sites
Recommended Posts