Pietia888 Posted September 23, 2011 Report Share Posted September 23, 2011 Witam. Jak w temacie , otóż mam dylemacik, replika prosi sie o poprawę podkłądkowania, i brakuje mi kilka podkładek , ponieważ stare się trochę wytarły i powstały luzy ... czy jeśli kupię np promyki bądź systemę to będzie to jakaś różnica czy lepiej kupić te tańsze???? (systemy) już taki jestem że jak coś robić to raz a dobrze... to sam się tyczy łożysk , ślizgi już trochę także mają luzy i ni wiem czy za jednym zamachem wymienić i te samo pytanko droższe czy tańsze Ogólnie to chodzi o efekt końcowy , tzn zakładam np podkładki i łożyska od promyka lub komplet od systemki , będzie jakaś różnica czy raczej nie??? kultura pracy ma się rozumieć... Pomijając to iż kto to złoży , po prostu czy będzie jakaś różnica.... Dziękuję i pozdrawiam. Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted September 23, 2011 Report Share Posted September 23, 2011 A nie lepiej po prostu kupić za 20 groszy kilogram zwykłych podkładek w jakimś sklepie z takimi różnymi rupiećkami dla majsterkowiczów/rzemieślników? Mój brat kupił cały worek podkładek (na oko jakieś 500+ sztuk) za grosze i nie widzę różnicy w działaniu dokładnie żadnej. Link to post Share on other sites
Pietia888 Posted September 23, 2011 Author Report Share Posted September 23, 2011 (edited) Kolego jak masz tak pisać to się nie wypowiadaj... Łożyska rolling bush są ciche??? Nie wiem czy nie skusić się na nie... strzelam na m120 ok 16-18rps , full auto ale krutkie serie....Warte są uwagi? Edited September 23, 2011 by Pietia888 Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted September 23, 2011 Report Share Posted September 23, 2011 (edited) czy jeśli kupię np promyki bądź systemę to będzie to jakaś różnica czy lepiej kupić te tańsze???? Jak na moje oko jeden ch... Miałem porównanie z podkładkami systemy i SHS. Niczym wg mnie się nie różnią, prócz tego że shsy miały różną grubość i kształt (było w czym wybierać:P)... Jak łożyska- to bierz kulkowe 7, lub 8mm (ewentualnie 9 :P) (do M120- M140 powinny dać radę). No chyba że spring to M150 lub więcej... Edited September 23, 2011 by Jacek GROT Link to post Share on other sites
zajaszcze Posted September 23, 2011 Report Share Posted September 23, 2011 (edited) Ja stosuje prostą zasadę, łożyska SHS, ELEMENT, jeden ch... jak wyżej. łożyska tylko i wyłącznie ślizgowe, nie ma w ogóle różnicy w ROFie między tymi a kulkowymi. Chronograf potwierdził. A jak wiadomo ślizgi bardziej wytrzymałe. Edited September 23, 2011 by zajaszcze Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted September 24, 2011 Report Share Posted September 24, 2011 Kulkowe daja 0.5 rps ;) Ale maja jeden plus - sa duzo cichsze... I to jedyny plus ;) Link to post Share on other sites
Pietia888 Posted September 24, 2011 Author Report Share Posted September 24, 2011 (edited) Sory, ale nie dodałem że to mają być łożyska do m4 ics - czyli 6mm .... a te które podałem http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_215_128_142&products_id=3264&name=PDI_-_Lozyska_Rolling_Bush_-_6mm , będzie cichsza praca i czy wytrzymają na m120 i ok 16rps , strzelam krótkimi seriami... Najbardziej jestem ciekaw czy praca ich będzie znacznie cichsza i czy długo to wytrzymie... Sprawa podkładek rozwiązana dzięki wam , teraz pozostały tylko łożyska... Jakoś mam chrabkę na te rolling bush.. , czekam na wypowiedź odnośnie ich zalet i wad.. Edited September 24, 2011 by Pietia888 Link to post Share on other sites
bamper12 Posted September 24, 2011 Report Share Posted September 24, 2011 Jak na moje oko jeden ch... Miałem porównanie z podkładkami systemy i SHS. Niczym wg mnie się nie różnią, prócz tego że shsy miały różną grubość i kształt (było w czym wybierać:P)... Jak łożyska- to bierz kulkowe 7, lub 8mm (ewentualnie 9 :P) (do M120- M140 powinny dać radę). No chyba że spring to M150 lub więcej... Hehehe.... Mam kumpla który strzelał i strzela na SP150/SP140 przy łożyskach 7mm KA ;) Drugi na 6mm kulkowych strzela na SP160, ale raczej ogień pojedynczy Ja na SP130(teraz SP120) i ROF'ie 21k/s 7mm kulkowe, strzelałem długie serie i nic ... Moim zdaniem, zależy jaki materiał, i kto i jak złoży ;) Pzdr. Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 25, 2011 Report Share Posted September 25, 2011 Kolego jak masz tak pisać to się nie wypowiadaj... Tylko, że to szczera prawda. Podkładka do AEG to zwyczajna podkładka a nie jakaś specjalna. Śrubki też dokupujesz jako "śrubki do repliki X" za 15zł sztuka czy dajesz zwykłe, po 15zł kilogram? Link to post Share on other sites
white_pl Posted September 25, 2011 Report Share Posted September 25, 2011 Trzeba to trochę podzielić: Jeśli łożyska ślizgowe - to nie ma znaczenia (za bardzo) producent. I tak pewnie przetrzymają replikę. Rożnica jest jedynie w jakości obróbki. Innymi słowy - możliwe ,że tanie trzeba będzie lekko podpiłować ,żeby pasowały. Jak kulkowe , już tak - tanie , szybciej siadają. Dlatego lepiej brać lepsze. Wg. mnie. @autor - Jeśli chcesz mieć uber pro zaje*iste łożyska - to szukaj ceramicznych - wytrzymałość ,ślizgowych, kultura pracy kulkowych....gdyby tylko nie ta cena... Pozdrawiam. Link to post Share on other sites
Pietia888 Posted September 25, 2011 Author Report Share Posted September 25, 2011 no rozumiem... ponawiam pytanko, czy ktoś używał łożysk rolling bush??? czy są zdecydowanie cichsze niż metalowe?? Link to post Share on other sites
xel20 Posted September 26, 2011 Report Share Posted September 26, 2011 nie kupuj podkładek, mam ich w ... dużo ich mam ;) i mogę się podzielić. Link to post Share on other sites
white_pl Posted September 27, 2011 Report Share Posted September 27, 2011 @ pietia: a Ty "słyszysz" łozyska w GB ? Bo ja nie... w dobrze wypodkładkowanym GB, powinno być słychać tylko głowicę uderzającą o głowicę. No ew. jakiś szmer kół zębatych. Jak słychać łozyska kulkowe to przeważnie znaczy ,że są do wymiany... Link to post Share on other sites
Pietia888 Posted September 29, 2011 Author Report Share Posted September 29, 2011 Nie no nie słyszę. ale jeśli te kompozytowe ciszej pracują to może akurat warto wymienić na te od PDI , ale puki co to chyba tylko podkładki wymienię bo nieoczekiwanie insze wydatki mam.Także dzięki za rozwianie moich wątpliwości.... Link to post Share on other sites
Recommended Posts