aciepk Posted September 30, 2011 Report Share Posted September 30, 2011 Guziki w kieszeniach cargo (co dopiero w obecnej wersji ACU zmienili), guma w szczycie kieszeni cargo, kieszenie piersiowe, wykrój bluzy, system regulacji w spodniach... Ja bym jeszcze wspomniał o kącie kieszeni na ramionach bluzy MCCUU. To pod jakim kątem są kieszenie na ramionach bluzy ACU to jakieś nieporozumienie (że nie wspomnę o ilości rzepa na tych kieszeniach, dzięki czemu są strasznie sztywne). Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted September 30, 2011 Report Share Posted September 30, 2011 Pewnie będzie, że też mam problem z czytaniem ze zrozumieniem, ale... EDIT: aciepk - korpus często woli gorsze rzeczy, byleby tylko odróżnić się od reszty. M.in. dlatego do początku XXI wieku stali w miejscu, kiedy np. armia szła do przodu. ;) Ta, jasne, do XXI wieku stali w miejscu, bo lubią nosić stare rzeczy. Tak sami z siebie stali w miejscu. Finansowanie USMC nie miało tutaj absolutnie nic do rzeczy, bo oni po prostu lubią przestarzały sprzęt... Quote Link to post Share on other sites
pl_usmc Posted October 4, 2011 Author Report Share Posted October 4, 2011 (edited) Pytanie na marginesie: czy jest możliwość zakupu przez cywilną osobę oryginalnego wojskowego hełmu Marines (nie plastikowej kopii), czy są on może chronione jakimiś patentami lub wojskowymi przepisami i niedostępne dla cywili? Jaka ew. jest cena oryginału? Odpowiadając troche samemu sobie, ale może ktoś będzie również zainteresowany. Wygląda na to, że oryginalne hełmy są dostępne dla cywili. Temat będę jeszcze dokładniej zgłębiał ale na razie udało mi się znaleźć jeden sklep on-line który oferuje LWH jak i MICH ACH z wysyłką poza USA. Cena 220$ za LWH i 350$ za MICH ACH. Niestety liczą kolejne 150$ za przesyłkę 1 szt. Jest to jednak na razie jeden sklep - jeżeli uda mi się znaleźć więcej to podam ceny wraz z linkami. Pozostaje jeszcze jedno pytanie - to że ktoś wyśle jeszcze nie do końca znaczy że przesyłkę otrzymamy:) Czy ktoś wie czy taka przesyłka mogłaby być skonfiskowana przez celników na granicy np. za sprowadzanie wyposażenia militarnego czy akurat hełmy nie podpadają pod żadną kategorię sprzętu zakazanego do importu? Edited October 4, 2011 by pl_usmc Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 4, 2011 Report Share Posted October 4, 2011 Odnosząc się do pierwszej części Twojego postu - odpuść sklepy, szukaj na ebay. Do drugiej - zakazany jest eksport z USA (przepisy ITAR), ale życie życiem ;) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted October 4, 2011 Report Share Posted October 4, 2011 Na przykład można taki hełm kupić w USA, a następnie - bez żadnych problemów - przewieźć go w bagażu głównym. Nawet jest na forum jedna osoba, która tak zrobiła... Quote Link to post Share on other sites
Then Posted October 6, 2011 Report Share Posted October 6, 2011 Ależ cudowanie z tym ebayem, na rodzimym allegro widzę co jakiś czas okazje hełmowe, teraz jest i lwh i michy. Standardowo chodzą gołe po odpowiednio 600 i 650 zł. Czasem można wyrwać taniej, sam kupiłem pasgta za 110 zł :P Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted October 7, 2011 Report Share Posted October 7, 2011 No to teraz powiedz nam, jaki związek z ceną LWH albo MICH/ACH ma fakt, że PASGT (czyli prawie 30-letni hełm) kupiłeś za 110 PLN? Quote Link to post Share on other sites
Then Posted October 7, 2011 Report Share Posted October 7, 2011 Skrót myślowy, normalnie pasgty chodzą po około 250-300 zł, chodziło mi o to, że czasem trafiają się relatywnie podobne okazje jeśli chodzi o lwh (rzadziej) i michy, sorki :) Quote Link to post Share on other sites
KR3T Posted December 8, 2011 Report Share Posted December 8, 2011 Witam, Czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi kwestię różnicy pomiędzy zwykłymi hełmami typu MICH/ACH MSA a MICH/ACH MSA Gallet ? Czy polega ona tylko i wyłącznie na miejscu czy firmą która go wyprodukowała (MSA a połączonym ,chyba, w 2002 roku MSA z Gallet) ? Rokiem produkcji - MSA Gallet po 2002 roku ? Czy może jakimś parametrami fizycznymi - skorupą fakturą itd. ? Linki z aukcjami na ktorych widać "metki" : MSA MSA Gallet Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted December 26, 2011 Report Share Posted December 26, 2011 Odwrotnie. Najpierw była sobie firma CGF Gallet, którą przejęło MSA i hełmy produkowano pod marką MSA Gallet. Obecnie, po prostu MSA. Quote Link to post Share on other sites
Żółwik Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Mam pytanie - od razu zaznaczam że nie robię "dokładnej" rekonstrukcji tylko wzoruję się na USMC. Planuję zakup kompletu marpat woodland, reszta oporządzenia głównie w olivce. Czy zakup hełmu mich 2001 nie będzie jakąś straszną profanacją ? Jeśli już to brałbym ten hełm http://allegro.pl/kask-helm-mich-2001-bcm-nowy-matrix-tan-i2030460549.html (mam nadzieję że dobry jakościowo) Podoba mi się ze względu na "lekkość" wyposażenie w szyny itd. Chyba że polecacie jakiś inny. Oczywiście kolor nie jest dla mnie problemem - mogę go przefarbować obkleić - cokolwiek Quote Link to post Share on other sites
Then Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Z tego, co wiem USMC nigdy nie używało wersji 2001, z szynami ani bez (jak ktoś ma jednak takie foty to plz :) ). Chyba, że to ma chytrze udawać opscore ale to już dyskusyjnie.. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 Chcesz łączyć MARPAT z oliwką, a przejmujesz się "profanacją" przy hełmie? No proszę Cię... :biggrin: Quote Link to post Share on other sites
sisi Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 Zresztą to jest akurat profanacja i hełmu i tych szyn które według nawet oryginalnego producenta nie pasują do 2001. ;) Quote Link to post Share on other sites
antekGT Posted November 2, 2013 Report Share Posted November 2, 2013 Chodzi tu o stylizację więc możesz kupić jakiś pasgt pochodny np. Schubert http://armyworld.pl/product-pol-688-Helm-kevlar-Schubert-kevlar-wojskowy-oryginal-fritz-pasgt.html Quote Link to post Share on other sites
WszystkoZajęte Posted November 2, 2013 Report Share Posted November 2, 2013 Orientuje się ktoś może, czy jest możliwość zamontowania zawieszenia od LWH do innego hełmu jak ACH, PASGT? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 Do PASGT nie wejdzie, bo fasunek od LWH ma cztery punkty wpięcia. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts