Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Formatowanie baterii - czas

Recommended Posts

No to tak, doszły mnie suchy że baterii nie należy formatować 24 lub 48 godzin lecz każde 100 mA ładować (formatować) 45 min i następnie rozładować do końca.

Tzn. kupiłem sobie baterię firefoxa o napięciu 9,6 V i pojemności 1500 mA.

Mam każde 100 mA tej baterii formatować 45 min ? Tj:

100 mA - 45 min

1500 mA - 675 min ?

Zaprawdę powiadam, wzór na odpowiedni czas ładowania akumulatorów przewija się na tym forum średnio raz w tygodniu.

Nie wiem skąd wziąłeś takie informacje, ale czas ładowania zależy tutaj głównie od prądu ładowania i pojemności akumulatora. W Twoim wypadku, jeśli masz akumulator 1500mAh to zostaje pytanie - jakiej ładowarki używasz? Standardowej? Jeśli tak, to mają one zazwyczaj prąd ładowania 250 lub 300mA.

Wzór (w uproszczeniu) wygląda tak:

Pojemność akumulatora / prąd ładowania *1,4

W przypadku ładowarki 250mA - powinieneś ładować akumulator około 9 godzin.

W przypadku ładowarki 300mA - około 7-7,5 godziny.

Ładowanie go przez 11 godzin grozi uszkodzeniem akumulatora poprzez przeładowanie go. No, chyba, że masz ładowarkę o prądzie ładowania 200mA, wtedy powinno być ok.

Przy okazji - polecam kupno ładowarki mikroprocesorowej. Akumulatory Firefox bardzo nie lubią standardowych ładowarek i można je szybko uszkodzić lub w najlepszym wypadku - nigdy nie zbliżyć się do 100% ich wydajności.

Pozdrawiam.