ajwaj Posted December 4, 2011 Report Share Posted December 4, 2011 Cześć, jaka replika aktualnie będzie najlepszym wyborem w okolicach 500 zł, choć im taniej tym lepiej :) Od razu zaznaczę, że w asg nie jestem nowy tylko wracam po przerwie, swego czasu miałem G36c od JG, który się rozsypał a następnie CM.049J której nie polubiłem i leży sobie gdzieś w szafie, no i miałem przymusowe 2 latka przerwy ze względu na awarie kręgosłupa :D I teraz pytanie, jaką replikę wybrać polecacie? Ważne by była a miarę dobrze wyważona i nie męczyła plerów, G36c od cymy a może jakiś kałasz od boyia, a może dokupić jakaś batkę i sprężynę i dobry pas nośny do mp5 :D Quote Link to post Share on other sites
Christophy Posted December 4, 2011 Report Share Posted December 4, 2011 G36 Cymy. Quote Link to post Share on other sites
Graven Posted December 4, 2011 Report Share Posted December 4, 2011 A czy zadałeś sobie choć minimum trudu by poszukać informacji na własną rękę? Problem, który opisujesz pojawia się tutaj średnio raz dziennie i nie widzę sensu by ponownie zaczynać dyskusję od początku. Ułatwię Ci co nieco. - seria RK z Boyi; - seria starych AK Cyma (CM.028/031); - seria G36 z JG; - G36C Cyma; - seria nowych AK Cyma (CM.040/048). Pozdrawiam, G^. Quote Link to post Share on other sites
ajwaj Posted December 4, 2011 Author Report Share Posted December 4, 2011 Ok jeszcze pytanie co do mp5, skoro leży 2 lata w pudle to pewnie sprężyna do wymiany już, jaką do niej dokupić najlepiej? Zawieszenie to 3 punktowe? Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted December 4, 2011 Report Share Posted December 4, 2011 Jeżeli miała tłok w tylnym położeniu to raczej będzie do wymiany. Zawieszenie to Twoja decyzja. Quote Link to post Share on other sites
ajwaj Posted December 4, 2011 Author Report Share Posted December 4, 2011 A jaka sprężyna pasuje do tej mp5? Co do zawiasu do niej to wydaje mi się, że 3 punktowe najlepiej rozkłada ciężar broni/repliki na ciele? Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted December 4, 2011 Report Share Posted December 4, 2011 (edited) G36C będzie dobre, plastikowy korpus, niska waga, twój kręgosłup będzie cały. Zawieszenie 3-punktowe jest ok. Co do sprężyny to pasuje każda do aega, w twoim pewnie była 110 lub 120. Przestrzelaj replikę, zobaczysz czy sprężyna daje radę (moim zdaniem powinna). Edited December 4, 2011 by Stalker Quote Link to post Share on other sites
Lookit Posted December 4, 2011 Report Share Posted December 4, 2011 (edited) Ja mam teraz dylemat co do G36C z Cymy. Po przebiegu jakieś 2-3k poszedł cały GB w dokładnie takiej Giecie kolegi. Dobrze, że jest na gwarancji. Chyba bym się nie zdecydował na taką replikę, nawet za dopłatą. Za dużo nerwów. Edited December 4, 2011 by Lookit Quote Link to post Share on other sites
FlynN Posted December 5, 2011 Report Share Posted December 5, 2011 Po prostu miałeś pecha. Ja z mojej wystrzeliłem ponad 30k kulek na stoku i działa jak złoto. Quote Link to post Share on other sites
Lookit Posted December 5, 2011 Report Share Posted December 5, 2011 (edited) Może i tak. Na szczęście nie jest moja, tylko dobrego znajomego, z którym razem kupowaliśmy repliki. Ja mam kałacha cm0.48 i jest niesamowity, ale to nie temat na chwalenie się. Kolego ajwaj, kałachy mają to do siebie, że warte uwagi są tylko wersje full metal, a to oznacza, że są te repliki nielekkie, niestety. Poza tym, podstawowo montuje się na nich pas dwu punktowy, co oznacza, że te 2,5-4 kg po prostu wisi na plecach. Można oczywiście montować na rzepach inne pasy. Operuje się lżej, ale w sprawie rozłożenia masy, szału wciąż nie ma. Sam mam uszkodzone dyski i wiem, że bywa ciężko po kilku godzinach biegania. Jeżeli obciążenie pleców jest sprawą kluczową, to pozostają Ci AEGi z body z ABSu. W tej cenie warto nabyć tylko G36 w różnych wersjach i różnych producentów. Może będziesz miał więcej szczęścia, niż właściciel opisany powyżej. Edited December 5, 2011 by Lookit Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted December 5, 2011 Report Share Posted December 5, 2011 Druga opcja, która mi przyszła do głowy to Sig 552 JG - dobrze strzela, magi są trochę średnie (mój trzeba było co chwilę podkręcać), ale ogólnie przyjemna, lekka i poręczna replika. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 6, 2011 Report Share Posted December 6, 2011 (edited) CM.041 w werski MP5k. Leciutkie, a strzela jak pełnoprawny AEG. EDIT: albo AKS74U od Boyi ze zdjętą kolbą - uwierz, że ciężkim tego nazwać nie można, używałem jako bocznej do M14 :P Edited December 6, 2011 by Lesio Quote Link to post Share on other sites
ReNa Posted December 10, 2011 Report Share Posted December 10, 2011 Post usunięty za łamanie zasad pisowni. Arend Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted December 10, 2011 Report Share Posted December 10, 2011 100 zl na gumke i uszczelnienie? Kto ma takie chore ceny? Quote Link to post Share on other sites
Graven Posted December 10, 2011 Report Share Posted December 10, 2011 (edited) 100 zl na gumke i uszczelnienie? Kto ma takie chore ceny? Spoko, juz na tym forum widzialem serwis gdzie liczyli sobie 90zł za kable niskooporowe + koszt robocizny... Nic mnie juz nie zaskoczy. G36C będzie dobre, plastikowy korpus, niska waga, twój kręgosłup będzie cały. G36C [Cyma] Waga: 3130 g CM.041 PDW Waga: 2915g Edited December 10, 2011 by Graven Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted December 10, 2011 Report Share Posted December 10, 2011 (edited) P90 - jakieś 1700g :happy: Ale nie każdy toto lubi, i swoje narowy ma. No i nie widzę gdzie teraz je mają na stanie... Edited December 10, 2011 by Errhile Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted December 10, 2011 Report Share Posted December 10, 2011 albo AKS74U od Boyi ze zdjętą kolbą - uwierz, że ciężkim tego nazwać nie można, używałem jako bocznej do M14 :P Nosiłeś ją w kaburze udowej? :D Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted December 10, 2011 Report Share Posted December 10, 2011 G608 [JG] Waga: 2630 g :cool: Swoją drogą ciekawe, co tak waży w Cymie, chyba że ma jakieś obciążniki. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 10, 2011 Report Share Posted December 10, 2011 Nosiłeś ją w kaburze udowej? :D W ładownicy. ^^ G608 [JG] Waga: 2630 g :cool: Swoją drogą ciekawe, co tak waży w Cymie, chyba że ma jakieś obciążniki. Dociążników nie znalazłem, waży sporo kolba za to. Mam teraz wersję między K a PDW (front sp89 z gwintem z PDW) i waży to jakieś 2.2kg, jeśli dobrze pamiętam. Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted December 10, 2011 Report Share Posted December 10, 2011 Lesio, wiesz, że pytałem tak humorystycznie :) Quote Link to post Share on other sites
Mati86 Posted December 10, 2011 Report Share Posted December 10, 2011 dodaj 60 zł i będziesz mega zadowolony z tego: https://www.taiwangun.com/karabiny-szturmowe-aeg/cm-040-cm.html Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts