Kofeina Posted December 11, 2011 Report Share Posted December 11, 2011 Tak jak w nazwie tematu, co wybrać do polskiego lasu? Co będzie lepiej maskowało? Jak wy uważacie co będzie lepszym wyborem? Kamizelkę mam tą https://www.taiwangun.com/wyposazenie-taktyczne/kamizelki-taktyczne/bojowa-kamizelka-taktyczna-z-systemem-qr-olive-acm.html . @Przepraszam jeżeli w złym miejscu napisałem temat, jeżeli można to poproszę o przeniesienie do odpowiedniego miejscu lub poinformowanie gdzie mam go napisać. Pozdrawiam Kofeina Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted December 11, 2011 Report Share Posted December 11, 2011 Może póki co budżetowy DPM? Quote Link to post Share on other sites
lup Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 Pora roku, jaka roślinność? Statystycznie chyba Marpat, ale patrz jak wyżej. Quote Link to post Share on other sites
Kofeina Posted December 12, 2011 Author Report Share Posted December 12, 2011 (edited) Mam aktualnie amerykańskiego woodland'a i się dobrze sprawuje, DPM wedle mnie jest zbyt jasny. No właśnie pora roku, strzelam się praktycznie cały rok więc tutaj nie mam za bardzo uściślone. Roślinność i tu pojawia się problem bo raz strzelam się na dosyć zielonym forcie gdzie świetnie sprawuje się woodland a raz na terenach gdzie są łąki, przerzedzony las i woodland na tych łąkach nie sprawuję się za dobrze. Więc tutaj będzie problem. Może kupno dwóch mundurów będzie najlepszym wyjściem? Czy może jednak Marpat. A i czy ta oliwka będzie się jakoś bardziej wyróżniała na Marpacie?(Na wszystkie kolejne posty będę odpowiadał jutro w godzinach popołudniowych) Pozdrawiam Kofeina Edited December 12, 2011 by Kofeina Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 A czy się będzie wyróżniała? A co za różnica? Owszem, na marpacie najlepiej wygląda CB, ale co z tego, skoro CB w polskich lasach ma co najmniej przeciętne właściwości kamuflujące? Nie znajdziesz czegoś, co jest do wszystkiego. Najabrdziej uniwersalny w mojej ocenie jest DPM, kamuflaż BW i - czego sam używam z zadowoleniem - lekko sprany holenderski DPM. Quote Link to post Share on other sites
Then Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 Zielono + ciemno = marpat. Wyschnięta roślinność + jasno = multi. OD spoko współpracuje z marpatem, sam używam takiej konfiguracji, u nas chyba się to lepiej sprawdza niż CB (lansu nie biorę tutaj pod uwagę :D ). Tylko skoro mówisz, że wdl radzi sobie dobrze to po co chcesz go zmieniać?.. Jeśli chodzi o komfort to sobie przeszyj/daj krawcowej przeszyć na RAIDa, tylko dobrze wybierz materiał na korpus. BTW jeśli to nie kwestia ideologii/zamiłowania to DPM jest lepszym kamuflażem na nasz teren niż wdl. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 A SS-Lieto na partizanie jeszcze lepszym. :P Głupie pytanie, bo nie znamy terenu, na którym się strzelasz. Swoją drogą - wiele też zależy od tego, czy masz kontrakt, czy taki kontrakt, jak ta Twoja kamizelka - chińskie mundury luźno podchodzą do odwzorowania kolorów oryginałów. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 Nie wiem kto wymyślił te głupoty, że MC jest na łąki i jasne tereny. Polecam zapoznać się z technologią zastosowaną w produkcie Crye, lub trochę z innej strony (ale w tym samym celu) - dlaczego pikselowe kamuflaże są lepsze niż standardowe. Na PW mogę wysłać zdjęcia udowadniające skuteczność Multicam'u nawet w cieniu. :) Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 Kontraktowego? Bo zastanawia mnie jedno: koszerny MC od Crye został opracowany "technologicznie" a chińskie kopie "wyglądają jak MC". Pojawia się zatem pytanie, czy przejścia kolorów, użyte barwniki w oryginale zapewniają działanie wyraźnie lepsze niż w kopiach? Quote Link to post Share on other sites
Sebo_NS Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 (edited) Moim zdaniem powinieneś wybrać taki kamuflaż, który Ci się podoba, bo kolory munduru to nie wszystko, trzeba potrafić wykorzystać jego predyspozycje do różnych form/odcieni terenu. Zwróć uwagę na krój, materiały użyte, tak, by w "walce" było Ci wygodnie. ja używam wz. 93 Miwo, nie narzekam, a następny to będzie Multicam, bądź Suez jak trafi się okazja. Edited December 12, 2011 by Sebo_NS Quote Link to post Share on other sites
Kofeina Posted December 12, 2011 Author Report Share Posted December 12, 2011 Na spodnie i bluzę zamierzam razem wydać coś koło ~300 zł Camogrom bluza - http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=50_29&products_id=8215&name=Helikon_-_Bluza_ACU_-_CamoGrom Marpat bluza - http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=50_29&products_id=6777&name=Bluza_ACU_-_Rip_Stop_-_Marpat_-_Digital_Woodland (Lepiej ACU czy MCCUU?) Tego typu będę kupował (oczywiście bluza i spodnie będą tej samej jakości i w tym samym odcieniu) aż takie złe to chyba one nie są. Wdl nie chce bo ten aktualny powoli robi się za mały na mnie :P a trzeba spróbować coś nowego więc szukam... Camogrom jak i Marpat mi się podobają dlatego nie mogę się zdecydować... Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 Marpata bierz kontrak, a nie jakieś szitowate twory. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 (edited) Od mil-teca trzymaj się z daleka,a 150zł za bluzę helikona to raczej przegięcie,poluj na allegro na Tru-speca np. w 300zł chyba się zmieścisz za komplet ;) edit : Oj,albo i nie,teraz ciężko trochę jak tak patrzę to od 380 chodzą do 530 za NYCO,ale może za granicą taniej kupisz edit 2 : Oczywiście mam na myśli multicam,marpat chodzi taniej,tylko używane. Chociaż ja na Twoim miejscu pomyślałbym nad zmianą kamizelki prędzej,miałem taką..ten olive to tragedia,nie mówiąc już o reszcie całej. Edited December 12, 2011 by OFF Quote Link to post Share on other sites
Kofeina Posted December 12, 2011 Author Report Share Posted December 12, 2011 (edited) To co polecacie :) Do 300 zł (z małym "hakiem" może być) mundur a do 200 zł (też może być z małym "hakiem") kamizelka :). Najlepiej aby te dwie rzeczy współgrały ;) (żeby kamizelka nie była pustynna a mundur w Marpacie bo to "trochę" nie pasuję) @EDIT: Rozumiem że to trochę mało ale niestety więcej raczej nie dam rady przeznaczyć w najbliższym czasie... Edited December 12, 2011 by Kofeina Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 Sprzedaj tą kamizelkę (za 180zł jakiemuś zielonemu może się uda) ,bo tak to za 200zł kupisz,ale samą kamizelkę (jeśli chciałbyś PC) bez ładownic. np. http://pstacticalgear.istore.pl/pl/kamizelka-plytowa-loki-ii.html http://miwo-military.pl/?p=8.1430.PLATE-CARRIER-'TERMIT'.A-28.MIWO-MILITARY http://pstacticalgear.istore.pl/pl/panel-piersiowy-amunicyjny.html No,a mundur to tak jak mówiłem,wybrałbym http://allegro.pl/komplet-mundur-multicam-lic-crye-precision-m-long-i1978046957.html Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 A ja polecam kontraktowy Flecktarn, Woodland bądź Partizan w SS-Lieto. Ewentualnie KZS w "brzozie". A kamizelki? Wszystko, co zielone. Widać po Tobie, że nie masz pomysłu na oszpejowanie, nie chcesz się na nikogo stylizować - w takim wypadku postaw na najlepszy stosunek cena/skuteczność. Od siebie polecę zestaw chicom+spodnie m65+bluza woodland+na nie kzs+pas alice i na nim kilka ładownic i worek zrzutowy. Naprawdę fajnie wygląda, jest BARDZO skuteczne, a jesteś mobilny. Droższa wersja to zastąpienie miszmaszu mundurowego właśnie Partizanem. Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 (edited) Oliwkową kamizelkę da się "zrobić w KLMK" lub KZS - link Łamie to jednolitą plamę kamizelki i działa nadspodziewanie dobrze! KZS to znakomita propozycja na lato, warto tylko mieć jakiś woreczek na szyi np. na klucze, dokumenty i pieniądze. Ogólnie Lesio powiedział wszystko, ja dorzuciłbym jeszcze DPM (brytyjski lub holenderski), świetnie spisuje się w naszym terenie. Edited December 13, 2011 by Okruch Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 A ja polecam kontraktowy Flecktarn, Woodland bądź Partizan w SS-Lieto. Ewentualnie KZS w "brzozie". A kamizelki? Wszystko, co zielone. Widać po Tobie, że nie masz pomysłu na oszpejowanie, nie chcesz się na nikogo stylizować - w takim wypadku postaw na najlepszy stosunek cena/skuteczność. Od siebie polecę zestaw chicom+spodnie m65+bluza woodland+na nie kzs+pas alice i na nim kilka ładownic i worek zrzutowy. Naprawdę fajnie wygląda, jest BARDZO skuteczne, a jesteś mobilny. Droższa wersja to zastąpienie miszmaszu mundurowego właśnie Partizanem. Zamiast M65 wziąlbym BDU. Jak nasiąknie M65 to kaplica, NYCO prawie nie schnie. Poza tym są dość ciężkie i nie każdemu pasuje ich krój. Quote Link to post Share on other sites
EmperorPalpa Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 A to BDU (kontraktowe) też nie są w NYCO czasami....?? (wiem wiem, są też 100% bawełny ;]) Zamiast M65 wziąlbym BDU. Jak nasiąknie M65 to kaplica, NYCO prawie nie schnie. Poza tym są dość ciężkie i nie każdemu pasuje ich krój. Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 To może popelnilem bląd ;) Mam jednak akurat komplet M65, kontrakt i mialem BDU (sprzedalem) i BDU bylo wyraźnie cieńsze i przewiewne. Quote Link to post Share on other sites
Kofeina Posted December 13, 2011 Author Report Share Posted December 13, 2011 Czyli wedle was kupowanie Marpata do 150 zł za np. spodnie jest bez sensu? Munduru BW i FR(Federacji Rosyjskiej) raczej nie założę.. Wolałbym się stylizować na US Army albo PL (bardziej US Army) więc co doradzicie do kwoty powiedzmy 300 zł ? Co do kamizelki ja jej jeszcze nie kupiłem ale mogę od znajomego za 120 zł ją zakupić. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 Woodlanda komplet da się dorwać za 8 dyszek, marpata swojego kupiłem za 120. I mówię o kontraktach. W stanie żywym, bez dziur i sprań. Trzeba polować. Quote Link to post Share on other sites
Kofeina Posted December 13, 2011 Author Report Share Posted December 13, 2011 Tylko że ja nie lubie zbytnio zakupów na allegro, wole pojechać przymierzyć i kupić w sklepie stacjonarnym Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 To przymierz w stacjonarnym. Chyba nie zabronią Ci zapisać sobie rozmiaru, który pasował? Quote Link to post Share on other sites
delin0m Posted December 14, 2011 Report Share Posted December 14, 2011 Marpat działa świetnie w większości lasów, łąk, sianie, itp. itd. Bardzo dobrze działa też Partizan i lewa-strona Partizana-M (zgniła trawa). Moim zdaniem to obecnie najlepsze kamuflaże. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts