rysieku070 Posted December 30, 2011 Report Share Posted December 30, 2011 Cześć, chciałbym odświeżyć swoją cymke 028 małym kosztem. Zwracam się do bardziej doświadczonych o pomoc, czy wszystko ma sens, i co można jeszcze zmienić. Oczywiście chodzi o to, aby tuning wyszedł jak najtaniej ;-) Gearbox jest w pełni stock, bateria też stockowa. Mój spis części przedstawia się tak: -Spręzyna M120 SHS'a -Dysza krótka fioletowa SHS'a -Metalowa łożyskowana prowadnica sprężyny SHS'a -Zielona gumka GG, lub gumka systemy Powiedzcie czy taki tuning ma w ogóle sens, i czy warto coś jeszcze zmienić. Quote Link to post Share on other sites
KubonMan Posted December 30, 2011 Report Share Posted December 30, 2011 Uszczelnienie ma sens, gumka HU i precka. Jaki przebieg ? Quote Link to post Share on other sites
rysieku070 Posted December 30, 2011 Author Report Share Posted December 30, 2011 Precka odpada, pisałem że tuning ma być niskim kosztem. Przebieg 8000+ Quote Link to post Share on other sites
Perski102 Posted December 30, 2011 Report Share Posted December 30, 2011 Tuning z niskim kosztem , to nie tuning . A tak poza tym to nie opłaca się "tuningowac" tej repliki . Lepiej dokupic gumkę Hu i tyle . Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 30, 2011 Report Share Posted December 30, 2011 Najtańsza SENSOWNA opcja tuningu Cymy 0.28 to kupienie innej repliki. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted December 30, 2011 Report Share Posted December 30, 2011 Lepiej iść w stronę precyzji i niezawodności niż głupiej pogoni za fpsami. Wymień łożyska (jeżeli masz plastikowe), uszczelkę na tłoku, dyszę na uszczelnioną i gumkę HU. Zrób test szczelności (tzw strzykawka), dobrze wypodkładkuj zębatki i jeżeli umiesz to zmień okablowanie na niskooporowe. Przy wymianie sprężyny musisz się liczyć z tym że bateria może być za słaba. Ponadto opłacalność tuningu tej repliki pominę. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted December 31, 2011 Report Share Posted December 31, 2011 Miałem dwie Cymy 028 w swojej przygodzie z Airsoftem, znajomi z ekipy też ich trochę mieli. Ogólnie warto zmienić gumkę HU na silikon i można pokusić się o wsadzenie sprężyny SP120 z Guardera, a nawet SP130. Moja pierwsza Cymka na SP130 (około 440-450przemieliła około 20 000 kulek, po czym tłok wykazywał ślady zużycia, a że nie było wówczas na rynku tanich części, to nie zmieniałem tłoka, tylko wróciłem do stockowej sprężyny. SP120 wg mnie można raczej bez obaw wstawić, tylko licz się z tym, że akumulator będzie dość słabo trzymał, zwłaszcza zimą (500-1000 strzałów, jeśli jest w dobrej formie). Tuning CM.028 do około 500-520 FPS kosztował dawniej w okolicach 300 złotych. W tym momencie jest to nieopłacalne, gdyż za taką cenę + cenę CM.028 da się dostać dużo lepiej wykonane CM.040/048, o mniejszych FPSach stockowo, ale ze znacznie wytrzymalszymi częściami wewnętrznymi. Quote Link to post Share on other sites
morf420 Posted January 2, 2012 Report Share Posted January 2, 2012 Zrób też teflon fix , to da ci kolejne kilka fps . Quote Link to post Share on other sites
rysieku070 Posted January 2, 2012 Author Report Share Posted January 2, 2012 Teflon fix nie znam się na tym ;/ Logan chodzi Ci o białą silikonową gumkę Guardera? Quote Link to post Share on other sites
hokager Posted January 2, 2012 Report Share Posted January 2, 2012 Moim zdaniem w tej cymce jest warto wymienić tylko gumkę Hop-up na Sylikon Guardera,lub G&G zieloną. Pewnie masz słaby rof,dlatego kolejną ważną rzeczą,którą należy wymienić to Akumulator polecam Lipo najlepiej 7,4 v 1000 mah osiągniesz na tym rof około 15 kulek/1s. Jednak,żeby używać tego typu akumulatorów należy kupić ładowarkę mikroprocesorową,choćby Imax B6 jedna z lepszych ładowarek,o ile będziesz z niej prawidłowo korzystał będzie starczyła na lata. Innych rzeczy się nie opłaca wkładać np:Lufy precyzyjnej koszt takiej to połowa repliki. Jak będziesz ją chciał sprzedać to zastanów się nad cm.04X i cm.003. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted January 3, 2012 Report Share Posted January 3, 2012 Tak, miałem na myśli przezroczystą gumkę Guardera lub czarną Systemę Energy (ewentualnie wymieniona przez Hokagera zielona G&G). Quote Link to post Share on other sites
Mr MegaMan Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Pogadaj z Kwiatkiem. On ma kontakt z Mrowa,a moźe sam go znasz. On będzie wiedział co wymienić na lepsze jak najtańszym kosztem. I teź jest z Bytomia. Quote Link to post Share on other sites
morf420 Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 wpisz sobie na youtubie hasło :teflon fix: i ci wyskoczy jak to zrobić :) nic trudnego Quote Link to post Share on other sites
rysieku070 Posted January 5, 2012 Author Report Share Posted January 5, 2012 Znam :-) Dzięki wszystkim za odpowiedźi i pomoc. Zdecyduje się na wymianę: Biała gumka guarder Doszczelniona dysza Spręzyna m120 Do tego teflon fix. Mysle ze tyle wystarczy, replike chce jeszcze uzytkowac maks. 6 miesiecy. Quote Link to post Share on other sites
szymongwiazda Posted February 6, 2012 Report Share Posted February 6, 2012 Jak mozesz to kup lepsza batke Pisz poprawnie. /LgN Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts