Kowal9 Posted January 22, 2012 Report Share Posted January 22, 2012 Witam, Długo zastanawiałem się nad wyborem mojego 1-go karabinu. Chcę replikę która posłuży mi 2 lata bez żadnego spadku osiągów. Moją uwagę przykuły 2 modele: http://www.taiwangun.com/karabiny-szturmowe-aeg/cm-028-a-tactical.html oraz http://www.taiwangun.com/karabiny-szturmowe-aeg/cm-042a-cm-tactical.html Pierwotnie chciałem kupić Cm.028a, natomiast wyskrobałbym kasę na CM.042a. I tu pojawia się moje pytanie: Czy warto? Warto dopłacać te 260zł i mieć cymkę 42? Zależy mi na wersji a ponieważ posiada szyny RIS. Obydwie repliki mi się podobają. Piszę temat ponieważ nie znalazłem wyczerpujących informacji na temat drugiej repliki. Może warto kupić inną replikę? (w cenie poniżej 600zł) jaki mam wybór? Co zapewni najlepsze osiągi i będzie trwałe? Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted January 22, 2012 Report Share Posted January 22, 2012 Od siebie polecę g36c od Cymy. Bardzo fajna replika Pozdrawiam :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted January 22, 2012 Report Share Posted January 22, 2012 Od siebie dodam,że warto dołożyć.Wykonie jest lepsze.Jak kolega wyżej,również polecam g36 cymy;) Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted January 22, 2012 Report Share Posted January 22, 2012 Cymy od 040 w górę są warte swojej ceny, aczkolwiek jak lubię kałasze to ten wygląda jak kupa. Dobry jest jeszcze RK Boyi, ale to ci Lesio wytłumaczy dlaczego. G36C Cymy też bardzo wdzięczna replika. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted January 22, 2012 Report Share Posted January 22, 2012 Sęk w tym,że nie wytłumaczy,tylko wygoni do szukania ;p Swoją drogą dział z replikami II klasy :) Quote Link to post Share on other sites
Lookit Posted January 22, 2012 Report Share Posted January 22, 2012 W oba trzeba jeszcze doinwestować w zasilanie. Jak nie chcesz baterii, to przynajmniej ładowarkę. Koszt startu w ASG to nie sama replika, przelicz więć dokładnie ile tych pieniędzy na nią faktycznie masz, żebyś się nie rozczarował. Jeżeli wciąż Ci wychodzi, że środków starczy, to wg. mnie warto dopłacić. Quote Link to post Share on other sites
StormFire Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 @Lookit Też chcę kupić Cymę 0.42(z tym, że nie wersje A). Do niej jest przecież dodawana zarówno bateria(która pewnie nie jest najlepsza) oraz ładowarka(która również nie grzeszy jakością). Jednakże ładowarka przecież tak czy siak naładuje baterię, czyż nie? Różnica polega tylko na długości czasu potrzebnego do tej czynności. Chyba, ze się mylę to proszę, aby ktoś mnie poprawił. Quote Link to post Share on other sites
Gregoriian21 Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 Chińska ładowarka może rozwalić baterie. Quote Link to post Share on other sites
Kolimbam Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 Mylisz się Chińskie ładowarki dodawane do zestawu niszczą baterie ale co to znaczy znaczy to, że zmniejsza ci się pojemność baterii np. 1500mAH do 1000mAH, możesz ją także przeładować baterię za długo ja ładując co skutkuje wyrzuceniem do śmieci baterii. Jeśli już to kup jakąś tanią mikroprocesorówkę od krakmanów, nie z balanserem bo nie masz lipo jak także nie wolnoładowarke tylko ładowarkę mikroprocesorową. Quote Link to post Share on other sites
kjujiczek Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 Stockowa pakiet bateria to loteria,moja trzymała 3 lata dopóki nie urwał się przewód.Ale te ładowarki należy jak najszybciej wymienić,najlepiej na mikroprocesorowe. Więcej ci nie powiem,poszukaj na forum. Quote Link to post Share on other sites
Lookit Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 Odpowiedź padła szybciej, niż moje logowanie na forum. Nawet jeżeli zdecydujesz się na używanie stockowej batki, to chińskie ładowarki mogą zmniejszyć Ci pojemność na podobnej zasadzie jak w starych laptopach, czy komórkach. Pakiety lipo z ładowarką procesorową i balanserem dłużej wytrzymują i są prostsze w użytkowaniu. Quote Link to post Share on other sites
kjujiczek Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 (edited) "Pakiety lipo z ładowarką procesorową i balanserem dłużej wytrzymują i są prostsze w użytkowaniu. " Dla nowicjusza potrafi to być nie lada wyzwanie. Edited January 23, 2012 by kjujiczek Quote Link to post Share on other sites
StormFire Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 (edited) Próbowałem poszukać tej ładowarki, jednakże najtańsza jest za 100zł :/ ( ew. TA z madonion.eu za 75zł) . W przypadku gdy na replikę wydaję 650 zł to nie wychodzi to zbyt fajnie. Nie ma jakiegoś zamiennika? Mój znajomy używa do swojego hamerykańskiego M4(nie pamiętam czy ICS czy CA) właśnie TEJ już jakieś dwa lata. Tak, wiem, mówiliście, że to loteria, ale ta jest od ICS, więc teoretycznie jest lepsza. Jeszcze co do mikroprocesorowych - ktoś pisał na forum, aby popatrzeć w sklepach modelarskich, bo te ze sprzętem ASG podbijają ceny. Popatrzyłem kilka no i wypada albo mega drogo(po 500-600 zł), albo nie ma takich w ogóle. EDIT: Przepraszam za Offtop, ale chyba nie ma już sensu zakładać nowego tematu. Nie jestem do końca pewien, ale prawdopodobnie to zagadnienie ciekawi również użytkownika Kowal9 :) Edited January 23, 2012 by StormFire Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 (edited) Dla nowicjusza potrafi to być nie lada wyzwanie. No tak, podłączenie dwóch wtyczek i ustawienie automatycznego trybu ładowania na ładowarce jest wyczynem godnym Einsteina. Jeszcze co do mikroprocesorowych - ktoś pisał na forum, aby popatrzeć w sklepach modelarskich, bo te ze sprzętem ASG podbijają ceny. Popatrzyłem kilka no i wypada albo mega drogo(po 500-600 zł), albo nie ma takich w ogóle. Jaaasne... http://sklep.skyrc.pl/pl/p/Oryginalna-ladowarka-SkyRC-iMAX-B6-zasilacz-SkyRC-15V-4A/20 Edited January 23, 2012 by wiciok Quote Link to post Share on other sites
StormFire Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 (edited) Jaaasne... http://sklep.skyrc.pl/pl/p/Oryginalna-ladowarka-SkyRC-iMAX-B6-zasilacz-SkyRC-15V-4A/20 Napisałem, że patrzyłem w kilku, nie we wszystkich. Zresztą niewiele pomaga ten post, gdyż ładowarka nadal jest droższa niż w sklepach ze sprzętem ASG, tak więc... EDIT: Druga sprawa, że link raczej nie był do modelarskiego sklepu... Edited January 23, 2012 by StormFire Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 (edited) ASG to nie jest tanie hobby. Nie masz pieniędzy lub nie jesteś gotowy na trochę większe wydatki (jak podstawowe wydatki na : ochronę oczu - twarzy też jak ktoś preferuje,ładowarkę,kulki,buty - też są ważne) to odpuść sobie. Taką ładowarkę możesz kupić z kimś przecież na spółkę (bo zakładam,że jeśli chcesz zacząć przygodę z ASG to jakiś team już masz). Edited January 23, 2012 by OFF Quote Link to post Share on other sites
StormFire Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 @OFF Rozumiem to doskonale i wiem, że trzeba dużo dokupić. Jednakże na ładowarce wolałbym na razie oszczędzić. ICS to w końcu znana i ceniona firma, więc nie sądzę, aby wypuściła na świat ładowarkę, która potrafi zniszczyć baterię. Mimo wszystko wolę się upewnić, więc prosiłbym jeszcze o jakieś opinię. W końcu pomiędzy chińską ładowarką dodawaną w zestawie, a tą(również niezbyt drogiej) kupowaną oddzielnie powinna być jakaś różnica. Tak mi się wydaję. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 (edited) Tylko to co chcesz kupić to WOLNOŁADOWARKA,a my Tobie mówimy wyraźnie,że to powinna być ładowarka mikroprocesorowa ;) Już lepiej będzie jak dasz przez te 3-4 strzelanki komuś do ładowania swój akumulator,a w tym czasie odłożysz pieniądze na coś lepszego właśnie i poszukasz kogoś do spółki. Edited January 23, 2012 by OFF Quote Link to post Share on other sites
StormFire Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 Rozumiem, że powinna być ładowarka mikroprocesorowa. Jednakże odradzano mi CHIŃSKIEJ wolnoładowarki. A te od ICS-a raczej chińska nie jest(choć pewnie w Chinach produkowana), więc niekoniecznie musi psuć baterię. Zwłaszcza, że to produkt znanej firmy. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 (edited) Wolnoładowarka to w sumie nie ładowarka, to po prostu tępy prostownik. Nie ma większej różnicy, czy będzie produkcji Szajsonga, czy I Chih Shivan Enterprise Co. - po prostu będzie tłoczyć do aku prąd, póki się jej nie odłączy. Na ładowarce NIE oszczędzaj, bo to się wkrótce zemści koniecznością kupna i pakietu i dobrej ładowarki. Nie masz kasy - rób jak radzi OFF - ładuj u kogoś innego/poskładaj się z kimś. //Wiesz co robię w tej chwili? Usiłuję zregenerować Imaxem B6 pakiet NIMH ładowany wcześniej wolnoładowarką. Bo stocka nie potrafi uciągnąć. Edited January 23, 2012 by wiciok Quote Link to post Share on other sites
Kowal9 Posted January 23, 2012 Author Report Share Posted January 23, 2012 Pomysł z kupnem ładowarki na "spółę" nie jest zły, rzeczywiście ładowarka to spora kasa jak na początek przygody. Na ochronie oczu nie chcę oszczędzać mam na oku ESS Tactical XT- mam nadzieję że wytrzymają strzał z repliki 500 fps. Tak wiem czytałem recenzje, podobno bardzo dobre gogle. Co do mojego głównego zapytania, co sądzicie o dokupieniu do cm.042 gumki hop-up? Jeśli tak to jaka gumka? Silikonowa guardera czarna czy przezroczysta? Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 Przezroczysta. Quote Link to post Share on other sites
Gregoriian21 Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 A ja mam dla Ciebie taki deal http://gunfire.pl/product-pol-1152189933-DropZone-RK-01-W.html Stalowo szitmetalowo drewniany za 466 zł CM 042 kosztuje ok 7 baniek. Tutaj starczy Ci na ładowarke i jakąś precke może. Chyba że koniecznie chcesz AK47, który się tak nie nazywa (nie czepiać sie) Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 http://chimeraasg.pl/product-pol-115-BOYI-AKS-74U-RK-01W.html To tu jest jeszcze lepsza opcja. Quote Link to post Share on other sites
Kowal9 Posted January 24, 2012 Author Report Share Posted January 24, 2012 Drewniane ak mi się nie podobają. A co sądzicie o tej replice? http://www.taiwangun.com/karabiny-szturmowe-aeg/cm-039u-cm.html 16 zł różnicy pomiędzy nią a 032. Też ma szyny RIS. A co z kolbą? Myślicie że jest trwała? Nie urwie się? Przez tą niepełną kolbę wchodzi tam tylko aku stick ;/ Są wersje ze stałymi kolbami, co myślicie? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts