Adzio95 Posted January 24, 2012 Report Share Posted January 24, 2012 (edited) Witam Zamówiłem nie dawno baterie 9.6V 2000MAH do mojej repliki. Niestety mam standardową do niej ładowarkę, po poprzedniczce: 1100MAH 8.4V. W domu posiadam dwa modele ładowarek. Moje pytanie brzmi, czy mogę nimi (bądź którąś z nich naładować tą nowo przyszłą baterie). AC/DC ADAPTOR MODEL: HLD4120-084450 INPUT: AC 220-230V 50HZ OUTPUT: DC 8.4 450mA AC/DC ADAPTOR MODEL: YX-4118D INPUT: AC-220V 50/60Hz OUTPUT: DC 8.4V 250mA Mogę, czy będę zmuszony kupić nową ładowarkę pod 9.6V? :/ Edited January 24, 2012 by Adzio95 Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted January 24, 2012 Report Share Posted January 24, 2012 (edited) Nie naładujesz, za niskie napięcie. Musisz kupić nową ładowarkę ale o tym już tutaj chyba eseje były. Edited January 24, 2012 by echelon_ Quote Link to post Share on other sites
Adzio95 Posted January 24, 2012 Author Report Share Posted January 24, 2012 Nic więcej już mi potrzeba, chodziło mi głównie tylko czy naładuje :P Dzięki, to kupię nową Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted January 25, 2012 Report Share Posted January 25, 2012 Powiedz mi jeszcze jedno - jakiej firmy masz akumulator? Mam przeczucie, że Firefox. Zgadłem? Jeśli tak, to zapomnij o ładowaniu tego akumulatora zwykłą ładowarką - szybko go wykończysz. Obowiązkowo zaopatrz się w ładowarkę mikroprocesorową, to masz dużą szansę, że będziesz bardzo zadowolony wydajnością nowego akumulatora. A jeśli to nie Firefox... To i tak kup mikroprocesorówkę. Quote Link to post Share on other sites
Adzio95 Posted January 25, 2012 Author Report Share Posted January 25, 2012 (edited) Hehe Tak zgadłeś :) Ja tylko przyjdą fundusze to zaopatrzę się owoą ładowarke, narazie kolega mi podładuje bo ma mikroprocesorową. Jeszcze takie pytanie, jeżeli ta beteria nei była wogóle formatowana to ile musi się ładować? Ni-Mh 2000MAH. Kolega na tej ładowarce ma zielone światełko, jak bd naładowana. Czy to znaczy, że nawet przy pierwszym ładowaniu ma naładować tylko i wyłącznie do zielonej diody? Edited January 25, 2012 by Adzio95 Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted January 26, 2012 Report Share Posted January 26, 2012 Tym razem domyślam się, że kolega ma ładowarkę Batimex: http://www.taiwangun.com/akumulatory-i-ladowarki/ladowarki/ladowarka-rozladowywarka-procesorowa-do-akumulatorow-o-napieciu-od-2-4v-do-12v-mw.html Zgadłem znowu, czy tym razem spudłowałem? Jeśli zgadłem - owszem, możesz śmiało ładować aż dioda zmieni się na zieloną. Wówczas ładowarka przechodzi w stan podtrzymania napięcia więc nie ważne ile godzin jeszcze miałbyś ją włączoną - akumulatora już bardziej nie naładuje. Pamiętaj również, żeby przed naładowaniem rozładować ją do odpowiedniego poziomu (za pomocą ładowarki). Quote Link to post Share on other sites
Adzio95 Posted January 26, 2012 Author Report Share Posted January 26, 2012 A jeżeli bateria jest całkowicie nowa to też musi zostać rozładowana do jakiegoś poziomu? Bo tak zrozumiałem, chyba, że chodzi ci o to, że po jej naładowaniu znowu ją rozładować, jeżeli będzie już na skraju wyczerpania. BTW zgadłeś to ta ładowarka. Także zamierzam ją później kupić. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted January 26, 2012 Report Share Posted January 26, 2012 Po podpięciu akumulatora do ładowarki zaświeci się czerwona lampka - nie zwlekając naciśnij i przytrzymaj ten mały żółty przycisk, który jest mniej więcej na środku ładowarki, aż dioda zmieni kolor na żółty/pomarańczowy - ładowarka przejdzie w tryb rozładowywania. Po odpowiednim rozładowaniu automatycznie przejdzie w tryb ładowania. Przy okazji - nie kupuj tej ładowarki. Niewiele droższe są ładowarki cieszące się lepszą opinią (Imax B6 / Turnigy Accucell), które mają więcej możliwości, a w tym jedną, najważniejszą - możliwość obsługi pakietów litowych, które są tańsze i bardziej wydajne od standardowycch, niklowych akumulatorów. Quote Link to post Share on other sites
Matison Posted January 27, 2012 Report Share Posted January 27, 2012 Tak jak LogaN odradzam tą ładowarkę. Możesz trafić na model który będzie ci działał długo albo jak ja że w niecały miesiąc ci padnie. Zrobiłem na niej tylko 4 (w odstępach tygodniowym) rozładowania-ładowania pakietu 9,6V a potem siadł wykrywacz naładowania oraz system odpowiedzialny za rozładowanie co sprawiło że ładowarka nie nadawała się do pracy. Kup Imax B6 lub coś pochodnego ja mam Hobby King Eco Six i nie narzekam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts