Eros Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Witam czy sa jakies instrukcje do obslugi dalmierzem w pso-1 aka. "POSP" ? Lub jakis uzytkownik moglby opisac co i jak? Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 (edited) Założenie jest takie, że ludź ma wzrost 1,7 metra, przykładasz go do tego wykresu, tak by się zmieścił. Cyferka najbliżej człowieczka określa mniej więcej na której setce metrów się znajduje. Dla przykładu - celujesz w człowieka, "mierzysz" go skalą, jak się mieści pod czwórką, to jest 400m od Ciebie. Do 1000 metrów, przy założeniu, że masz standardową amunicję, celujesz pierwszą "choinką", następne są wyskalowane chyba co 100 metrów (czyli jak wróg stoi 1300 metrów od Ciebie, to strzelasz celując trzecią "choinką"). Generalnie w airsofcie nie ma to większego zastosowania. Edited February 5, 2012 by Dread Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 A serio Ci to potrzebne? W asg strzelasz i tak do 100 metrów, a to jest najniższe ustawienie celowników w broni, więc nie musisz określacz, czy cel jest 500 czy 600 metrów od Ciebie. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 A może po prostu z ciekawości pyta :) Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Poza tym, jeśli sobie z czasem obliczy inną część, którą będzie mierzyć, to będzie w stanie odgadywać ze skali odległości poniżej tych 100m. Celownik został pomyślany do liczenia wzrostu człowieka, w airsofcie można próbować mierzyć wielkość głowy, czy jakiegoś innego punktu odniesienia. Kumpel używając siatki mil-dot mierzy sobie wysokość korpusu Emki, szerokość magazynka, czy hełmu i dzięki temu jest w stanie podać odległość z dokładnością do ~5 metrów. Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Nie no fajnie, tylko po co, skoro kulka z karabinu snajperskiego leci na te kilkadziesiąt metrów po płaskim torze i żadne obliczanie nie jest potrzebne? Quote Link to post Share on other sites
Eros Posted February 5, 2012 Author Report Share Posted February 5, 2012 Pytam sie z ciekawosci, i z hobby. Interesuje sie rosyjska militaria. I chce wiedziec, moze w Airsofcie wykorzystam to do czegos tez bo planuje AK SVD i PSO-1 zakupic. Wiec mierze czlowieka, np miesci sie w skali 2 to jest 200 m, a czlowiek nr 2 jest mniejszy niz najmniejsza skala, zakladajac ze jest 1200 metrow odemnie wiec celuje w niego druga choinka tak? Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Dokładnie tak, przy założeniu, że strzelasz standardową amunicją. Nie no fajnie, tylko po co, skoro kulka z karabinu snajperskiego leci na te kilkadziesiąt metrów po płaskim torze i żadne obliczanie nie jest potrzebne? Bo laski na to lecą. A poza tym to jest airsoft, tu robi się milion niepotrzebnych rzeczy. Teoretycznie nie potrzebujemy wcale mundurów, ani replik, możemy wszyscy strzelać kawałkiem rurki z przyczepionym gearboxem i biegać w dresach. Niektórzy po prostu lubią tę całą otoczkę, w końcu o to tutaj w większości chodzi. Quote Link to post Share on other sites
bastekkk Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Dokładnie tak, przy założeniu, że strzelasz standardową amunicją. Bo laski na to lecą. A poza tym to jest airsoft, tu robi się milion niepotrzebnych rzeczy. Teoretycznie nie potrzebujemy wcale mundurów, ani replik, możemy wszyscy strzelać kawałkiem rurki z przyczepionym gearboxem i biegać w dresach. Niektórzy po prostu lubią tę całą otoczkę, w końcu o to tutaj w większości chodzi. Streściłbym tą odpowiedź do dwóch słów: dla klimatu Quote Link to post Share on other sites
Eros Posted February 5, 2012 Author Report Share Posted February 5, 2012 Dread a do airsoftu bardziej bys polecil wersje 4x24 czy 6x48 jezeli chodzi o PSO-1? Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Bo laski na to lecą. A poza tym to jest airsoft, tu robi się milion niepotrzebnych rzeczy. Teoretycznie nie potrzebujemy wcale mundurów, ani replik, możemy wszyscy strzelać kawałkiem rurki z przyczepionym gearboxem i biegać w dresach. Niektórzy po prostu lubią tę całą otoczkę, w końcu o to tutaj w większości chodzi. Nie no luzik, ja wszystko rozumiem. Myślałem tylko, że kolega pyta czysto użytkowo. Dread a do airsoftu bardziej bys polecil wersje 4x24 czy 6x48 jezeli chodzi o PSO-1? Ja mam POSPa 2,5-5x i jestem bardzo zadowolony. Do obserwacji terenu ustawiasz 2,5x i masz szerokie pole widzenia, do precyzyjnego strzału 5x i jest gitara. Dokładnie tego: http://www.nokto.info/sklepik/?155,posp-2-5-5x24-czarna Quote Link to post Share on other sites
Eros Posted February 5, 2012 Author Report Share Posted February 5, 2012 Nie no luzik, ja wszystko rozumiem. Myślałem tylko, że kolega pyta czysto użytkowo. Ja mam POSPa 2,5-5x i jestem bardzo zadowolony. Do obserwacji terenu ustawiasz 2,5x i masz szerokie pole widzenia, do precyzyjnego strzału 5x i jest gitara. Dokładnie tego: http://www.nokto.info/sklepik/?155,posp-2-5-5x24-czarna Ja bym bral albo replike PSO-1 lub orginalnego POSPa z Bialorusi. Lecz narazie decyduje sie nad 4 a 6 myslac o replice. Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 No to co ja mam to właśnie jest oryginalny białoruski POSP. Te lunety były robione w większej ilości modeli niż 4x24 lub 6x48. Wg mnie daruj sobie replikę, skoro oryginał można wyhaczyć w dobrej cenie. Quote Link to post Share on other sites
Eros Posted February 5, 2012 Author Report Share Posted February 5, 2012 (edited) Myslisz ze dorwe gdzies uzywanego/nowego pospa w cenie tak 400 - 600zl ;>? PS. A te boczne przedzialki do jakiego pomiaru sa? Edited February 5, 2012 by Eros Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Bez problemu, w komisie i na allegro co trochę się pojawiają. Quote Link to post Share on other sites
Eros Posted February 5, 2012 Author Report Share Posted February 5, 2012 To lajtowo, nie wiesz czy istnieje jakis tlumik dzwieku do SWD ? Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Z tego co kojarze to zadnego koszernego nie ma. Widzialem za to filmiki ze strzelajacymi samorobkami. No i jakby sie juz bardzo uprzec, to PBS-1 jest przystosowany do amunicji 7.62 (Sorry za brak pl fontow, ale pisze z komorki) Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 (edited) Koszerny jest изделие ТГП-В http://img186.imageshack.us/img186/3939/05005305005105505005605vv0.gif Edited February 5, 2012 by Dread Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Wygląda jak 2x dłuższy PBS-1 :] Quote Link to post Share on other sites
Eros Posted February 6, 2012 Author Report Share Posted February 6, 2012 Jeszcze potrzebuje info na temat przerobienia springa od AK na polautomat (gaz), jakie to wydatki by byly? Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted February 6, 2012 Report Share Posted February 6, 2012 Nie ma poki co na ogolnodostepnym rynku systemu gazowego wstawianego do sprezynowego swd, ktory by dobrze dzialal. Skoro dysponujesz flota wystarczajaca na bawienie sie w konwersje, to lepiej od razu kup aega i miej z glowy. Quote Link to post Share on other sites
Cruzer69 Posted February 6, 2012 Report Share Posted February 6, 2012 Albo czekaj aż WE wrzuci na rynek to swoje SWD GBB. Quote Link to post Share on other sites
Tomaszek123 Posted February 6, 2012 Report Share Posted February 6, 2012 Albo odezwij się do Zambeziego. Quote Link to post Share on other sites
Eros Posted February 6, 2012 Author Report Share Posted February 6, 2012 Pierw zakupie SWD, zrobie ghillie, zakup PSO-1 i bede sie krecil w tematach o SWD GBB. Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted February 6, 2012 Report Share Posted February 6, 2012 (edited) Gallain, nie ma, ale będzie i to wcale nie tak długo trzeba będzie czekać! :) Trzeba tylko dokończyć projekt z ruchomym suwadłem, a czasu brak... zresztą: http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/105586-zasilanie-gazowe-zewnetrzne-springaeg-konwersja/ Edited February 6, 2012 by Zambezi Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts