Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam Serdecznie wszystkich forumowiczów, gdyż to mój pierwszy post.

Bracia Żołnierze! Zapragnąłem wyjść na przeciw osobą, które są zafascynowane bronią tak jak ja i jestem w trakcie organizowania (tak na początek) rozgrywek CQB.

Zaobserwowałem, że istnieje już taka działalność np. Arena ASG.

W temacie jestem od niedawna... Siedze i czytam posty, spotykam się z ludźmi co biorą udział w takich rozgrywkach i sam planuje się wybrać, postrzelać. Kupiłem dwa elektryczne AK47CM i jeden gazowy M4 WELL. Po przeprowadzeniu testów okazało się, że elektryki o mocy 380fps z bliskiej odległości, 2m (testowane na sobie) może zrobić krzywdę:) Dając do ręki taką broń osobą, które nie miały z tym styczności sporo ryzykuj... Następnie postanowiłem, że zaopatrze się w gazówkę. Jak sądziłem większy realizm=lepsza zabawa. Słyszałem, iż gaz zawodzi w minusowych tem. ale okazało się, że i 10*C to już za mało na taką broń, dlatego powróciłem do elektryków.

Z pokorą i nadzieją w sercu pytam was, doświadczonych elitarnych żołnierzy jaki karabin będzie dobry do takiej rozgrywki? Czytałem, że na budynki 350fps to maks, dlatego chyba dobrze będzie kupić pistolet maszynowy a nie karabin szturmowy.

Moja koncepcja rozgrywki to coś na stylu rozbrajanie bomb, przejmowanie flag i inne, które prowadzą do bliskiego dystansu więc również proszę o polecenie dobrej firmy produkującej kaski takie jak do paintball by chronić ludzi przed ich głupotą. Będę dążył do tego, aby każdy mógł sobie postrzelać a nie tylko doświadczeni pasjonaci, dlatego potrzebuje kompletnej ochrony.

Proszę o propozycję, burzę muzgów a nie krytykę i walkę pomiędzy sobą o to kto ma rację. Jeśli ktoś ma jakieś konstruktywne rady co do takiej działalności to chętnie "wysłucham"

Posted

Jak rozumiem, chcesz otworzyć biznes robiąc coś, na czym zupełnie się nie znasz i nie masz żadnego doświadczenia? Pozdro.

Dziękuje za zainteresowanie się sprawą.

Tak, doskonale zrozumiałeś. Doświadczenie przychodzi z czasem a pociąg do broni miałem od zawsze. I to nie jest odpowiedź na zadane przeze mnie pytanie.

Pozdrawiam

Posted

W elektrykach zawsze można wsadzić słabszą sprężyne by miały mniej niż 350fps- Takie G36C lub Aksu były by do budynków w sam raz.

Na ochrone to Dobre gogle i np maska siatkowa albo cos podobnego na ochronę zębów. Nie koniecznie ta do paintbala.

Posted

Moim zdaniem dawać ludziom, którzy nie mieli styczności z AS, elektryki i wpuścić do budynku samo w sobie już jest niebezpieczne. Sam doświadczyłem, że na początku, w stresowej sytuacji, pierwszy odruch - fullauto. Brałeś pod uwagę shootguny sprężynowe? Polecam te od AGM, jednak dorwać teraz ich jakąś większą ilość graniczy z cudem. Sam zaczynałem od shootgunów i nie powiem żeby przy cqb nie czuć adrenaliny, czy "tego czegoś".

Wiem, wiem, wiem. Nie, dla mięciutkiego, pluszowego AirSoftu. Jednak bezpieczeństwo przede wszystkim.

To jest tylko moje subiektywne zdanie i absolutnie nie musicie się nim przejmować, czy jakieś dyskusje na ten temat zaczynać.

Posted

W końcu jakieś konkrety, dziękuje.

Co do gogli to po otrzymaniu trafienia z 2m w żebro stwierdzam iż twarz bardzie zaboli więc wole maskę:) Ze sprężyną to ciekawa koncepcja.

Obawiam się Syriuszu, że shootgun sprężynowy nie wzbudzi zainteresowania. Mam świadomość ryzyka i staram się je jak najbardziej zniwelować. Dolna granica wieku 18lat, ubezpieczenie uczestników, pisemna deklaracja co do zapoznania się z ryzykiem i wszelka ochrona twarzy, oraz szyi.

Posted

A co z serwisem? Mieć na stanie kilkanaście replik, które będą stosunkowo aktywnie używane, do tego przez ludzi nie mających o tym większego pojęcia... może to sprawić problemy komuś kto sam się na tym nie zna, lub nie ma podpisanej stałej umowy z jakimś serwisantem :P

Posted

A co z serwisem? Mieć na stanie kilkanaście replik, które będą stosunkowo aktywnie używane, do tego przez ludzi nie mających o tym większego pojęcia... może to sprawić problemy komuś kto sam się na tym nie zna, lub nie ma podpisanej stałej umowy z jakimś serwisantem :P

Chcesz mi powiedzieć, że prowadzisz taki serwis?:)

Mam gościa w okolicy co serwisuje repliki, no chyba, że masz lepszą propozycje:)

Posted

Słaba sprężyna, lekkie kulki :D Ale mi sie zaśpiewało, kupić X replik zrobić downgrejda, czyli wsadzić słabsze sprężyny które przedłużą ich żywotność tym samym nie będzie to tak bolało, sprawdzić na jakie odległości można tam strzelać-rozmiary budynków jakoś dopasować do mocy. To jakby nei bylo sport ekstremalny;p a Ktoś "techniczny" I tak by się przydał co nie znaczy ,że nei można się tego samemu nauczyć.

Posted

Czyli człowieka z okolic, do tego bedziesz potrzebował kilku ładowarek mikroprocesorowych i jakiś zapasowych baterii, worka kulek... Reszte napewno doradzi sklep który prowadzi handel hurtowy. Z mundurów to pewnie wiesz ze najtańsze to flectarny i DPMy

Posted

Chcesz mi powiedzieć, że prowadzisz taki serwis?:)

Mam gościa w okolicy co serwisuje repliki, no chyba, że masz lepszą propozycje:)

Nie, nie :P Tylko starałem się zwrócić uwagę na fakt, że coś takiego też jest istotne.

Posted

Na początku to proponuje głownie zwrócić uwagę na ochronę tj. okulary ,maski siatkowe, odpowiednie rękawice a i jakieś hełmy tez by były wskazane. Chodzi o to ze my gracze w budynku staramy sie tak strzelać aby nie robić sobie zbytnio krzywdy j celujemy bardziej tułów niż głowa. A tobie jak przyjdzie jakaś napalona grupa oszołomów to krew sie może często lać.

Co do replik proponuje wybrać na początek dwa rodzaje seria AK i M4 bo moją największa grupę zwolenników potem ewentualnie cos z serii MP5, G36 w opcji do budynków. Jako bron boczna moim zdaniem tańsze utrzymanie będziesz miał kupując pistolety AEP.

Jeżeli masz już serwisanta ale to ma byc serwisant a nie osoba która rozebrała parę replik i sie tytułuje jako serwisant to on już Ci doradzi jakie modyfikacje zrobić w replikach aby nie było za dużo fps i nie duży rof.

Pzdr.

Posted

Maski siatkowe i zwykłe tanie kulki- bo lepszych chyba by nie używał to bardzo zły pomysł.

Jeśli idzie o resztę oporzadzenia to taniej było by mieć kilka arafatek, kapelutkow, jakiś tam hełmów. -ale to dodatkowy wydatek-konieczny?

Repliki owszem legendarne Cm28 jest dość żywotne jednak taniej i wytrzymałej emki po prostu nie ma- zostaje g36. Po co jeszcze pistolety?

Jeśli zaś znajdziesz technicznego on Ci sam lepiej doradzi co kupić do strzelania i ochrony.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...