Michal12393 Posted March 10, 2012 Author Report Share Posted March 10, 2012 (edited) Tak też myślałem, w końcu powstał do naszych warunków :icon_biggrin: Zna ktoś sklep camo-militaria.pl ? Bo właśnie tam chcę kupić mundur: http://www.camo-militaria.pl/index.php?products=product&prod_id=1416 http://www.camo-militaria.pl/index.php?products=product&prod_id=1434 Z materiału RipStop, 100% bawełna. Albo na armyworld.pl w tej samej wersji lub 50% nylon, 50% bawełna, bo cena ta sama. Edited March 10, 2012 by Michal12393 Link to post Share on other sites
Powała Posted March 10, 2012 Report Share Posted March 10, 2012 (edited) (...)EDIT: W Polskich lasach lepiej się spisze DPM, czy wz.93?Lepiej WZ.93, ale najlepiej sprawdza się niestety flecktarn, choć paskudny... :icon_cry: Bierz od Miwo-Praszka bluza, spodnie. Mają bardzo wyroby bardzo dobrej jakości, z mocnego materiału. Choć ceny wyższe, idą w parze z jakością wykonania i trwałością. PS. Jeśli będziesz brał od nich większą ilość przedmiotów (pasoszelki, ładownice, mundur itd), możesz z nimi negocjować ceny, mnie się dwa lata temu udało uzyskać rabat). Edited March 10, 2012 by Powała Link to post Share on other sites
Michal12393 Posted March 10, 2012 Author Report Share Posted March 10, 2012 (edited) To też nie jest aż taka mała różnica w cenie. Za komplet z armywold.pl (bluza +spodnie ) zapłacę 250zł, a z miwo 400zł. Do tego na miwo jest Ripstop, a ja czytałem że ripsop bardzo szybko i łatwo się niszczy, a natomiast Nyco Twill jest o wiele trudniejszy do zajechania. Edited March 10, 2012 by Michal12393 Link to post Share on other sites
LogaN Posted March 10, 2012 Report Share Posted March 10, 2012 Lepiej WZ.93 Dwa razy bym tego nie powiedział ;). Wszystko zależy konkretnie od terenu, na odległość nie damy rady powiedzieć. Faktem jest jednak, że Flecktarn i DPM naprawdę fajnie maskują, a Pantera z dużej odległości, zwłaszcza jeśli jest już dość sprana, zlewa się w burą plamę ze względu na stosunkowo niewielki kontrast pomiędzy plamkami. Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted March 10, 2012 Report Share Posted March 10, 2012 (edited) To też nie jest aż taka mała różnica w cenie. Za komplet z armywold.pl (bluza +spodnie ) zapłacę 250zł, a z miwo 400zł. Do tego na miwo jest Ripstop, a ja czytałem że ripsop bardzo szybko i łatwo się niszczy, a natomiast Nyco Twill jest o wiele trudniejszy do zajechania. Mylisz rip-stop w znaczeniu materiału, z którego powstają kontraktowe mundury (US-21 bodajże) z rip-stopem właściwym - przeszyciem w materiale, zapobiegającym dalszemu rozdzieraniu się małych przetarć. Jak się przyjrzysz, materiał Helikonu to też RS ;) Druga rzecz to to, że Helikon to jednak jakość typu 'lepsze Chiny'. Czyli niby na wieszaku ładny, i niby po pierwszym użyciu się nieźle trzyma, ale po niedługim czasie zauważysz wychodzące wszędzie nitki, blaknięcie materiału, źle wykończone rzepy, guziki, które trzeba przeszyć itd. Owszem, często jest lepszy od naszych kontraktów (tak, mam porównanie), ale do Miwo się nie umywa. W skrócie: opłaca się dorzucić te 150 zł :cool: Poza tym, coś drogo w tym camo-militaria, ostatnio chyba widziałem takie spodnie za 90 (ale mogę się mylić). Edit: sprawdziłem jeszcze raz, chyba jednak wszędzie podrożało ;) Edited March 10, 2012 by Akkenoth Link to post Share on other sites
Michal12393 Posted March 10, 2012 Author Report Share Posted March 10, 2012 Czytałem że okulary firmy Bolle są najlepsze, myślicie że te się nadadzą. A może lepiej białe? Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted March 10, 2012 Report Share Posted March 10, 2012 Czy najlepsze, to chyba nie da się stwierdzić, ale na pewno są polecane (większość - chyba istnieją okulary Bolle nie-ochronne, które się do asg nie nadają). Najlepiej się przejść do jakiegoś sklepu (ew. na strzelankę) i poprzymierzać, żeby potem nie było, że niewygodne, że uciska, że przeszkadza albo - co gorsza - że odstają na 2 palce (powinny możliwie dokładnie przylegać). Link to post Share on other sites
Michal12393 Posted March 11, 2012 Author Report Share Posted March 11, 2012 A lepsze są szkła białe, czy żółte? Link to post Share on other sites
szmerglu Posted March 11, 2012 Report Share Posted March 11, 2012 Ciężko poczytać ? :happy: Link to post Share on other sites
Powała Posted March 11, 2012 Report Share Posted March 11, 2012 (edited) A lepsze są szkła białe, czy żółte? Żółte zwiększają kontrast, są przydatne we mgle, o świcie i o zmroku (przydatne dla kierowców w nocy - działają przeciw oślepianiu światłami), natomiast są lepiej dostrzegalne dla przeciwnika. Uważam, że bardziej stosowne w ASG są szybki przeźroczyste. PS. Białych raczej nie używaj - nic przez nie nie widać... :hahaha: Edited March 11, 2012 by Powała Link to post Share on other sites
arend Posted March 11, 2012 Report Share Posted March 11, 2012 Ciężko poczytać ? :happy: Oj przestań. Czy Ciebie nie fascynuje jakim leniem jeszcze zabłyśnie? Link to post Share on other sites
Gregoriian21 Posted March 11, 2012 Report Share Posted March 11, 2012 Papier toaletowy lepszy różowy czy niebieski? Chciałem coś mojej dupie kupić, ale nie wiem czy jej sie spodoba :/. Coraz głupsze te pytania :D Link to post Share on other sites
Recommended Posts