tred211 Posted April 2, 2012 Report Share Posted April 2, 2012 Witam wszystkich. Na pewno każdy, kto miał styczność z magazynkami typu mid-cap, albo chociażby większości, dotknął problem blokowania się kulek w tych magach. Kulki blokują się w różnych miejscach. Najczęściej na zakrętach, na ostatniej prostej no i przy samym wyjściu. Powód: kiepskie kulki, odrobina pyłu, poprostu trefny magazynek. Objawia się to często pustymi strzałami w serii, bądź całkowicie pustymi strzałami Z tego też powodu dwa moje magazynki do m4/m16 G&P wylądowały w szufladzie. Z początku jednego próbowałem naprawiać. Szlifowałem obudowę tak aby ją ścieśnić, ale to pogorszyło tylko sprawe. Ale czare goryczy przelało 5 magów mid-cap od boyia. Od samego początku, żaden z nich nie podawał jak należy. Raz na jakiś czas może któremuś udało się podać wszystkie kulki, bez pustych strzałów. A po pewnym czasie, gdy już się odpowiednio mocno zabrudziły przestały wogóle podawać kulki. Oczywiście czyściłem, smarowałem, ale po jakimś czasie, dzięki swojej zawodności, też wylądowały w szufladzie. Zaznaczę, że używam kulek G&G. Rozwiązaniem tego problemu okazała się być ceratka teflonowa, wklejona w rynienkę maga. Dostępna na allegro w cenie 7 zł za metr. http://allegro.pl/ce...2211716319.html Jest przy tym trochę roboty, bo ceratkę trzeba odpowiednio przyciąć. Ale efekt jest gwarantowany. Najpierw ożywiłem najbardziej uszkodzonego maga G&P, potem resztę. Testów w polu nie przeprowadzałem bo na dzień dzisiejszy nie mam czasu. Ale paczkę kulek na tych 7 magach wystrzeliłem dla testów, bez zacinki i pustych strzałów. A tak to wygląda: Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted April 2, 2012 Report Share Posted April 2, 2012 Bardzo fajny patent na zacinki, chyba kiedyś też coś takiego zrobie w midach SRC. A tą ceratą z 2 stron oklejałeś?? Jakim klejem to przykleiłeś? Scianek tez chyba nie oklejałeś, czyli tylko tą poziome ,,koryto". Tak? Pozdro Quote Link to post Share on other sites
tred211 Posted April 2, 2012 Author Report Share Posted April 2, 2012 Dwie połówki wkładu okleiłem. Ceratka jest samoprzylepna, ale na końcach i przy łączeniach (nie jest to jednolity pasek) podkleiłem klejem typu kropelka, żeby się czasem nie podwinęła. Ścianek nie oklejałem tylko to "korytko". Narazie myślę, żeby zeskanować połówki wkładu na skanerze. Tak otrzymam dokładny obrys rynienek. Może odpowiedni jednolity kształt pasków da radę otrzymać przez cięcie laserem. Jak ktoś ma np 10 midów to naprawdę dużo jest roboty z przycinaniem i dopasowywaniem, a tak to by się tylko wkleiło. Quote Link to post Share on other sites
herrtomo Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 http://allegro.pl/ce...2211716319.html Błąd 404. Jak to się dokładnie nazywa? Quote Link to post Share on other sites
Mike007 Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 bardzo dobry patent, ja swoje midy laduje narzie jak lowy po 70, ale mzoe keidys wyproboje i to, póki co daj ktos skana szablonu do magów od src no i jakies wrazenai jak to sie sprawuje w polu Quote Link to post Share on other sites
tred211 Posted April 3, 2012 Author Report Share Posted April 3, 2012 To się nazywa dokładnie "ceratka teflonowa". Jak się wpisze w Allegro to wyskoczy. Quote Link to post Share on other sites
herrtomo Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 Wpisałem i wyskoczyły 2 strony różnych różnistych, więc doprecyzuj proszę co dokładnie - czy wycinałeś z dużego kawałka paski na wymiar czy jakoś z rolki to sztukowałeś. Quote Link to post Share on other sites
tred211 Posted April 3, 2012 Author Report Share Posted April 3, 2012 (edited) Teraz powinno działać http://allegro.pl/ceratka-teflonowa-50mm-teflon-zgrzewarka-pakowarka-i2211716319.html Kupiłem najpierw 1 metr. Pierwszego maga zrobiłem tak, że najpierw wziąłem jedną połówkę wkładu. Posmarowałem szminką :icon_biggrin: i odbiłem na papierze. Potem przykleiłem do ceratki taśmą samoprzylepną przeźroczystą i wycinałem nożyczkami odpowiedni kształt. Dużo roboty. Kolejne magazynki to już na żywca robiłem. Kawałki odpowiednich kształtów przycinałem i doklejałem. Ale przy tym też dużo roboty. Mam skaner, ale nie chce skanować (zepsuty). Jak mi się uda zeskanować połówki i zrobić odpowiednie szablony w jakimś programie to może dam do przycięcia laserowego. Będzie idealny kształt i 10 min roboty razem z wypiciem piwka :cool: Edited April 3, 2012 by tred211 Quote Link to post Share on other sites
Mike007 Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 a tak wgle to w jakim celu oni robią te tasiemki teflonowe? po co i do czego to komu? gdzie to sie stosuje? ew gdzie mozna nabyc poza allegro - w jjakic hsklepach? to jest to samo co w teflonfixie sie stosuje? Quote Link to post Share on other sites
tred211 Posted April 3, 2012 Author Report Share Posted April 3, 2012 Nie to nie jest to samo co taśma teflonowa. Ta ceratka jest wykorzystywana w jakiś zgrzewarkach do pakowania żywności. Jest przyklejana do elementu grzewczego, który łaczy dwie połówki foli do pakowania, a ceratka zapobiega przywieraniu foli do podłoża. Generalnie nie szukałem nigdzie indziej. Szukałem tylko na allegro. Quote Link to post Share on other sites
Mike007 Posted May 16, 2012 Report Share Posted May 16, 2012 Hmm... Dziś brat mi skombinował ową ceratkę. Pracuje w mleczarni i przy jakichś zgrzewarkach mówił że się to stosuje. Coś takiego http://allegro.pl/ceratka-teflonowa-klej-teflon-zgrzewarka-ptfe-1-m2-i2342915935.html tylko podklejone na takiej falowanej tekturce jakby. Nawet śliskie, spróbuję tej metody na weekendzie, bo sam mam midy od SRC do AK74 i się zacinają dosyć często, a i pojemność mają małą. Ty swoje po tym zabiegu ładowałeś na full i podawały elegancko, wszystkie kulki? Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted May 17, 2012 Report Share Posted May 17, 2012 A wie ktoś, czy można się pozbyć efektu 3 wypadających kulek po wyjęciu maga? Zawsze mnie to wkurzało... :P Co do tematu, fajny patent, ale mi jakoś zawsze magazynki działały. Quote Link to post Share on other sites
Mike007 Posted May 17, 2012 Report Share Posted May 17, 2012 (edited) hmm... to chyba nieuniknione, tak to już jest skonstruowane, zawsze w przewodzie komory zostają ze 3-4 kulki, chyba że podciąłbyś coś ten przewód, a i trzeba by było zmienić tą końcówkę która popycha kulki w magu, na jakąś dłuższą co by wystawała poza magazynek. Edited May 17, 2012 by Mike007 Quote Link to post Share on other sites
pat1985 Posted August 15, 2012 Report Share Posted August 15, 2012 Można by wydłużyć popychacz kulek maga jak napisal Mike007 lub zastosować patent z komór KWA lub G&G (nie pamiętam na 100%) w "dyszy" która wchodzi do magazynka uwalniając kulki znajdują się nacięcia na które naciągniety jest oring. Najważniejsze aby oring nie był za mocny, wtedy sprężyna nie będzie miała siły pchnąc kulki i zarazem nei za słby aby trzymał kulki :) Mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi. Jeśli nie zmajstruje jakiś poglądowy rysunek. Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted February 16, 2013 Report Share Posted February 16, 2013 Czy ktoś z Was próbował może użyć zastępczo zamiast ceratki taśmy teflonowej? Quote Link to post Share on other sites
Moromir Posted August 16, 2013 Report Share Posted August 16, 2013 Posiadam taki sam mag jak na screenie u góry :) Mam pewien problem.. otóż zrobiłem już wszystko i teraz pozostaje założyć spowrotem sprężynę.. ale niestety nie wiem za bardzo jak ;P Jakieś porady? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 17, 2013 Report Share Posted August 17, 2013 Jeśli dobrze widzę to na końcu rynienki w której siedzi sprężynka jest taka klapka, którą można zdjąć/odchylić (w innych midach do AK widziałem też po prostu otworek). Robisz tak: składasz ze sobą połówki maga (tego wkładu co widać na zdjęciu na górze tematu) razem z tym wihajstrem to opróżniania maga (ten "przełącznik" co jest tuż obok wylotu kulek). Potem bierzesz sprężynkę i składasz z nią te elementy, które w nią wchodzą - "gałeczke", która popycha kulki i słupek robiący za podstawę dla sprężyny. Całość (sprężyne i te elementy) wsadzasz przez ową dziurkę czy klapkę. Końcówka ze słupkiem może wchodzić z lekkim oporem, ale trzeba ją jakoś wepchnąć do środka. Zakładasz klapke, wkładasz maga do skorupy, kompletujesz skorupe i voila. Quote Link to post Share on other sites
nekuneku Posted July 14, 2015 Report Share Posted July 14, 2015 W moim przypadku mid-cap został w replice i za cholerę nie chcę wyjść, jakieś pomysły ? Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted July 14, 2015 Report Share Posted July 14, 2015 Ach,ci górnicy... Quote Link to post Share on other sites
nekuneku Posted July 14, 2015 Report Share Posted July 14, 2015 Ach,ci górnicy... :), gdy chcę odpiąć magazynek z repliki, ta blaszka do jego zwalniania nie odbiła z powrotem, a przylega cały czas do magazynka, jeżeli miałeś podobny problem, albo masz jakiś pomysł co z tym zrobić proszę o odpowiedź. (jestem nowicjuszem)Moja replika to używana od 2 lat CM048M Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts