rysieku070 Posted April 30, 2012 Report Share Posted April 30, 2012 Dość nietypowe pytanie, mam pewny problem na ostatniej strzelance byłem zmuszony przymocować baterię taśmą izolacyjną do body metalowego, po odklejeniu taśmy izolacyjnej na elementach metalowych (body, pokrywa) zostały ślady kleju, próbowałem dostępnymi środkami w domu je zmyć lecz bez skutku. Więc pytanie, czym mam to zmyć? Quote Link to post Share on other sites
wiciu_AK Posted April 30, 2012 Report Share Posted April 30, 2012 Najlepiej rozpuszczalnikiem. Quote Link to post Share on other sites
PlanB Posted April 30, 2012 Report Share Posted April 30, 2012 szmatka +woda, ewentualnie rozpuszczalnik. Quote Link to post Share on other sites
rysieku070 Posted April 30, 2012 Author Report Share Posted April 30, 2012 Ten klej jest taki cholerny że szmatka i woda to za mało żeby zmyć, najwidoczniej będę musiał sięgnąć po rozpuszczalnik. Quote Link to post Share on other sites
endo5 Posted April 30, 2012 Report Share Posted April 30, 2012 Biała czysta benzyna B70. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted April 30, 2012 Report Share Posted April 30, 2012 Fachmanów którzy namawiają do traktowania ABSu rozpuszczalnikami proszę o powtórne przemyślenie swojej propozycji. A ślady po kleju wyczyścisz denaturatem lub benzyną ekstrakcyjną.. I szmatką. Quote Link to post Share on other sites
PlanB Posted April 30, 2012 Report Share Posted April 30, 2012 Metalowe Body ? :bialaflaga: Quote Link to post Share on other sites
wiciu_AK Posted April 30, 2012 Report Share Posted April 30, 2012 Dość nietypowe pytanie, mam pewny problem na ostatniej strzelance byłem zmuszony przymocować baterię taśmą izolacyjną do body metalowego, po odklejeniu taśmy izolacyjnej na elementach metalowych (body, pokrywa) zostały ślady kleju, próbowałem dostępnymi środkami w domu je zmyć lecz bez skutku. Więc pytanie, czym mam to zmyć? @arend A gdzie ty widzisz wzmiankę o ABSie? Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted April 30, 2012 Report Share Posted April 30, 2012 Nawet jeśli nie jest to ABS, to od rozpuszczalnika pokrycie na korpusach złazi aż miło. Jak ktoś lubi mieć łaciatą replikę, to proszę bardzo. Co do pytania - płyn do mycia szyb "Mors". Zmywa każdy klej. Drugi sposób, to gorąca woda z detergentem, ale trzeba broń pod kran włożyć. Quote Link to post Share on other sites
Vespi Posted April 30, 2012 Report Share Posted April 30, 2012 Tak jak pisze Arend, sprawdzona jest benzyna ekstrakcyjna. Działa, a jest dużo mniej "inwazyjna" niż rozpuszczalnik. Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted May 1, 2012 Report Share Posted May 1, 2012 Albo paznokieć. Quote Link to post Share on other sites
bizon96 Posted May 5, 2012 Report Share Posted May 5, 2012 Może któryś z Twoich kolegów pali papierosy i ma zapalniczke benzynową? Poproś go o troszeczkę tej benzyny. To jest właśnie benzyna ekstrakcyjna. Nie zje ci farby, nie reaguje z ABS i czysci klej z taśmy izolacyjnej. Quote Link to post Share on other sites
Brick Posted May 5, 2012 Report Share Posted May 5, 2012 Czysty spiryt i schodzi pięknie :) Quote Link to post Share on other sites
SgtSmigiel Posted May 7, 2012 Report Share Posted May 7, 2012 Albo jak masz dostęp do sklepu z częściami motoryzacyjnymi, poszukaj "Usuwacza Silikonu". Fajny bajer, nie uszkadza materiału, a usuwa wszelkie tłuste substancje i silikony. Quote Link to post Share on other sites
Aesandril Posted May 7, 2012 Report Share Posted May 7, 2012 U mnie w pracy używamy Izopropanulu jest to alkochol 99% i nie ma problemu jeśli chodzi o usuwanie takich zabrudzeń. Na co dzień używamy go do kąpieli gotowych modułów elektronicznych żeby wyczyścić ich przed dalszym montażem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts