gewer12 Posted May 1, 2012 Report Share Posted May 1, 2012 Witam, posiadałem takiego AKMa (był on z wymiany) bardzo podoba mi się jego postarzenie na body ,chciałbym identycznie postarzyć swoje AKSU na body ,papierem ściernym na pewno nie jest to robione , dlatego proszę was o pomoc jak uzyskać taki efekt body? Oto fotki AKM http://imageshack.us/f/831/dsc00138kz.jpg/ Z góry dzięki. Pozdrawiam gewer Quote Link to post Share on other sites
Jankus Posted May 1, 2012 Report Share Posted May 1, 2012 To na pewno papier ścierny, niemal na pewno wodna 600. Ewentualnie 1000. Quote Link to post Share on other sites
Piotro Posted May 1, 2012 Report Share Posted May 1, 2012 (edited) Użyj na przykład wełny stalowej, wodnego papieru ściernego, a jak jesteś odważny i pewny ze body się nie rozpadnie do na rower, body przywiązać na sznurku i jazda po jakimś żwirze, polnych drogach itp. itd. Sposobów jest mnóstwo. Jeżeli użyjesz papieru ściernego to nie trzyj na pałe tylko pooglądaj fotki gdzie prawdziwa broń się najbardziej wyciera i tam popracuj nim mocniej, nie zaniedbuj jednak reszty, w innych miejscach też ma być wytarty lecz nie do gołego metalu. Od siebie polecam wełne stalową, najlepsze efekty się uzyskuje. Powodzenia. Edited May 1, 2012 by Piotro Quote Link to post Share on other sites
gewer12 Posted May 1, 2012 Author Report Share Posted May 1, 2012 Dzięki Panowie. Pozdrawiam gewer Quote Link to post Share on other sites
DaNorb Posted May 2, 2012 Report Share Posted May 2, 2012 Na zdjęciach widzę też ładnie postarzone drewno. W tym przypadku polecam zdrapać oryginalny bezbarwny, pomalować cieńką warstwą o 2 odcienie ciemniejszą od obecnego i dopiero bezbarwnym. Reszta "ozdóbek" na drewnie wedle uznania. Quote Link to post Share on other sites
toni8567689 Posted May 2, 2012 Report Share Posted May 2, 2012 Bejca/lakierobejca w odcieniu orzech da mniej więcej taki kolor co na zdjęciach (przynajmniej u mnie tak wyszło ;)) Quote Link to post Share on other sites
dziadekmarek1 Posted May 3, 2012 Report Share Posted May 3, 2012 (edited) Zdrapać stary lakier do gołego.Wygładzić mniej lub więcej-według upodobania.Nasączyć kilka razy gorącym pokostem lnianym.Po przeschnięciu pociągnąć bejcą[dąb wenger-bardzo pasuje do czornego metala]. Po wyschnięciu potraktować kilka razy woskiem do ciemnego drewna.I chwatit. Potem już tylko podziwiać. :icon_biggrin: Edited May 3, 2012 by dziadekmarek1 Quote Link to post Share on other sites
gewer12 Posted May 3, 2012 Author Report Share Posted May 3, 2012 Ok , uzyskałem efekt taki jaki chciałem, jeszcze raz dziękuję za pomoc ,mam ostatnie pytanie : Wiecie może co zrobić /czym potraktować magazynek pomarańczowy bakielit żeby wyglądał jak stary. Quote Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted May 3, 2012 Report Share Posted May 3, 2012 Kiedyś się w to bawiłem - zdjąłem farbę, położyłem czarny jako podkład, na to pomarańczową (nie pamiętam za cholerę nazwy, ale kolor ident-patent jak ten na stockowych magach) - wszystko zmatowiłem i poprzecierałem. Wyglądało dobrze. Czyli staro. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts