hulkpro10 Posted May 3, 2012 Report Share Posted May 3, 2012 Witam, jestem zainteresowany kupnem repliki z zagranicy i nie wiem, czy koszta repliki, (cła i VAT'u- jeśli takowe zostaną naliczone. Czytałem gdzieś, że ponoć wysyłki z Hong Kongu nie są VAT'owane i clone). Dlatego proszę o radę i ewentualne utwierdzenie mnie w wyżej wymienionym wypadku. Dzięki. pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
MoreLike Posted May 3, 2012 Report Share Posted May 3, 2012 Jeśli to Twoja pierwsza replika to myślę, że nie warto, na gwarancje w razie "W" je raczej, nie odeślesz. ;-) Pół biedy jak jeszcze masz kogoś kto się DOBRZE zna. ;-) VAT nie ominiesz, cło zależy, może nie być, ale przy paczce z airsoftem średnia szansa. Jak pamiętam to niecałe 4% . Quote Link to post Share on other sites
Guest Rengi Posted May 4, 2012 Report Share Posted May 4, 2012 Jak nie masz zniżek w sklepach w HK to zjedzą Cię koszta przesyłki /przelewu zagranicznego/ VAT / cło , i wyjdzie Ci mniej więcej taki koszt jakbyś kupował w Polsce ,tylko ,że nie będziesz miał gwarancji :) Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted May 4, 2012 Report Share Posted May 4, 2012 @MoreLike - jeśli towar podlega ocleniu (z tego co się orientuje to repliki asg podlegają) i podczas odprawy celnej dowalą ci VAT, to niby czemu mieli by nie naliczać cła? :-) Cło i VAT raz jest, raz nie ma. Zamawiałem kiedyś karabin z WGC i nic nie dostałem. Przed zakupem popytałem trochę ludzi na forum i w większości były to opinie, że również odbyło się bez dodatkowych kosztów. Osobiście wybrałem znacznie droższa i ekspresową wysyłkę kurierska, bo w takiej sytuacji masz większe szanse ominąć cło i VAT. Niektóre sklepy mają również opcję obniżenia wartości paczki na deklaracji (WGC chyba do max 50%). Z jednej strony ryzykujesz, że w przypadku zagubienia paczki, dostaniesz mniejszy zwrot z ubezpieczenia, ale z drugiej, przy droższych kurierskich wysyłkach, niesamowicie rzadko zdarza się żeby coś zginęło. Quote Link to post Share on other sites
MoreLike Posted May 4, 2012 Report Share Posted May 4, 2012 Ja replik co prawda nigdy nie zamawiałem w HK, ale bzdety typu hełmy, risy, latarki. Dla całej grupy z reguły więc koło 1000zł wartości i cło raz było raz nie, choć w paczkach właściwie te same fanty [inne modele]. Przesyłka też zawsze ta same i raz przychodziło po 10-12 dniach bez cła a raz bo 6 tygodniach z cłem. Więc może od dnia celnika zależy, albo jego wiedzy i chęci, może jakiś miłośnik ASG czy militariów się znalazł i przepuścił, a może nie chciało mu się wszystkiego oglądać :D Być może się coś zmieniło, bo moja grupa od 2 lat nie istnieje i nic nie zamawiałem, bo sam jakoś nie ufam paypalowi ; ] Quote Link to post Share on other sites
Dziećka Posted May 4, 2012 Report Share Posted May 4, 2012 Jeśli chcesz ściągać z WGC albo Redwolfa to możesz skorzystać z pośrednictwa MadOniona. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted May 4, 2012 Report Share Posted May 4, 2012 Jeżeli kwota do oclenia nie będzie niższa niż 150 euro przesyłka nie będzie clona. Tyle że w skład kwoty do oclenia wchodzi: -wartość towaru -koszt transportu - koszt ubezpieczenia transportu. Przesyłka taka będzie podlegała tylko opodatkowaniu VATem. Jeżeli kwota do oclenia będzie wyższa nalezy doliczyć cło. Poszukaj w dziale o sklepach, tam jest temat o zamawianiu replik zza granicy gdzie wszystkie procedury graniczne są dokładnie opisane. Arend Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted May 5, 2012 Report Share Posted May 5, 2012 Ale jest także kwota wolna od jakichkolwiek opłat (równiesz VATu). Zamawiałem sporo rzeczy z USA i HK (nie ASG) i chyba tylko 3 razy paczka trafiła na odprawę celną. W pozostałych przypadkach był przybity tylko stempel i obywało się bez dodatkowych opłat (niektóre paczki miały deklarowaną niską wartość). Do ewentualnych opłat trzeba też czasem doliczyć koszt odprawy celnej, jeśli ta odbywała się za pośrednictwem firmy kurierskiej. Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted May 5, 2012 Report Share Posted May 5, 2012 (edited) Ale jest także kwota wolna od jakichkolwiek opłat (równiesz VATu). to jest o ile sie nie myle 30$ więc jak za cukierki :) Edited May 5, 2012 by grzesio93 Quote Link to post Share on other sites
arend Posted May 5, 2012 Report Share Posted May 5, 2012 Sądzę że było to bardziej związane z zaznaczoną na DWC kratką "gift" . Vat może nie być naliczany jeżeli towar nie jest przeznaczony do dalszej sprzedarzy. Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted May 5, 2012 Report Share Posted May 5, 2012 (edited) Jak nie masz zniżek w sklepach w HK to zjedzą Cię koszta przesyłki /przelewu zagranicznego/ VAT / cło , i wyjdzie Ci mniej więcej taki koszt jakbyś kupował w Polsce ,tylko ,że nie będziesz miał gwarancji :) Koszta przesyłki ujdą, wystarczy zapłacić PayPalem żeby uniknąć kosztów przelewu i wystarczy poprosić sklep o wystawienie faktury z zaniżoną wartością, to ominie się część cła i VATu. Na replice G&P, którą ściągam z WGC zaoszczędziłem jakieś 300 zł, już nie mówiąc o tym, że ten model chyba nigdy nie był dostępny w Polsce. Co do WGC - w forlmularzu można zniżyć max. do 50% wartości, jak napiszesz im maila to spokojnie ci zniżą jeszcze bardziej, ja poprosiłem o 40% i nie było problemów. Edited May 5, 2012 by gecko123 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts