WszystkoZajęte Posted January 18, 2013 Report Share Posted January 18, 2013 (edited) Powiedzcie mi proszę, starsze pokolenie, czy chodząc w marpacie po mieście mogą mnie zgarnąć za chodzenie w mundurze? Dziś miałem do założenia jedynie MARPAT, a że też mroźny dzień to czapka i gaiter neck (kontrakt, pochwalę się :icon_biggrin:), który miałem zaciągnięty po nos. Podsumowując, marpat i zasłonięta twarz w 90 procentach. Mogą wyniknąć z tego nieprzyjemne sytuacje z udziałem innych służb mundurowych, mimo iż nie posiadam naszywek* i jest to mundur US? * - No dobra, jedyna naszywka to nad lewą piersią, U.S. Marines. PS. Przeszukałem google frazami "mundur marpat, a chodzenie po mieście", "mundur marpat w mieście", "umundorowanie innych krajów w Polsce" i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Edited January 18, 2013 by WszystkoZajęte Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted January 18, 2013 Report Share Posted January 18, 2013 Już widzę jak ktoś mundurowy rozróżnia MARPAT od komercyjnego 'kamuflażu' wymyślonego np. przez Cropp. Quote Link to post Share on other sites
Ombre Posted January 18, 2013 Report Share Posted January 18, 2013 Dokładnie, wątpię żeby ktoś się przyczepił. Nie jest to mundur polski, a podejrzewam że nie tylko żandarmi ale też normalni ludzie w większości nie będą wiedzieć co to jest. Z tą twarzą to wiadomo, zima jest, dużo ludzi chodzi z szalikami na twarzy, byle byś tak do sklepu nie wchodził ;) Swoją drogą, jak ja czasem pokażę się w mieście w DPMie, nikt afery nie robi Quote Link to post Share on other sites
WszystkoZajęte Posted January 18, 2013 Report Share Posted January 18, 2013 Dokładnie, wątpię żeby ktoś się przyczepił. Nie jest to mundur polski, a podejrzewam że nie tylko żandarmi ale też normalni ludzie w większości nie będą wiedzieć co to jest. Z tą twarzą to wiadomo, zima jest, dużo ludzi chodzi z szalikami na twarzy, byle byś tak do sklepu nie wchodził :icon_wink: Swoją drogą, jak ja czasem pokażę się w mieście w DPMie, nikt afery nie robi Niestety, byłem tak w sklepie, z bratem po cywilu, oczywiście osunąłem szalokominiarkę by było widać twarz. Stety, niestety zauważyłem przy kasach założyciela klas wojskowych w "Górniku" oraz jednego ucznia z tejże klasy, właśnie spojrzenie ucznia sprawiło, że poczułem zakłopotanie i potrzebę doinformowania się czegoś na ten temat bo coś czułem, że wyjdę ze sklepu i mnie ktoś tam przetrzepie z powodu umundurowania :) Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted January 18, 2013 Report Share Posted January 18, 2013 No proszę cię... Wylegitymować to cię mogą nawet 'za twarz', strój będzie tylko ewentualnie bodźcem. Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted January 18, 2013 Report Share Posted January 18, 2013 Polecam lekturę ustawy o odznakach i mundurach - art. 13. Oraz kodeks wykroczeń - art. 67. To tak na początek. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted January 18, 2013 Report Share Posted January 18, 2013 Ustawa ustawą, KW KW, a rzeczywistość swoją drogą. Zdefiniujmy w ogóle pojęcie słowa "mundur". Czy bluza, nawet kontraktowa w MARPATcie to mundur? Czy potencjalnie spotkany ŻW/policjant będzie w stanie sprawdzić i ocenić czy to oryginalny wzór kroju/kamuflażu jakiegokolwiek państwa? Czy to w ogólne nie jest martwy przepis? ;) btw. sprawdziłem nawet w 'papierowej wersji' KW - art. 67 dotyczy czegoś innego ;) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted January 18, 2013 Report Share Posted January 18, 2013 Tak czytam niektóre wypowiedzi niedowartościowanych gimbusów (niech każdy sam pomyśli, o kim mówię) i zastanawiam się - zamknąć już czy dopiero za chwilę? Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted January 18, 2013 Report Share Posted January 18, 2013 Ustawa ustawą, KW KW, a rzeczywistość swoją drogą. Zdefiniujmy w ogóle pojęcie słowa "mundur". Ej, psujesz mi zabawę! ;) A na marginesie, kwestia tej definicji była wielokrotnie poruszana na forum. sprawdziłem nawet w 'papierowej wersji' KW - art. 67 dotyczy czegoś innego :icon_wink: Ja swoją zostawiłem w robocie. ;) 61 oczywiście. zastanawiam się - zamknąć już czy dopiero za chwilę? ! Quote Link to post Share on other sites
Rumun Posted January 18, 2013 Report Share Posted January 18, 2013 Już widzę jak ktoś mundurowy rozróżnia MARPAT od komercyjnego 'kamuflażu' wymyślonego np. przez Cropp. Nigga please... Nie masz chyba mundurowych za aż takich ciemniaków? Jednak marpat, to nie mundur jakiejś republiki bananowej i jest rozpoznawalny. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted January 19, 2013 Report Share Posted January 19, 2013 Nigga please... Nie masz chyba mundurowych za aż takich ciemniaków? Jednak marpat, to nie mundur jakiejś republiki bananowej i jest rozpoznawalny. Nie twierdzę, że to ciemniaki - podejrzewam jednak, że nie są to tacy 'onaniści-sprzętowi', którzy rozróżniają AOR2 od kamuflażu 5.11 Digital Woodland i MARPATa z 200 metrów... Już nie mówiąc o tym, że mieliby rozróżniać czy to kontaktowa bluza, czy może kopia robiona przez Helikona/Emersona/cokolwiek innego... Quote Link to post Share on other sites
EmperorPalpa Posted January 19, 2013 Report Share Posted January 19, 2013 Zależy od zainteresowań ludzi, wielu nawet NSRów bardzo ogarnia temat, a z drugiej strony jak szeregowy przychodzi tylko zarabiać pieniądze to nie tylko nie będzie wiedział co to MARPAT ale także to co sam nosi (zdarzyło się mi kilka razy usłyszeć "moro" w odniesieniu do Panterki :D) Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted January 19, 2013 Report Share Posted January 19, 2013 To nie przyjeżdżaj na WAT. Tu każdy mówi moro xD Quote Link to post Share on other sites
Ombre Posted January 19, 2013 Report Share Posted January 19, 2013 Jeśli chodzi o termin "moro" to myślę że to już przyjęło się w mowie potocznej.. Jak wiele innych wyrazów. Bardzo dużo ludzi nie ogarniających tematu mówi moro. Znam też kilku funkcjonariuszy SG na wyższych stopniach posługujących się tym terminem. Quote Link to post Share on other sites
proteziaksaspl Posted January 19, 2013 Report Share Posted January 19, 2013 Najlepiej wyposażyć się w "szybkozdejmowalną" odzież taką, jak mają striptizerzy (na rzepach lub guzikach). Zakładasz toto na odzienie mundurowe, a na miejscu strzelanki zrywasz z siebie i idziesz w bój. ŻW może nafiukać... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts