Mycroft23 Posted May 12, 2012 Report Share Posted May 12, 2012 Tyle co w temacie, proszę o głosowanie osób które się znają, a nie że: O to fajnie brzmi, głosuje na to! Quote Link to post Share on other sites
Matison Posted May 12, 2012 Report Share Posted May 12, 2012 Mój głos padł stanowczo na Li-Po. Ni-Cd nie sprzedają już na terenie UE zresztą mają efekt pamięciowy, Ni-Mh nie mają efektu pamięciowego ale małe ogniwa nie wytrzymają mrozów, Li-Fe dobre ale jak na razie pakiety dobre mają albo za małą pojemność albo za duże wymiary a specjalnie stworzone do ASG nie wyróżniają się świetnymi osiągami. Li-Po są zaś małe, pojemne i mocne. Gorzej już z nimi jak zdarzy się zwarcie bo mogą zrobić efektowne bum :P Ale i tak są to jednak jedne z najlepszych ogniw (póki co) na rynku ASG. Quote Link to post Share on other sites
Mycroft23 Posted May 12, 2012 Author Report Share Posted May 12, 2012 Jak się podoba temat? Myślę że może się bardzo przydać początkującym. Swoją drogą ja ciągle się zastanawiam - Li-Po czy Ni-Mh, za chole...rkę nie mogę się zdecydować. Quote Link to post Share on other sites
Chrupak Posted May 12, 2012 Report Share Posted May 12, 2012 ciągle się zastanawiam - Li-Po czy Ni-Mh, za chole...rkę nie mogę się zdecydować. To się nie zastanawiaj i bierz lipo. Ja wole li-fe Dużo bardziej bezpieczne a tak samo wydajne. Quote Link to post Share on other sites
minus25 Posted May 12, 2012 Report Share Posted May 12, 2012 Dokładnie, LiFe potrafi wytrzymać trudniejsze warunki niż LiPo... Poza tym jest stabilniejsze- mniejsze prawdopodobieństwo że skończysz ze spalonymi kablami/napuchniętą baterią. Quote Link to post Share on other sites
przondzio Posted May 12, 2012 Report Share Posted May 12, 2012 a moglibyście podać jakąś stronke gdzie można kupić Life ? Quote Link to post Share on other sites
Chrupak Posted May 12, 2012 Report Share Posted May 12, 2012 Z life jest ciężko, tu jest kilka ale większość na sklepie to lipo. http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/index.rc Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted May 12, 2012 Report Share Posted May 12, 2012 Np. http://www.gimmik.pl/a123-systems-33v-2300mah-p-2028.html Szukaj ogniw A123 SYSTEMS są zdecydowanie najlepsze. Quote Link to post Share on other sites
buszmen82 Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 Tu masz tańsze:-) www.akumulatory-baterie.com/ogniwa-przemyslowe-lifepo-ogniwa-przemyslowe-lifepo4-c-182_184.html wybaczcie brak klikanego linka, ale mój smartfon wcale nie jest taki 'smart' i się nie da. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 (edited) Głosuję na Ni-Mh. Nie mam zaufania do Li-Po, dla czego? Odpowiedź poniżej: (...) Gorzej już z nimi jak zdarzy się zwarcie bo mogą zrobić efektowne bum (...) :icon_cry: Edited June 14, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 Tak, jak się nie miało nigdy Lipo i naczytało, że po wybuchu niszczy wszystko w promieniu 100 kilometrów, to się nie ma co dziwić.... Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 (edited) Tak, jak się nie miało nigdy Lipo i naczytało, że po wybuchu niszczy wszystko w promieniu 100 kilometrów, to się nie ma co dziwić.... Miało się, miało i to w 2009 roku, więc dawno, kiedy jeszcze nie było tak nagminnie polecane. Teraz już nie ma się ani Li-Po, ani MP5K, w którym niestety zrobiło "bum". :icon_cry: Ale przecież Ty wiesz lepiej co miałem, a czego nie... :bialaflaga: Edited June 14, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 Używam Lipo od dłuższego czasu, przerobiłem już kilka akumulatorów tego typu i za nic nie wrócę do "klasycznych" niklowodorowych. U mnie w ekipie większość osób ma LiPo i nic nikomu się nie stało jeszcze, nikt nie spłonął żywcem, żadna kolba nie wybuchła. Warto wiedzieć, że LiPo może w taki sposób zareagować na zwarcie, czy uszkodzenie mechaniczne, ale straszenie tym jest nieco zabawne. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 (...) Warto wiedzieć, że LiPo może w taki sposób zareagować na zwarcie, czy uszkodzenie mechaniczne, ale straszenie tym jest nieco zabawne. Ale "wypadki chodzą po ludziach", a jak ktoś ma pecha, to mu w drewnianym kościele cegła na głowę spadnie. :icon_cry: Quote Link to post Share on other sites
mikunda Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 No i technologia idzie do przodu, teraz LiPo naprawdę nie robią bum, fakt jak potraktujesz je dłuższym spięciem albo przebijesz to mogą się zapalić, ale to tak samo jak inne akumulatory, zresztą otwórz swój telefon i zobacz jaką masz tam baterię, albo laptopa, mp3 i każde inne urządzenie posiadające akumulator, w 80% jak nie więcej przypadków będzie tam właśnie LiPo, jeśli są tak niebezpieczne to czemu je stosują? Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 Dobra ładowarka typu Imax B6 nigdy Ci nie przeładuje, ani rozładuje baterii do takiego stopnia, aby zrobiła się z niej bomba atomowa. A podłączając ją do repliki, wystarczy podłączyć Lipo alarm i znów nie ma prawa urwać rąk i połowy twarzy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts