Berdozon Posted May 30, 2012 Report Share Posted May 30, 2012 Witam Na wstępie zaznacze, że szukałem na forum porad dot. postarzania replik jednak tylko o body ze stali lub aluminium czyli metali o gładkiej fakturze. Jak osiągnąc podobny efekt w znalowym body? Tylko prosze bez odpowiedzi typu "kupic stalowe body" Pozdrawiam Berdozon Link to post Share on other sites
toni8567689 Posted May 31, 2012 Report Share Posted May 31, 2012 O jaki dokładnie efekt Ci chodzi? Rdzy? Znalowe body możesz postarzyć np. papierem ściernym. Nikt nie zabrania ;). Link to post Share on other sites
Dread Posted May 31, 2012 Report Share Posted May 31, 2012 Papier ścierny i jedziesz. Weź tylko dobre zdjęcie na wzór, żeby nie sknocić. Link to post Share on other sites
Nath Posted May 31, 2012 Report Share Posted May 31, 2012 Nie lepiej wełną stalową? Link to post Share on other sites
Berdozon Posted May 31, 2012 Author Report Share Posted May 31, 2012 Chodzi o efekt by replika wyglała na używaną w boju :D W takim razie wezme papier i do roboty :D Link to post Share on other sites
Maza94 Posted May 31, 2012 Report Share Posted May 31, 2012 Ewentualnie, możesz zedrzeć farbę, pomalować znowu i wtedy polatać na strzelankach, mnie po jednym zlocie się body wytarło, akurat to nie było zamierzone. Link to post Share on other sites
Berdozon Posted June 1, 2012 Author Report Share Posted June 1, 2012 A zetrzec farbe i zaoksydowac? Link to post Share on other sites
Maza94 Posted June 2, 2012 Report Share Posted June 2, 2012 (edited) Znalu nie pooksydujesz. Na zimno nie przyjmie, a na gorąco się stopi, parę elementów moje stalowe body miało znalowych to się roztopiły jak wosk, dlatego nowe body muszę kupić. Edited June 2, 2012 by Maza94 Link to post Share on other sites
Berdozon Posted June 2, 2012 Author Report Share Posted June 2, 2012 Ok dzięki za rady! Link to post Share on other sites
gewer12 Posted June 2, 2012 Report Share Posted June 2, 2012 Bierzesz papier ścierny (wodny) 600 i jedziesz po body. Link to post Share on other sites
Mike007 Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 (edited) Jak papierem ściernym to tak jak gewer napisał - wodnym, bo jak grubszy to porobisz niepotrzebnych rys wokół na lakierze. Ewentualnie możesz spróbować rozpuszczalnikiem nitro - nasącz ściereczkę i wycieraj do gołego metalu miejsca gdzie chcesz postarzyć, ja i tak i tak robiłem, pomysł z rozpuszczalnikiem dla mnie lepszy, ponieważ nie rysuje, farbę zdejmie, wokół zdarcia farbę wyrówna, a i miejsce zdarte wygląda o niebo lepiej - nie błyszczy się, nie jest porysowane, jest zmatowione i wygląda bardziej rasowo (jak dla mnie bynajmniej). Ja tak robiłem na cm042s gdzie body było znalowe i nie wyglądało wcale gorzej od tych stalowych. Edited June 13, 2012 by Mike007 Link to post Share on other sites
asekrutor Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 @Mike007 - A mógłbyś zapodać fotkę efektu końcowego ? Link to post Share on other sites
Recommended Posts