czarek112 Posted June 2, 2012 Report Share Posted June 2, 2012 (edited) Witam mam problem z famasem a mianowicie chyba z gearboxem ale to tylko przypuszczenia. Opisze problem,gdy przyciskam za spust kolka nie leci tylko jest specyficzny odgłos z miejsca gdzie znajduję się gearbox . Przeczysciłem lufę bo myslalem że kolka się tam zaklinowala ale to i tak nie dało zadnego rezultat u .proszę o pomoc Edited June 2, 2012 by czarek112 Quote Link to post Share on other sites
ciety Posted June 2, 2012 Report Share Posted June 2, 2012 A próbowałeś dociskać magazynek? Odwróć replikę rączką do góry i strzelaj, czy wtedy lecą kulki? Quote Link to post Share on other sites
czarek112 Posted June 2, 2012 Author Report Share Posted June 2, 2012 Oczywiście.. Quote Link to post Share on other sites
toni8567689 Posted June 2, 2012 Report Share Posted June 2, 2012 Nakręciłeś magazynek?? Quote Link to post Share on other sites
czarek112 Posted June 2, 2012 Author Report Share Posted June 2, 2012 Tak,tak po prostu coś w silniku się popsuło, bo nawet nie ma odgłosu żeby strzelało tylko cichy stukot gdy naciskam spust. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 2, 2012 Report Share Posted June 2, 2012 IMHO tłok się zaciął w tylnym położeniu - naładuj batkę lub podłącz mocniejszą. Quote Link to post Share on other sites
szkielet1990 Posted June 2, 2012 Report Share Posted June 2, 2012 Miałem ten sam problem w MP5 Cymy, naciskanie na spust powodowało cichutkie stuknięcie gdzieś w gearboxie, tak jakby silnik nie dał rady zakręcić zębatkami. Jak temu zaradziłem? Rozkręciłem całego gearboxa na części pierwsze, papierem ściernym wyczyściłem styki (gdzieś w artykułach jest opisane jak to robić, wpisz hasło na wzór "czyszczenie styków" jakoś tak), wyczyściłem zębatki z chińskiego smaru i dałem swój maszynowy, po czym złożyłem wszystko do kupy sprawdzając po drodze czy zębatki się kręcą i o nic nie zapierają. Później regulacja silnika i replika strzela do dziś bez ani jednego zacięcia :) Quote Link to post Share on other sites
czarek112 Posted June 3, 2012 Author Report Share Posted June 3, 2012 Dzięki za pomoc napewno spróbuje. :icon_razz2: Quote Link to post Share on other sites
czarek112 Posted June 3, 2012 Author Report Share Posted June 3, 2012 Otworzyłem gearbox wyczyściłem styki lecz mam trudności teraz żeby wszystkie części dobrze ułożyć help :icon_neutral: Quote Link to post Share on other sites
toni8567689 Posted June 3, 2012 Report Share Posted June 3, 2012 Próbuj dalej. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 3, 2012 Report Share Posted June 3, 2012 (edited) Otworzyłem gearbox wyczyściłem styki lecz mam trudności teraz żeby wszystkie części dobrze ułożyć help :icon_neutral: Niestety, tak to jest, gdy zabieramy się do czegoś, na czym się nie znamy. Moja rada, "zamieć" wszystko do torebki foliowej i pofatyguj się do serwisu. Edited June 3, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Matison Posted June 3, 2012 Report Share Posted June 3, 2012 Tak się kończy jak ktoś coś powie czego nie powinien. Radzę na przyszłość zanim zabierzesz się z wielkim zapałem do czegoś poczekaj aż ktoś kto ma dłuższy staż i jest bardziej doświadczony zabierze głos. Samo złożenie idzie wytłumaczyć ale na bank pomieszałeś podkładki więc niestety to robota dla kogoś bardziej doświadczonego o ile chcesz by wszystko jeszcze ci chodziło. Quote Link to post Share on other sites
szkielet1990 Posted June 4, 2012 Report Share Posted June 4, 2012 Niewiem jaki gearbox siedzi w Famasie ale masz tu przykładowe filmiki jak składać v3 i v2, dla mnie pomogło, może i Tobie pomoże. Musisz cierpliwie próbować i nic na siłę, pamiętaj, w końcu Ci się uda. gb v3 gb v2 Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 4, 2012 Report Share Posted June 4, 2012 (edited) Tak się kończy jak ktoś coś powie czego nie powinien. Radzę na przyszłość zanim zabierzesz się z wielkim zapałem do czegoś poczekaj aż ktoś kto ma dłuższy staż i jest bardziej doświadczony zabierze głos.(...) Cięta riposta "bardziej doświadczonego", witaj GURU i dalej doradzaj Nowym, żeby grzebali sami w "bebeszkach" replik!!! :maniak_jezyk: Edited June 4, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
czarek112 Posted June 4, 2012 Author Report Share Posted June 4, 2012 Najbliższy serwis oddalony o 100km to trochę daleko,lecz chyba będę musiał się jednak wybrać. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 4, 2012 Report Share Posted June 4, 2012 Nikt z Twojej grupy, albo znajomych nie ma stosownej wiedzy? Quote Link to post Share on other sites
Matison Posted June 4, 2012 Report Share Posted June 4, 2012 @Powała Po pierwsze nie doradziłem mu by grzebał w GB bez jakiejkolwiek wiedzy o jego budowie jak to zrobił szkielet1990. Po drugie nie uważam się za GURU, więc idź się schować. Quote Link to post Share on other sites
czarek112 Posted June 4, 2012 Author Report Share Posted June 4, 2012 (edited) Niestety niema :/ też są amatorzy którzy rozpoczynają tak jak ja. A tak wogle jest filmik w necie jak złożyć tego gearboxa? bo znalazłem tylko jak go rozłożyć. Edited June 4, 2012 by czarek112 Quote Link to post Share on other sites
Matison Posted June 4, 2012 Report Share Posted June 4, 2012 Musisz szukać filmik pokazujący GB V1 bo Famas takiego posiada. Ale z filmikami jakoś widziałem że krucho, prędzej znajdziesz zdjęcia takowego. No jest wielu amatorów którzy się uczą i dobrze, ale bez przygotowania podstawowego mogą coś poważnie źle zrobić a GB V1 chyba posiada najmniej części dostępnych na rynku. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 4, 2012 Report Share Posted June 4, 2012 @Powała Po pierwsze nie doradziłem mu by grzebał w GB bez jakiejkolwiek wiedzy o jego budowie jak to zrobił szkielet1990. Po drugie nie uważam się za GURU, więc idź się schować. Schowaj się Ty ze swoimi radami! Szkoda słów! Jedyna nadzieja, że nikt nie "natnie" się na Twoich "radach". :sciana: Quote Link to post Share on other sites
czarek112 Posted June 5, 2012 Author Report Share Posted June 5, 2012 (edited) W końcu złożyłem tego gearboxa z kolegą 6h robiłem,według instrukcji i filmika,lecz gdy wszystko skręciłem i wypróbowałem to Zębatki jakaś cześć blokuje,i jest lipa ,Ale i tak oddaje w piątek do serwisu broń więc niema różnicy Dzięki wszystkim za pomoc. :icon_biggrin: Pozdrawiam Edited June 5, 2012 by czarek112 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts