MoreLike Posted June 14, 2012 Report Share Posted June 14, 2012 Cześć Kupiłem sobie dziś skorupę pod hełmu PASGT [oryginalnego], i chciałbym to używać to z kopią Comtac II Elementa. Co będzie potrzebnę, lepsze poduszki czy "stelaż", jakie paski? Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted June 15, 2012 Report Share Posted June 15, 2012 PASGT z Comtac czy w ogóle ochronnikami słuchu to tak średnio raczej działa. Jeśli już, to poduszki i wymiana zawieszenia - najlepiej na 4-punktowe... Quote Link to post Share on other sites
Sanders Posted June 15, 2012 Report Share Posted June 15, 2012 Też raczej nie wejdzie. Probowalem tak z LWH ale nie wchodzi. Ewentualnie zakup helmu o rozmiar wiekszego i wymiana poduszek ale trzeba zrobic eksperyment bo to tylko gdybanie. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted June 15, 2012 Report Share Posted June 15, 2012 :happy: Quote Link to post Share on other sites
MoreLike Posted June 15, 2012 Author Report Share Posted June 15, 2012 (edited) Spróbuję z tymi poduszkami, jak dorwę na allegro to się wszystko wyjaśni : ] Najwyżej sprzedam i dozbieram do MICHa. Edited June 16, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted June 16, 2012 Report Share Posted June 16, 2012 Arafat, zdjęcie za zdjęcie: Poza tym, nie wiemy, co pan na zdjęciu ma w hełmie - poduszki czy oryginalne zawieszenie, z którym słuchawki raczej marnie współpracują. MotherLike - kup MICH. Lepszy pod każdym względem. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted June 16, 2012 Report Share Posted June 16, 2012 A czy wersja neckband Comtac'ów nie wygląda tak? Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted June 16, 2012 Report Share Posted June 16, 2012 No wygląda. I co? Jak ktoś nie wie, jak to założyć, to znaczy, że każdy tak ma? ;) Jak myślisz, po co pośrodku paska jest taka siateczkowa podkładka? Żeby hełm się nie pocił? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted June 16, 2012 Report Share Posted June 16, 2012 Na tyle mnie zaintrygowałeś, że aż podszedłem 'odkopać' ten numer "Commando" - na pozostałych zdjęciach, facet w tych samych ciuchach (tyle, że ze zdjętym hełmem) ma Comtac'i z normalnym pałąkiem ;) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted June 16, 2012 Report Share Posted June 16, 2012 A jakie ma wyposażenie wewnętrzne hełmu? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted June 16, 2012 Report Share Posted June 16, 2012 Tylko tyle tam było: Quote Link to post Share on other sites
MoreLike Posted June 16, 2012 Author Report Share Posted June 16, 2012 MotherLike - kup MICH. Lepszy pod każdym względem. Wiem o tym, ale tą skorupę kupiłem tak jakoś z rozpędu na targu rupieci za 100zł, jako "Prawdziwy hełm Polskiej armii używany w Iraku i Afganistanie" ;-) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted June 16, 2012 Report Share Posted June 16, 2012 Tylko tyle tam było: A teraz zawołajmy razem: "Catch, odpowiedz, co było wewnątrz!". :) Quote Link to post Share on other sites
arend Posted June 16, 2012 Report Share Posted June 16, 2012 Pod mojego błękitnego Galleta Comtaki (kopie w zasadzie) wchodzą. Alę żeby to wygodne było to niestety nie powiem. Zawiesie hełmu według standardu, cztery punkty. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted June 28, 2012 Report Share Posted June 28, 2012 A teraz zawołajmy razem: "Catch, odpowiedz, co było wewnątrz!". :) Catch odpowiedział, tyle, że w innym temacie i na innym forum :) Moje wrażenia są mieszane, hełm jest dosyć wygodny i lekki, ale styropianowa wkładka wewnątrz czerepu sprawia że siedzi dosyć wysoko na głowie czo przy skorupie typu PASGT nie jest specjalną zaletą. Fasunek z hamakiem z siatki dosyć wygodny - ale jednak wolę rozwiązania piankowe. Hełm współpracuje w miarę dobrze ze słuchawkami aktywnymi Peltor Comtac II (ale już nie z Sordinami EarPro i Peltorami Comtac I) chociaż sposób regulowania pasków jest bardziej uciążliwy niż w "H-harness" znanych z ACH i i ciężko dobrze dopasować paski do słuchawek. Klasyczny typ fasunku z potnikiem dookoła, sprawia że pałąk słuchawek też ciśnie mocniej niżby można sobie tego życzyć. Quote Link to post Share on other sites
Sanders Posted June 30, 2012 Report Share Posted June 30, 2012 Catch odpowiedział, tyle, że w innym temacie i na innym forum :) ...no ja próbowałem swojego LWH (M) z oryginalnym MSA sordin i przyrzekam, że w żaden sposób nie da się tego wsadzić a pod Miskiem (tylko ze od MSA) siedzi spokojnie. Moze LWH z poduszkami i rozmiar wiekszy zmiesci sluchawki. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted June 30, 2012 Report Share Posted June 30, 2012 Tyle, że on pisał o MSA TC-P :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts