e158717 Posted July 8, 2012 Report Share Posted July 8, 2012 Witam. Posiadam wiatrówkę B-2 o sile Maksymalnie 17 Juli. Chciałbym się dowiedzieć czy ten łuk: http://shoottech.com/raptor gdzie jest napisane, ze ma siłę 410 FPS jest silniejszy od wiatrówki czy nie jest. Niestety nie wiem jak przelicza się Jule na FPSy (jednostki), więc nie wiem co jest od czego mocniejsze. Bardzo proszę o pomoc. Link to post Share on other sites
DuchWilka Posted July 8, 2012 Report Share Posted July 8, 2012 Oj łuk. Link to post Share on other sites
darekk Posted July 8, 2012 Report Share Posted July 8, 2012 Np. strzały 30 gramowe x 480 fps daje 320 Joule . :icon_confused: Link to post Share on other sites
DuchWilka Posted July 8, 2012 Report Share Posted July 8, 2012 Taki łuk to prawdziwa broń. Ba, zwykły tani łuk to broń , taki to już morderca :icon_neutral: Link to post Share on other sites
ST1TCH Posted July 8, 2012 Report Share Posted July 8, 2012 To jest forum łucznicze czy airsoftowe, z takim tematem to gdzie indziej kolego. Link to post Share on other sites
darekk Posted July 8, 2012 Report Share Posted July 8, 2012 Taka ciekawostka .Energia pocisku 52 g Barnes wystrzelonego z karabinu Barret M82 ma 20195 J . Link to post Share on other sites
kjujiczek Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 (edited) Taka ciekawostka .Energia pocisku 52 g Barnes wystrzelonego z karabinu Barret M82 ma 20195 J . Dlatego przy trafieniu urywa ręce i nogi hyhyhy. Edited July 9, 2012 by kjujiczek Link to post Share on other sites
Dread Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 Posiadam wiatrówkę B-2 o sile Maksymalnie 17 Juli. B2 ma około 8-10J na wylocie. Czasem więcej, jak się komuś w fabryce ładniej złoży. Link to post Share on other sites
PlanB Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 Ciekawe ile kosztuje taki łuk :biggrin: Link to post Share on other sites
Radula Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 Ciekawe ile kosztuje taki łuk :biggrin: No ciekawe :D Link to post Share on other sites
Kantek Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 B2 ma około 8-10J na wylocie. Czasem więcej, jak się komuś w fabryce ładniej złoży. O ładniejsze ułożenie bym się nie martwił tylko o dieslowanie. Stąd może się brać to "więcej" :D Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 nie mam czym zmierzyć FPS mojego łuku, ale zwykłą strzałę z włókna szklanego (sportową) posłałem na ponad pół kilometra strzelając pod kątem ok. 40 st. a wbiła się w ziemię aż po brzechwy. Z 20 m wbiła się na ok 15 cm w jabłoń (oczywiście uległa zniszczeniu :)). Z tych "doświadczeń" wynika jasno, że wiatrówka raczej jest bez szans :) Łuk bloczkowy, majdan z aluminium, ramiona z włókna szklanego, naciąg max. 50 lbs. kosztował mnie ok. 400 zł (nie pamiętam dokładnie bo było to z 5 lat temu :)) Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 A ja myślałem, że ja zrobiłem mocny łuk... :D Dziwne, zawsze myślałem, że to wiatrówka by była mocniejsza od łuku. Przydałyby się jakieś wiarygodne testy. Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 Ale jakie testy? Już bez obliczeń widać, że łuk nadaje wielokrotnie większą energię pociskowi. Popatrz choćby na zasięg. Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 No z takiego "prawdziwego" łuku nie miałem okazji jeszcze strzelać, więc na zasięg nie popatrze. Żeby wiatrówka miała poniżej 17J, to rozumiem, bo mała masa pocisku, ale żeby tak silny łuk? Ile ta "szczała" waży? Link to post Share on other sites
Recommended Posts