Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

CYMA Gearbox ver.3

Recommended Posts

Pamietaj też ze majac te 500-550 FPS możesz komuś cos złego zrobic.Sam dostałem z 600FPS (RAM) z 70-100m (Nie widziałem strzelca) i miałem mordke jak ser cała pokrwawiona

Jak dobrze mysle majac 500FPS tylko zwiekszysz Predkosc kulki a nie zasieg

Edited by CarteR

jak napisałem strzelca nie widziałem Ale RAM to RAM swojego kopa ma ;D z miesiac temu dostałem z 10m kulka w palec wskazujacy ( ta 2 kosc ) niby zadraśniecie ale cała reka i pół repliki w krwi było :icon_biggrin: ale walka to walka Draśniecie mnie nie zabije :icon_razz:

A po za tym m ysle ze założyciel tematu jest osoba rozważna ze nie przywali z 10m gosciowi w korpus seria z 500fps.Jak sie ma kamizelke to nie czuc :D sam sie o tym przekonałem leżac w rowie a 3 gosci gdzies z 1m krzyczac nie zyjesz walili w korpus :D nic nie czułem :D

Edited by CarteR

Jak dobrze mysle majac 500FPS tylko zwiekszysz Predkosc kulki a nie zasieg

Źle myślisz. Zwiększy się także zasięg.

I prędkość kulki też ma swój plus: po usłyszeniu strzału, cel ma mniej czasu na reakcję i ucieczkę przed pędzącą kulką.

Sam dostałem kiedyś z repliki, która miała ok. 480fps (może więcej, bo właściciel wywnioskował prędkość wylotową z samego oznaczenia sprężyny) z 1-2m. Koszulka od munduru została przedziurawiona. Na taką odległość obowiązkowo klamka 300fps, o czym niektórzy niestety zapominają.

Edited by strzelec5

Co wymienić? Na dobrą sprawę wszystko:

- Sprężyna (140, ale niektórzy serwisanci wyciągną 500 na 130),

- uszczelniona dysza,

- tłok z metalowymi zębami,

- o-ring (jeżeli obecny przepuszcza powietrze),

- zębatki o wyższym przełożeniu (32:1 powinno podlecieć),

- silnik high-torque,

- kable (jeżeli nie masz modelarskich)

- wtyczka (najlepiej deans-t)

- bateria (10,8v NiMH lub jakieś LiPo).

I tyle chyba wystarczy.

@up: Zwiększenie liczby fps niekoniczenie przekłada się na większy zasięg.

STOP dla pluszowego airsoftu,jak dla was za bardzo bolesne to idźcie się bić poduszkami.

Witam Mam Pytanie Co Mam Wymienic w Gearbox-ie v3 Cymy Zeby Wyciagnac Z Niego 500+ FPS ???? Prosze O Szybką Odpowiedz :icon_wink: z góry dzieki

W gearboxie cymy 028/031 to wsadzić spiringa SP150 jak upchniesz,potem wziąć kulkę 0,12 i strzelić,może za pierwszym razem nie wypluje połowy gearboxa.Tylko ważne żebyś strzelał z przepaści.

Tak na serio to nie powiedziałeś z jakiego modelu,wydaje mi się,że jeśli nie chcesz zrobić snajperki to powinieneś zrobić tuning na 400 fps,o ile nie ma tyle w stocku.

EDIT:W moim mniemaniu im szybciej leci kulka tym wolniej traci swoją prędkość więc dolatuje dalej.Jeśli źle poprawcie mnie.

Edited by kjujiczek

Co wymienić? Na dobrą sprawę wszystko:

- Sprężyna (140, ale niektórzy serwisanci wyciągną 500 na 130),

- uszczelniona dysza,

- tłok z metalowymi zębami,

- o-ring (jeżeli obecny przepuszcza powietrze),

- zębatki o wyższym przełożeniu (32:1 powinno podlecieć),

- silnik high-torque,

- kable (jeżeli nie masz modelarskich)

- wtyczka (najlepiej deans-t)

- bateria (10,8v NiMH lub jakieś LiPo).

I tyle chyba wystarczy.

@up: Zwiększenie liczby fps niekoniczenie przekłada się na większy zasięg.

jak wymieniać wszystko to po co kupować GB cymy?! Stocko spokojnie wytrzyma springa 150, to samo silnik oraz zębatki. Reszta OK - wg uznania (jak np. bateria).

P.S. No nie mów mi tylko, że kałach cymy przed wymianą tylko sprężyny będzie miał taki sam zasięg jak po modernizacji...

P.S. 2 mam nadzieję, że mówimy tutaj o GB z serii 04X, a nie 028-031. W przeciwnym razie lista części Wacol'a jest niezbędna.

Edited by strzelec5

@strzelec5: Może i wytrzyma, ale jak długo? Standardowe przełożenia zębatek i stockowe silniki nie zostały zaprojektowane do współpracy z tak mocnymi sprężynami. Prędzej czy później coś nawali, a poza tym kultura pracy takiego GB będzie daleka od ideału. Takiemu GB daję maksymalnie 1 sezon, przy normalnym użytkowaniu. Przykro mi bardzo, ale ostry tunning mocowy (zrobiony porządnie, tak żeby replika trochę jednak podziałała) wymaga pewnych nakładów finansowych i odpowiedzialności.

Po wymianie samej sprężyny zasięg i owszem - może wzrosnąć i pewnie tak będzie, ale nie tak bardzo, jak chciałby tego właściciel repliki. Polecanie wymian tylko sprężyny w celu poprawy zasięgu trąci nieznajomością tematu. Kulka ma nieco większą prędkość do wytracenia i szybciej pokonuje dany dystans, ale zasięg nie wzrośnie więcej niż o kilka metrów. Najczęściej o wiele lepsze rezultaty daje uszczelnienie układu, wymiana gumki HU i odpowiednie dobranie pojemności cylindra do pojemności lufy. Oczywiście najlepiej, żeby lufa była na tyle długa, żeby współpracowała z cylindrem typ 0.

@Gewer: Chyba że w najnowszych. Jak kiedyś z musu wpakowałem do swojej repliki silnik z jakiejś Cymy, to ledwo kręcił na auto w +5 st. C.

A może nie chciał ciągnąć, bo podłączyłeś go do stockowej baterii? Na lipolu 7,4 a na pewno na 11,1 ten silnik wszystko pociągnie.

"Stockowe baterie" od chińskich replik to wspierają u mnie od razu program światowego recyklingu. Nawet prądu nie marnuję na ich ładowanie. Silnik nie chciał kręcić, bo był do bani. Inne jakoś nie miały problemu. To było dość dawno i skoro Chińczycy poprawili jakość silników, to się nie wypowiem, bo nie miałem styczności z najnowszymi.