Alexanderexis Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 Ostatnio wpadły w oko mi kałachy, pomyślałem sobie, a było to wałkowane po raz tysięczny, to będzie łatwy wybór. Niestety okazało się trochę innaczej. :P Krótko, interesują mnie AK74 całe czarne, czy jest jakaś różnica między CM040 i CM048, oprócz drewnianych okładzin i kolby w tej drugiej? Quote Link to post Share on other sites
Reegz Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 Mam cm.048m od roku i ani razu nic się z nią nie stało . Sprzedaję ją bo mi się znudziła :P. Quote Link to post Share on other sites
badii8 Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 Rożnica (wynika z opisu na gunfire.pl) cm048 ma metalową komorę a 040 wychodzi na to że nie. Quote Link to post Share on other sites
hokager Posted August 2, 2012 Report Share Posted August 2, 2012 Bierz cm.048 m miałem ją rok temu sprzedałem po pół roku,bo mi się znudziła.Mimo tego bardzo fajna replika i mogę ją polecić Quote Link to post Share on other sites
fusi Posted August 2, 2012 Report Share Posted August 2, 2012 Jeśli nie interesuję Cie tylko cyma to możesz także rozpatrzyć rk-02 od boyi :) Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted August 2, 2012 Report Share Posted August 2, 2012 040 ma metalową komorę. Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted August 2, 2012 Author Report Share Posted August 2, 2012 No tak, chętnie bym wziął CM048, niestety tylko jest wersja z drewnem (przynajmniej ja tylko takie widziałem). Mi np. bardziej podoba się cała czarna "aka", więc skoro cm.40 ma też metalową komorę, to nie widzę różnicy miedzy cm 040, a cm 048, jedynie zastanawia mnie 100+ zł różnicy. Quote Link to post Share on other sites
fusi Posted August 2, 2012 Report Share Posted August 2, 2012 W takim razie kup cm048 i mogę od Ciebie odkupić drewno : :icon_mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted August 2, 2012 Report Share Posted August 2, 2012 040 i 048 mają różnice jedynie w drenie (lub jego braku) no i co z tego wynika w kolbach. A różnica w cenie? Łatwiej małym chińskim rączkom wyspawać trójkątną kolbę nić drewno rzeźbić. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted August 2, 2012 Report Share Posted August 2, 2012 Kup CM048A ( wersja tactical ) i zmień przedni chwyt i chwyt pistoletowy. http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?products_id=1695 Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted August 2, 2012 Author Report Share Posted August 2, 2012 (edited) Skoro się różni tylko drewnem, to po co mam kupować 048 i zmieniać chwyty przednie i rączki? Ta replika mnie interesuje http://www.taiwangun...cm-040c-cm.html Chyba składana kolba nie grozi złamaniem, jak w starszych modelach? No chyba, że jest lepiej wykonana zewnętrznie od 040, ale chyba już większość tematów i opisów przeczytałem i nadal nie mogę znaleźć różnicy. @Czemu z inną kolbą, jest jakaś zła? Akurat ta mi się najbardziej podoba. :P Edited August 2, 2012 by Alexanderexis Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted August 2, 2012 Report Share Posted August 2, 2012 (edited) To po prostu 040 z inną kolbą. A kolba w 040 trzyma się solidnie. Edited August 2, 2012 by Winiacz Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted August 7, 2012 Author Report Share Posted August 7, 2012 Panowie, nadal nie wiem jaka jest różnica w CM.040 i CM.048... Czy naprawdę nikt nie wie? :icon_eek2: Rozumiem, że spokojnie można brać tą CM.040 ze składaną kolbą, podaną parę postów wcześniej? Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 TAK. CM040 miałem przez długi czas, sprawowała się extra. Przyszła od Krakmanów lekko podrdzewiała. Teraz mam CM048M i również nic jej nie dolega (oczywiście GB są te same). Niektórzy narzekają na łamliwość i kruchość ZnAlowych elementów, ale u mnie nic takiego nie odnotowałem. Wybór jest Twój, powodzenia. Quote Link to post Share on other sites
MareK1026 Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 Srodkiem się różnią. Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted August 7, 2012 Author Report Share Posted August 7, 2012 Wiesz, mało mi to mówi, że się różnią środkiem, jeśli chodzi o gb, to co dokładnie? Quote Link to post Share on other sites
Radoslaw1029 Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 Jest w cm 0.40 metalowa komora hop-siupa ;] Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted August 7, 2012 Author Report Share Posted August 7, 2012 Aaa... jakoś wyleciał mi post z głowy. Faktycznie, zapomniałem, różnica polega na drewnie... :sciana: Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 W 48 też jest metalowa. Quote Link to post Share on other sites
ssnejker Posted August 8, 2012 Report Share Posted August 8, 2012 Różnica wynika tylko i wyłacznie w wykorzystaniu drewna bądź ABSu, ak cymy nie kupiłbym. Od boyia maja lepszy tylko silnik a reszta to to samo, tyle że boyi jest lepiej wykonany i to znacznie lepiej. Quote Link to post Share on other sites
gewer12 Posted August 8, 2012 Report Share Posted August 8, 2012 Cm.040 i cm.048 maję te same gearboxy, komory hopup ,gumki ,lufy i inne rzeczy różnica jest tylko w kolbie i chwycie przednim. Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted August 8, 2012 Report Share Posted August 8, 2012 Skoro już tyle osób napisało, to ja też. 040 i 048 mają jedynie różnicę w drewnie, lub jego braku. Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted August 8, 2012 Author Report Share Posted August 8, 2012 Dzięki, teraz już jestem 100% pewny... :P ssnejker, nie wiem dokładnie jak jest boyi wykonany, ale cymka zrobiła na mnie wrażenie i podobno ma o wiele lepszy gb. Jeszcze czytałem o ułamujących się elementach, a już mam ich dosyć w innej replice. ;D Quote Link to post Share on other sites
ssnejker Posted August 8, 2012 Report Share Posted August 8, 2012 (edited) hmm jeśli chodzi o łamiące się rzeczy to od tego jest CYMA która wykonana jest w większości z gównolitu ale jak tam chcesz na starcie nity, i proponuje poczytać o wnętrznościach cymy a boyia jak to napisał jeden z forumowiczów: " ja z cymą wstydziłbym się na strzelace pokazać". Zapomniał bym RK w wersji "s" na dzisiejszy dzień nic lepszego nie znajdziesz od chinoli. Edited August 8, 2012 by ssnejker Quote Link to post Share on other sites
sebolek Posted August 8, 2012 Report Share Posted August 8, 2012 hmm jeśli chodzi o łamiące się rzeczy to od tego jest CYMA która wykonana jest w większości z gównolitu ale jak tam chcesz na starcie nity, to mam wrażenie, że trzymałeś CM042... które było "full metal " a nie "stil" ... zresztą w CM040 to mało jest znalu co ciekawe... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts