Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Wybór gogli (w rozsądnej cenie)

Recommended Posts

No to teraz ja mam pytanie. Poszukuję gogli, których cena mieściłaby się w 200, maksymalnie 300 złotych. Z opisów na forum najrozsądniejsze wydają się Bolle X800, które są używane przez stada graczy, ale chciałbym się upewnić, czy nic lepszego, spełniającego moje wymagania, nie dostanę w tej cenie.

Wymagań mam sporo, byłem zatwardziałym użytkownikiem Uvexów I-vo, jednak by podnieść poziom bezpieczeństwa zdecydowałem się na gogle, które w jak największym stopniu wygodą użytkowania miałyby przypominać wyżej wymienione okulary. Tak więc:

- Szybka gogli musi spełniać wszelkie potrzebne normy i atesty, oprawki nie mogą być możliwe do zniszczenia kulką;

- Gogle powinny być stosunkowo lekkie;

- Powinny zdecydowanie jak najmniej parować. O ile X800 mają możliwość odchylenia szybki od oprawki, o tyle nie jestem pewien czy można to zrobić w takim stopniu, aby nie było możliwe dostanie się do środka kulki;

- Muszą wygodnie leżeć i współpracować z maskami typu Stalker;

- Miło byłoby, gdyby dość dobrze komponowały się z bonnie hatem. Hełmu nie używałem i prawdopodobnie używał nie będę;

- Powinny mieć stosunkowo niski profil, aby w jak najmniejszym stopniu utrudniać celowanie z nisko osadzonych przyrządów celowniczych.

Liczę na poradę osób, które mają rozeznanie w sprawie gogli. Osobiście jestem laikiem, gogli nie używałem nigdy wcześniej. W najbliższym czasie nie mam możliwości przymierzenia różnych rodzajów gogli, temu pytanie zamieszczam na forum.

Dzięki i pozdrawiam.

EDIT:

No i jeszcze X1000 mi chodzą po głowie.

Używam x800 od początku ASG. Oprawki raz odchylałem,ale odczepiając je od górnego środkowego zaczepu,ale to raczej nie jest zbyt dobry pomysł. X800 mają taką gumowatą oprawkę,od jakiegoś czasu myślę żeby porobić u góry tej oprawki jakieś dziurki mniejsze (tylko nie wiem,czy lepiej będzie od dołu,czy od góry,może zrobię z dwóch stron) to też powinno pomóc latem. W połączeniu z antifogiem od Bolle prawie wcale nie parują ,jedynie latem jest większy problem. Z maską typu stalker fajnie się zgrywają. Od dawna też mam znajomych,którym poleciłem gogle Revision Locust (http://www.bestmilitary.pl/gogle-taktyczne-revision-locust-foliage-green-szyby-nowy-komplet-p-199.html tutaj znajdziesz w bardzo fajnej cenie) i są też zadowoleni,chociaż parowały im trochę i nadal parują (chociaż po pozbyciu się całkowicie tych gąbek sprawują się już świetnie,ale to zależy też od człowieka). Jeśli będę kupował drugie gogle to na 99% będą to gogle Revision Locust.

Zastanawiałem się również nad nimi, ale słyszałem o tej gąbce. Pytanie tylko (nie wiem, nie znam się), czy wywalenie tej gąbki nie skutkuje powstaniem jakiegoś bardziej narażonego na przedostanie się kulki miejsca?

OFF, przy czym mówisz, że znajomi skarżyli się na parowanie. Nie przeszkadzałoby Ci to przed przerzuceniem się na te, o których mówisz? Zwłaszcza, że z tego co piszesz, to są one jak najbardziej godne polecenia. Jest coś lepszego w tych Revisionach?

Zastanawiałem się również nad nimi, ale słyszałem o tej gąbce. Pytanie tylko (nie wiem, nie znam się), czy wywalenie tej gąbki nie skutkuje powstaniem jakiegoś bardziej narażonego na przedostanie się kulki miejsca?

W ESS nie,gąbka zakrywa takie "sitko" jakby z gumy po prostu. Dziureczki są małe. Poza tym jak używasz nakrycia głowy to nikt Ci w tą gumę nie będzie bezpośrednio raczej strzelać.

Poza tym jak używasz nakrycia głowy to nikt Ci w tą gumę nie będzie bezpośrednio raczej strzelać.

Z takiego założenia zwykle wychodziłem, jednak ostatnio okazało się, że nie było do końca prawdziwe ;).

Wyżej edytowałem posta i pytałem jeszcze o te Revisiony :).

OFF, przy czym mówisz, że znajomi skarżyli się na parowanie. Nie przeszkadzałoby Ci to przed przerzuceniem się na te, o których mówisz? Zwłaszcza, że z tego co piszesz, to są one jak najbardziej godne polecenia. Jest coś lepszego w tych Revisionach?

Jest dodatkowa szybka przyciemniana,która np. do X800 kosztuje 95zł bodajże :icon_wink: Poza tym po potraktowaniu dobrym antifogiem i zabezpieczeniu się w jakąś ściereczkę nasączoną nim to nie ma takich dużych problemów z parowaniem z tego co zauważyłem i musiałem odkryć razem ze znajomymi :icon_biggrin:

Jak ktoś ma więcej pieniędzy to poleciłbym X800 ,jak dla mnie te szczeliny są lepsze,ale nie biegałem w tych Locustach niestety (wolę polegać na własnej ochronie oczu) ,tylko kwestia później dodatkowych wizjerów do gogli. Sam muszę teraz wymienić po tych 4 latach szybkę bo jest troszkę zajechana i wolę nie ryzykować wzroku,grając w niej. Dlatego sam zastanawiam się,czy do tych 95zł może dołożyć trochę i kupić właśnie takie Locusty z dwoma wizjerami.

Hmm, osobiście raczej unikam przyciemnianych szybek. Jakiś czas temu nauczyłem się też w miarę dobrze dbać o stan szybki więc myślę, że często nie musiałbym jej wymieniać. 100 złotych za nową szybkę to cena, którą jestem w stanie przełknąć. Poza tym - najprawdopodobniej będę musiał kupić dwie pary gogli, ponieważ mój strzelający ojciec też chce zrezygnować z okularów. W takim razie bardziej skłaniam się chyba jednak do Bolle X800. Dzięki za opinię. A nie masz może porównania z X1000, jak one się sprawują?

Kolega kiedyś kupił X1000 zaraz po tym jak weszły na rynek. Miałem je tylko przez chwile w rękach. Fajne gogle,miały chyba takie paski antypoślizgowe na gumce,w zestawie pokrowiec. Tylko z tego co widziałem parowały jednak,ale to może wina tego też,że kolega nie usunął tych gąbek. Osobiście jednak wolę x800,te szczeliny wydają mi się lepsze niż jakieś dziureczki zakryte gąbką. Mogę go zapytać jak mu się sprawują od tego czasu,ale przez ten czas kiedy jeszcze graliśmy razem to był zadowolony ze swoich gogli. W każdym bądź razie przy zakupie gogli warto od razu zaopatrzyć się w płyn antifog i ściereczki nasączone antifogiem (Bolle robi fajne i ponoć te od Revision też są całkiem,całkiem).

Jeśli byś go spotkał, to możesz spytać, ale nie rób nic celowo :icon_smile:. Dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi. Czasu na kupno mam sporo, bo do października. Jednak co raz bardziej zaczynam się utwierdzać w przekonaniu, że to jednak będą Bolle, a czy X800 czy X1000 - to się dopiero zobaczy.

Jako ciekawostka - do X1000 są przecenione szybki dostępne na militaria.pl - przecenili je z 90 złotych na 40 więc w przypadku tych gogli od razu zaopatrzyłbym się w zapasową. Tylko decydować musiałbym się pewnie szybko, bo nie wiadomo ile czasu będą dostępne w takiej cenie..

EDIT:

Dobra, jeszcze inaczej.

Teraz widzę, że X1000 dostępne sa również w wersji z podwójną szybką termiczną, czy atermiczną, jak to tam zwał. Dawniej używałem maski z takim bajerem i rzeczywiście parowała ona dość słabo w porównaniu z innymi, które miałem na głowie. Porozglądam się za opiniami o tych X1000 z podwójną szybką...

Słyszałem właśnie, że coś Ci się tam z okiem stało :D Ja teraz latam w ESS NVG PROFILE. Są bardzo wygodne i lekkie. Prawie ich nie czuć na twarzy. Jeśli chodzi o wytrzymałość to są zajebiście wytrzymałe bo widziałem nawet jakiś filmik jak strzelali w nie z wiatrówki(?) i wytrzymywały (jak znajdę to podeśle). Ostatnio kumpel je przestrzeliwał z 500~ fps z przyłożenia i został tylko ślad po kulce, który po przetarciu zniknął. Z całego serca polecam. :)

Jak dla mnie X800 za dobrze ze Stalkerem nie współpracują. W każdym razie nie na mojej twarzy. Powstaje szpara pomiędzy maską a goglami, co dla mnie dyskwalifikuje to rozwiązanie. Na twoim miejscu zdecydowałbym się na ESS NVG, bo to z myślą o współpracy z nimi powstały Stalkery i inne (do wyszukania w necie), ewentualnie na maskę paintballową z wyciętym kawałkiem policzka i wpakowanymi pod wizjer okularami ochronnymi.

X 800 mam od 4 lat. Po odchyleniu szybki - kulka może z boku wlecieć. Poza tym odchylając szybki z oby stron, szybka trzyma się tylko na środkowym zaczepie, jej brzegi opierają się wówczas na wystających po obu bokach cyckach. Wówczas wystarczy kilka strzałów i tragedia szybka odpada od oprawki gogli. Jedyne bezpieczne rozwiązanie to odchylanie szybki z jednej str. Gogli tych używam z kapeluszem, da radę. Na replice mam lunetę typu ACOG i można spokojnie słożyć się do strzału. Co do maski stalker, to jakoś nie zauważyłem trudności w ich dopasowaniu. Jeśli będziesz chętny na foty daj PW.

Maskę Paintballową mam, nawet nie byle jaką - strzelałem się w niej dawno, zanim przerzuciłem się na okulary + Stalkera. O ile zabezpieczenie rzeczywiście jest znakomite, o tyle, niestety, pozostałych moich założeń ona nie spełnia.

Dzięki za te informacje, Luis, w takim razie wiem już jak wygląda sprawa z tym odchylaniem szybki.

Do tych ESS NVG nie jestem przekonany z powodu parowania. Tzn. inaczej - wiem, że każde będą parować, ale naprawdę wiele osób pozytywnie wyraża się o antifogu od Bolle.

Prawdopodobnie zdecyduję się więc albo na Bolle X800, albo Bolle X1000 w wersji z podwójną szybką atermiczną. Jeśli mielibyście te dwie opcje do wyboru, co byście wzięli?

X 800 tańsze szybki różnokolorowe:), łatwiej celować w x 800, lepsza cyrkulacja powietrza, w x 800 chadzałem wraz z nałożonymy goglami noktowizyjnymy, w kwadraciakach x 1000 nie wykonalna sprawa:/. Szybki do x 800 po potraktowaniu antifogiem i odchyleniu jednej ze str. ( a pocę się jak świnia w rzeźni) zaczynały parować po 3 godzinach inensywnego wysiłku i przy naciśniętym tuż nad nimi kapeluszu - co nie ułatwiało obrotu powietrza:).

ESS NVG,gogle godne polecenia choć można dostrzec problem z parowaniem.Latam z ciemnym wizjerem i muszę przyznać,że spisuje się znakomicie.Mimo iż są to gogle nisko profilowe możesz mieć problemy z m.in. wymienionym przez ciebie celowaniem przez niskie przyrządy celownicze.Przynajmniej ja taki problem dostrzegłem w M16 ze stałą kolbą oraz AK-74.

Co do Locustów to znajomy pokazywał mi jakieś numery na wizjerze i twierdzi,że są to numery patentowe wizjera od ESS.Głowy sobie uciąć nie dam ponieważ nie szukałem o tym informacji.

Posiadam ESSy NVG i Bolle x 800 stanowczo wygodniejsze są ESSy, ponieważ między nimi a twarzą dzieli nas gąbka ,a w x800 twarda guma która po paru godzinach gry zostawia łady ślad na twarzy na jakiś czas no i po prostu mocno je czuć na twarzy. Celowania w jednych jak drugich goglach z niskich przyrządów jest ciężkie bo nie da się dobrze przyłożyć twarzy do kolby.

Posiadam ESSy NVG i Bolle x 800 stanowczo wygodniejsze są ESSy, ponieważ między nimi a twarzą dzieli nas gąbka ,a w x800 twarda guma która po paru godzinach gry zostawia łady ślad na twarzy na jakiś czas no i po prostu mocno je czuć na twarzy. Celowania w jednych jak drugich goglach z niskich przyrządów jest ciężkie bo nie da się dobrze przyłożyć twarzy do kolby.

Pierwsze słyszę,u mnie nic takiego nie występuje.

Czy to nie jest normalne,że po 12h noszenia takie coś występuje? W innych goglach raczej też to będzie mieć miejsce,chyba że oklei się je jakąś gąbką. Ja na zwykłych strzelankach i zlotach spokojnie w nich wytrzymuję.