radrakkan Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 Witam! Mam pewien problem. Ostatnio zauważyłem niewielkie uszkodzenie gumki Hop-Up (wyjąłem praktycznie same strzępy) więc postanowiłem ją wymienić. Gdy gumka przyszła pocztą, z bananem na twarzy rozebrałem replikę (SIG SG552 - CyberGun) wkładam lufę na gumkę chcę włożyć do komory i... co cóż.. nie wchodzi! jak spróbuję na siłę, to gumka ewidentnie rozciąga się i niepoprawnie się układa. Nie wiecie może w czym tkwi problem? albo jak włożyć tą gumkę, aby wszystko działało? Przy okazji: Witam wszystkich forumowiczów! Link to post Share on other sites
fusi Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 Fajny tytuł :D Co do tematu to kup olej silikonowy i nasmaruj trochę gumkę wtedy wejdzie bez problemu. Link to post Share on other sites
radrakkan Posted August 14, 2012 Author Report Share Posted August 14, 2012 Mam olej, smaruję, a nawet prawie zatapiam wszystkie części w oleju, ale gumka wydaje się być za gruba, lub za duża... A tytuł ma przyciągać uwagę - jak widać działa! Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 HU na 0 aby dystanser nie wystawał, skracasz gumkę o 2-3 mm na długości abyś mógł założyć zabezpieczenie na lufe . Gumkę slikonem smarujesz tak aby nie upaćkać kołnierza gumki i z wyczuciem wpychać. Jak dojdzie to sprawdzasz czy kołnierz ma idealny okrąg. Link to post Share on other sites
ramiel Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 Pamiętaj, kto smaruje ten jeździ :D Jak sie z nią pomęczysz trochę to napewno wejdzie. Link to post Share on other sites
radrakkan Posted August 14, 2012 Author Report Share Posted August 14, 2012 Męczę się z nią od kilku dni więc... no cóż... A w ogóle to zauważyłem, że ona strasznie się rozciąga w komorze, która jest cała rozebrana, łącznie z dystanserem... w ogóle to mi ta komora się mała wydaje... W komplecie kupiłem 2 gumki Hop-Siup i dystanser typu H i ani gumki, ani dystanser nie pasują... Albo Madbull robi niepasujące gumki i dystansery... Link to post Share on other sites
radrakkan Posted August 14, 2012 Author Report Share Posted August 14, 2012 Dobra, dzięki ludzie za pomoc, ale na szczęście (lub nie) znalazłem rozwiązanie problemu: Gumka Hop-Up Madbulla nie pasuje do NICZEGO oprócz (niektórych) komór Hop-Up madbulla... Więc zostało kupić czarną Systemkę, albo zieloną G&G Link to post Share on other sites
slepy Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 Dobra, dzięki ludzie za pomoc, ale na szczęście (lub nie) znalazłem rozwiązanie problemu: Gumka Hop-Up Madbulla nie pasuje do NICZEGO oprócz (niektórych) komór Hop-Up madbulla... Więc zostało kupić czarną Systemkę, albo zieloną G&G A który MadBull? Czerwonego mam w minimi, montowałem też w M16 ICSa i M4 G&P (komora KA), bez problemów właził. Link to post Share on other sites
AnR Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 Dobra, dzięki ludzie za pomoc, ale na szczęście (lub nie) znalazłem rozwiązanie problemu: Gumka Hop-Up Madbulla nie pasuje do NICZEGO oprócz (niektórych) komór Hop-Up madbulla... Więc zostało kupić czarną Systemkę, albo zieloną G&G Nie wiem kto Ci takich bajek naopowiadał. Ale to nieprawda. Po prostu zamiast to wciskać musisz wkładać gumkę lekko obrotowym ruchem. Link to post Share on other sites
PlanB Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 Powinna wejść normalnie. Link to post Share on other sites
radrakkan Posted August 14, 2012 Author Report Share Posted August 14, 2012 No dobra, przesadziłem... Madbulle po prostu są niekompatybilne z wieloma komorami (nie ze wszystkimi), tak więc po prostu trafiłem replikę, do której one nie pasują. Wy macie szczęście, że będą wam pasować wszystkie :icon_biggrin:. Znajomemu na przykład madbulle też nie wchodzą, ale już zielona G&G, albo Systema Energy, czy różne Guardery wchodziły jak trzeba... co cóż... ma się tego pecha... Link to post Share on other sites
Nitro Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 (edited) Bzdura.Dla chcącego nic trudnego.Nasmaruj komorę od środka(gumkę zresztą też,ale z zewnątrz),i delikatnym obrotowym ruchem ją powoli wciskaj.Jak będzie za dużo oleju to patyczkiem do uszu go wytrzesz,a resztę już zrobią kulki.A jeżeli kołnierz nie chce wejść to przyciskaj do niego delikatnie paznokieć,przy "wkręcaniu" gumki. Edited August 14, 2012 by nicknitro Link to post Share on other sites
radrakkan Posted August 15, 2012 Author Report Share Posted August 15, 2012 Uwierzcie mi, próbowałem WSZYSTKIEGO! Musiałem ją przyciąć, bo nawet cała nie wchodziła (tak się rozciąga, że gdy kołnierz jest na miejscu, to jeszcze 1/10 gumki wystaje. Poza tym powstają straszne nieszczelności w kołnierzu. Tak, czy tak, kupić sobie zieloną gumkę G&G nie zaszkodzi... W ogóle to nie polecam replik CyberGun - Wszystko się psuje! Hop-Up, Śrubki niepodokręcane, a teraz jeszcze dysza się przestała ruszać.... Link to post Share on other sites
AnR Posted August 15, 2012 Report Share Posted August 15, 2012 Uwierzcie mi, próbowałem WSZYSTKIEGO! To, że Ty czegoś nie umiesz, nie oznacza, że od razu dana rzecz jest zepsuta i "nie pasuję". Zakładałem tonę gumek MB, nie miałem nigdy problemów. Link to post Share on other sites
Maza94 Posted August 15, 2012 Report Share Posted August 15, 2012 Nawiązując do tytułu tematu, jak się popieści to się zmieści :3 Wyszyść najpierw ten cały nachlapany sylikon. Potem, ustaw HU na 0 czyli tak żeby w ogóle nie podkręcał. Następnie założ gumę na lufę, leciutko sylikonem po ZEWNĘTRZNEJ części gumy chlapnij. Po czym, delikatnym ruchem, robiąc lekkie obroty w lewo i w prawo wsuń zespół lufy do komory. Powinno wsztstko się udać. Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted August 15, 2012 Report Share Posted August 15, 2012 Jak już włożysz, to pamiętaj że w ASG nie trzeba zmieniać gumki po każdym strzale! Link to post Share on other sites
radrakkan Posted August 15, 2012 Author Report Share Posted August 15, 2012 Myślicie, że to moja pierwsza gumka? Też nie jedną już założyłem (głównie Guarder i trochę Systemy) i wchodziło, aż miło! Ale te gumki ani mi, ani znajomemu nie wchodzą... Ach.. przypominają się piękne czasy gdy strzelało się zabawką za 100 zł (m4, zapewne wiecie o co chodzi), w której coś takiego jak Hop-Up mogło nie istnieć, bo i tak prawie nie działało (ale kulasy 0,12g podkręcało). Link to post Share on other sites
AnR Posted August 15, 2012 Report Share Posted August 15, 2012 Ekspercie, ale jakoś MB nie umiesz wcisnąć. MB są na tyle fajne, że są grube i przez to lepiej uszczelniają się w komorach, czasem bez potrzeby kładzenia teflonfix'a. Ale znów, TRZEBA umieć je zamontować. A nie swój brak umiejętności maskować wadą sprzętową. Link to post Share on other sites
radrakkan Posted August 15, 2012 Author Report Share Posted August 15, 2012 Do mojego SIG'usia w ogóle mało rzeczy pasuje... niestety... do tego ma tak ciasną komorę, ze po prostu gumki takie, jak MadBull'a nie mają prawa wejść... Do innej mojej repliki (LMT 16 DEFENDER) wchodzą z oporem, ale wchodzą, ale jak widać CyberGun chciało postawić szczelność nad kompatybilnością z innymi częściami... Link to post Share on other sites
Recommended Posts