ShapRee Posted August 17, 2012 Report Share Posted August 17, 2012 Witam, Ostatnią bawię się w przerabianie mojego WE AK PMC, ogólnie prawie jest gotowy, mam drewniany chwyt pistoletowy, drewniany chwyt przedni i rurkę gazową z drewnianą okładziną, oraz składną kolbę beryla, wszystko z ostrych odpowiedników po delikatnych przeróbkach by pasowało do tego modelu repliki. Ostatnio zauważyłem na YT ciekawy filmik, tyle ciekawy że właściciel WE AK74UN dokonał bardzo ciekawego zabiegu ze wszystkimi metalowymi elementami broni przez co wygląda ona jakby była ze stali i trochę podstarzała. oto filmik: http://www.youtube.com/watch?v=ge02XLFmUgg Czy ktoś wie jak wykonać taki efekt ? bo na moje oko to wygląda na wytarcie lakieru za pomocą papieru ściernego, ale mogę się mylić. Myślę czy nie zrobić czegoś podobnego w moim WE AK-47 :icon_smile: aby nadać mu trochę starszego wizerunku :icon_smile: Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted August 17, 2012 Report Share Posted August 17, 2012 Na moje oko to jest to albo anodowany znal,albo czerniony "oksydą na zimno". Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted August 17, 2012 Report Share Posted August 17, 2012 Idź na polibudę na materiałkę, z taki wykrywaczem ocznym materiałów konstrukcyjnych od razu dostaniesz doktorat. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted August 17, 2012 Report Share Posted August 17, 2012 A co powiedziałem coś złego?Swoją drogą jestem na AM ^^ Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted August 17, 2012 Report Share Posted August 17, 2012 Na moje oko to lakierowane drewno. Na oko to możesz laski w klubie oceniać, odróżnienie różnych stopów od siebie nie jest takie proste. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted August 18, 2012 Report Share Posted August 18, 2012 (edited) Przecież żadnego stopu nie odróżniam w w/w poście.WE robi repliki ze znalu,więc napisałem,że to anodowany znal,lub goły znal czerniony "oksydą" do stopów alu.Bardziej prawdopodobna jest druga opcja.Anodowanie znalu jest ciężkie i zależy od składu alu w nim.Tylko raz widziałem takie coś,i był to anodowany i barwiony na pomarańczowo gaźnik.Ale to cudnie wyglądało.Możliwe,że w w/w filmiku zostało zeszlifowane 90% warstwy lakieru,a reszta przejechana jakimś papierem wodnym o granulacji 2000 lub wyżej. Edited August 18, 2012 by nicknitro Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted August 20, 2012 Report Share Posted August 20, 2012 Wełna stalowa daje bardzo fajny efekt przy podstarzaniu AK. Quote Link to post Share on other sites
gewer12 Posted August 20, 2012 Report Share Posted August 20, 2012 Papier wodny 600 i do roboty. Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted August 25, 2012 Report Share Posted August 25, 2012 Po papierze czy wełnie jest fajny efekt, niestety tylko przez krótki czas po wykonaniu "zabiegu". Po kilku dniach Znal zaczyna szarzeć w poprzecieranych miejscach i wygląda wtedy... średnio. Bawiłem się kiedyś w postarzanie SWD od A&K i udało mi się utrzymać zamierzony wygląd poprzez pomalowanie repliki lakierem bezbarwnym matowym zaraz po wykonaniu przetarć - wystarczy niewielka warstwa. Może spróbuj w tą stronę. Quote Link to post Share on other sites
delin0m Posted August 26, 2012 Report Share Posted August 26, 2012 @nicknitro, stopów Al się nie oksyduje, a anoduje. Stal się oksyduje. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 3, 2012 Report Share Posted September 3, 2012 efekt prosty - stal oksydujesz na gorąco, a następnie gotową powłokę na następny dzień moczysz chwilę w kwasku cytrynowym. efekt: Quote Link to post Share on other sites
thesokol Posted September 6, 2012 Report Share Posted September 6, 2012 Ile to jest ta chwilka w kwasku cytrynowym :)? Będę oksydował na gorąco wszystko co stalowe w AK i zastanawiam się jak to ładnie postarzyć i myślę właśnie o kwasku i wełnie stalowej, bo papier mimo wszystko wydaje mi się najgorszym wyjściem choć też skutecznym. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 6, 2012 Report Share Posted September 6, 2012 dosłownie chwilka, tzn. jeżeli kwasek podgrzejesz (mam na myśli kwasek granulowany, rozpuszczany w wodzie, daję dwie paczki na jeden gar), to lepiej pędzlem nakładać, by mieć kontrolę. bęben rewolweru leżał jakieś 5 minut w zimnym kwasku, lufa 2 minuty w ciepłym. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts