m3dykk1 Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 dołączam się do pytania :) Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 Pojemność jest identyczna ale lipo będą dłużej działać ze względu na większą wydajność prądową. (tak w uproszczeniu) Quote Link to post Share on other sites
Mikuła Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 No to fajnie.A czy lipo( kiedy już będę je miał razem z Imax b6 )trzeba jakoś specialnie potraktować od nowości np formowanie jak ni-mh czy po prostu naładować do pełna i resztą już się wiecęj nie przejmować? Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 Tylko tyle żebyś jej nie rozładował poniżej 3v na ogniwo. Całować i głaskać nie trzeba. Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 Oj nie tylko. Nie odkładaj w pełni naładowanego pakietu do szuflady na dłużej niż 10-14 dni. Dlaczego? dowiesz się jak tak będziesz robił po 7-9 miesięcach użytkowania. Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 No fakt.... pakiety przechowywać najlepiej jak naładowane są w ok 60%. Formować nie trzeba ;) Quote Link to post Share on other sites
Mikuła Posted November 23, 2012 Report Share Posted November 23, 2012 Czyli ładować na full ma ładowarce , a póżniej przechowywać tylko częściowo naładowane? Ale chyba na strzelance nie da się rozładować do 3v na ogniwo bo silnik już wcześniej nie pociągnie gearboxa czy tak ? Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted November 23, 2012 Report Share Posted November 23, 2012 Wrzucę jeszcze swoje wątpliwości bo temat akurat...Mate sry za pytanie pod pytaniem. Czy opłaca się wymieniać 12V NiMH na 11.1V LiPo ? Rozważam to wyłącznie pod względem ROF'a (czy podniesie się na LiPo), korzyści gabarytowe itp pomijam. Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted November 23, 2012 Report Share Posted November 23, 2012 (edited) 11,1V powinno dać ci większego rofa niż 12V NiHM Edited November 23, 2012 by l_isek Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted November 23, 2012 Report Share Posted November 23, 2012 Czyli ładować na full ma ładowarce , a póżniej przechowywać tylko częściowo naładowane? Ale chyba na strzelance nie da się rozładować do 3v na ogniwo bo silnik już wcześniej nie pociągnie gearboxa czy tak ? Ładować na full, używać w momencie odkładania podłączyć do ładowarki włączyć funkcje ładowania lipo do przechowywania pakietu jeżeli ładowarka nie posiada tej funkcji rozładować pakiet aby napięcie bylo o 60 % wieksze od dopuszczalnego minimalnego dla danego pakietu. Najlepiej aby pakiet odkładany do szuflady miał takie napięcie jak ma nominalnie czyli przy 2S 7,4V a 3S 11.1V. CeberBP to zależy jakie lipo 3S kupisz mam tu na myśli pojemność i wielkość C . Jak kupisz o wysokich parametrach to może przekroczyć.Lecz jeżeli twój pakiet działa poprawnie to bym nie zmieniał. Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted November 23, 2012 Report Share Posted November 23, 2012 Czyli po prostu wnioskuję, że nie będzie tak wielkiej korzyści aby specjalnie zmieniać jeszcze dobrze działający pakiet NiMH...Dziękować Quote Link to post Share on other sites
Mikuła Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 Mam takie pytanko.Kupiłem już lipo i ładowarkę ,naładowałem i teraz pytanie, czy powinienem zrobić tryb storage, czy zostawić tak jak jest, naładowana prawie do pełna.Naładowałem w piątek a za tydzień mam strzelankę.Opłaca się to robić czy nie? Z reguły strzelamy się co sobotę więc nie wiem czy robić tak czy gra nie warta świeczki? Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 Zawsze gdy nie używasz - tryb storage. Ja ładuje baterie wieczorem przed strzelanką, albo nawet rano, mam budzik na 6.00 i o 7.30 batka naładowana. Bo strzelance - tryb storage. Quote Link to post Share on other sites
Mikuła Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 No to super.Dziękuję. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted December 3, 2012 Report Share Posted December 3, 2012 Inna propozycja. Daruj sobie storage. Jak będziesz miał LiPo dobrej firmy plus nie przekroczysz napięć jedną czy drugą stronę to i tak będzie trzymać pojemność. Quote Link to post Share on other sites
Mikuła Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 Mam redox-a.Kiedy ładuję, imax sam wyłącza mi baterię kiedy uzna ,że już koniec więc chyba napięć nie mogę przekroczyć. Zrobiłem tryb storage i pokazało ostateczne napięcie 7.61 v po procesie.Czy ono jest prawidłowe? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 Tryb storage jest do przechowywania baterii przez długi czas, np. 1 miesiąc odpoczynku od strzelania. Quote Link to post Share on other sites
TheOne Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Panowie w icesie mam kable nisko oporowe lipolek 2s bez moseftu bedzie bespieczny? Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Bespieczny to nie wiem ale bezpieczny na pewno. Zresztą mosfet nie jest po to by chronić ogniwa ale styki. Poczytaj forum i słownik ortograficzny. Quote Link to post Share on other sites
Mikuła Posted December 30, 2012 Report Share Posted December 30, 2012 Witam jak już pisałem mam ,a w zasadzie miałem redoxa 7.4. Miałem mały wypadek a mianowicie zetknąłem ze sobą +i-. Poszła iskra i okazało się ,że kabelki się rozlutowały. Próbowałem zlutować ponownie , niby jest napięcie 8.04v ale kiedy podłączam do repliki to nawet silnik się nie rusza. Można coś zrobić jeszcze albo zareklamować czy to moja wina? Kupiłem na gunfire.pl. :bialaflaga: Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted December 30, 2012 Report Share Posted December 30, 2012 Ciśnij na gwarancje ale sukcesów nie wróżę. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted December 30, 2012 Report Share Posted December 30, 2012 Pakiet uszkodziłeś z własnej winy tak więc gwarancja tego nie obejmuje. Najpierw naładuj pod korek i zobacz czy strzela. Quote Link to post Share on other sites
sp9wlc Posted December 31, 2012 Report Share Posted December 31, 2012 nie reklamował bym tego w oparciu na gwarancję, skoro wina ewidentnie po Twojej stronie, innej przyczyny "odspawania" połączeń w pakiecie nie przewiduje producent Quote Link to post Share on other sites
Mikuła Posted December 31, 2012 Report Share Posted December 31, 2012 No spróbuję naładować ,ale wątpię. Wychodzi jednak ,że muszę ponownie kupić nową...eh nawet raz na niej nie strzelałem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts