onyxer Posted September 19, 2012 Report Share Posted September 19, 2012 Witam. Mam nurtujące mnie pytanie. Chciałbym wiedzieć, czy jest jakiś przelicznik ,który umożliwi mi przeliczenie prędkości wylotowej - przyjmijmy, że jest to 300fps na odległość. Czyli kupujemy karabinek z taką prędkością wylotową i chcemy wiedzieć na jaką odległość poleci kulka. ZNAM TAKĄ REGUŁĘ: Oto przelicznik (fps * 0.3048) * 3.6 = V [km/h] np. (300 fps*0,3048)*3,6 = 329 km/h Bądź przelicznik w innej formie :) 1fps=0,3048m/s 1fps=1,09728km/h Wiadomo że im większa prędkość wylotowa tym dalej poleci kulka. DA SIĘ PRZELICZYĆ NA JAKĄ ODLEGŁOŚĆ LECI KULKA ? Będę wdzięczny. Pozdro. Quote Link to post Share on other sites
Stilgar Posted September 19, 2012 Report Share Posted September 19, 2012 Żadna reguła nie przebije praktyki :) Podam przykład: Kupujesz guna 300fps i liczysz wedlug tego twojego czegoś. No i co wychodzi ci iles tam, a na ile strzeli? Może masz inną gumkę ? To więcej, A może lżejsze/cięższe kulki? Znowu co innego. Lufa precka - aha coś doda. i tym podobne. Teoria nie zastąpi praktyki, lepiej popytaj się ludzi ile moze wynosic zasieg skuteczny broni niz taki oto przelicznik :P * Jak coś to mnie poprawiać :) Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted September 19, 2012 Report Share Posted September 19, 2012 Można się w to bawić, ale nie ma to sensu. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted September 19, 2012 Report Share Posted September 19, 2012 (edited) Nie da się.Zasięg nie tylko zależy od fpsów,ale także od komory i gumki hop-up,wagi kulek itd..Repliki Marui co mają 250-300fps sieją na ~50 metrów,czego np nie potrafią chińczyki z 400fps ;p Edited September 19, 2012 by nicknitro Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted September 19, 2012 Report Share Posted September 19, 2012 Nie da się. Quote Link to post Share on other sites
Skejter Posted September 19, 2012 Report Share Posted September 19, 2012 http://mackila.com/airsoft/atp/index.htm Z działu " Snajperzy i kamuflaż" Czyli Masz wszystko o balistyce,fizyce w asg. Quote Link to post Share on other sites
Stilgar Posted September 19, 2012 Report Share Posted September 19, 2012 ^Up coś, żeś źle link dał bo mi nie działa a chciałbym poczytać :) Quote Link to post Share on other sites
Skejter Posted September 19, 2012 Report Share Posted September 19, 2012 (edited) ://mackila.com/airsoft/atp/index.htm bez http z przodu. Edited September 19, 2012 by Skejter Quote Link to post Share on other sites
Stilgar Posted September 19, 2012 Report Share Posted September 19, 2012 ^Up Taki mam błąd: http://desmond.imageshack.us/Himg690/scaled.php?server=690&filename=asgblad.png&res=landing Ale ok ja sam znajdę temat i poczytam :) Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted September 19, 2012 Report Share Posted September 19, 2012 ^Up Taki mam błąd: http://desmond.image...png&res=landing Ale ok ja sam znajdę temat i poczytam :icon_smile: A po kiego grzyba to " A" ci na końcu... http://mackila.com/airsoft/atp/index.htm Najlepiej jak powiesz jaka replika o jakiej mocy cię interesuje i lepsze wyniki dostaniesz w odpowiedziach doświadczonych użytkowników. Swoją droga jakieś mało realne te wykresy, 500fps na 0,25g tylko 160 stóp przy opadzie 3cali do toru lotu? jakieś 10-15% zaniżenia Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 19, 2012 Report Share Posted September 19, 2012 Bo to są tylko takie kalkulatorowe zabawy a nie żadne przydatne szczególnie tabele. Quote Link to post Share on other sites
onyxer Posted September 21, 2012 Author Report Share Posted September 21, 2012 Ok, a więc chciałbym kupić ten karabinek http://www.hobby4men.com/karabin-asg-combat-zone-rs-2-elektryczny.html Jak będzie jego zasięg skuteczny ? - proszę także o opinie o tym sprzęcie. Quote Link to post Share on other sites
kulesz Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Tego? Jak dojdzie do 20m to już wyczyn. W praktyce ok 10-15m . Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 180FPS za taką kasę, kolego wiem że fajnie wygląda z zewnątrz ale radzę poczytać na forum o karabinach do tych 300zł i można o niebo lepsze kupić. I faktycznie ten karabinek który masz w linku nie plunie dalej niż 20m Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Mam dziwne przeczucie, że autor pytania i tak to kupi. Obym się mylił, bo popełni spory błąd wyrzucając pieniądze na tą ładnie wyglądającą zabawkę. Onyxer - były już tutaj niezliczone ilości pytań o repliki tego typu - część osób dawała się uchronić przed stratą pieniędzy, inne nie. Mam nadzieję, że Ciebie uchronimy. Dołóż stówkę, to będziesz miał już do wyboru kilka naprawdę fajnych replik. Quote Link to post Share on other sites
onyxer Posted September 21, 2012 Author Report Share Posted September 21, 2012 (edited) spoko, nie naciągnę się i jej tak szybko nie kupię. Czekam na Wasze propozycje do 400-500 zł. Zależy mi na dużym zasięgu (nie takim, że muszę celować w niebo, żeby kulka poleciała dalej, bo wtedy nie ma zabawy) edit; ooo ! pierwsza propozycja z jednego z tematów na tym forum. http://gunfire.pl/product-pol-1144793020-Replika-karabinka-CM028.html 370fps za taką samą cenę. Teraz już się nie nabiorę. Edited September 21, 2012 by onyxer Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 CM.028 to już jak najbardziej warta uwagi replika. Do 500 złotych możesz zastanowić się również nad serią G36 od JG (wnętrze porównywalne z CM.028/031/037, ale wykonanie ładniejsze, akumulator lepszy, RISy...), albo jakimś AK od Boyi, jeśli zmieszczą się w tej cenie. To są najczęściej polecane repliki, a jeśli wolałbyś co innego, to patrz, aby były w tych replikach standardowe gearboxy (np. V.2, V.3, V.7). Jeśli coś będzie miało gearbox plastikowy - od razu z tego rezygnuj. Quote Link to post Share on other sites
onyxer Posted September 21, 2012 Author Report Share Posted September 21, 2012 (edited) Wiesz, używasz takich zwrotów, że nic nie rozumiem, pozo modelami broni. Jestem zielony w sprawach air soft gun. Nie wiem, jaki napęd jest lepszy do czego, nie znam się na poszczególnych podzespołach. Chcę po prostu kupić solidny, wytrzymały,sprawdzony, polecany karabinek asg do 400-500 zł. Jak już mówiłem, zależy mi na siłce karabinku, żeby kulka leciała z dużą siłą na to przynajmniej 200m. Może mi Pan podać jakiś konkretny link do modelu, który sam by pan wybrał, stosując się do moich preferencji ? PS; karabinek nie będzie używany w wojnach "na ludzi", dlatego cały czas piszę o tej mocy. Edited September 21, 2012 by onyxer Quote Link to post Share on other sites
HeeL Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Linków mi się nie chce podrzucać ale ze znalezieniem repliki nie powinieneś mieć problemów. Cm.028 JG-G608 Quote Link to post Share on other sites
1beduin Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Chcę po prostu kupić solidny, wytrzymały,sprawdzony, polecany karabinek asg do 400-500 zł. Jak już mówiłem, zależy mi na siłce karabinku, żeby kulka leciała z dużą siłą na to przynajmniej 200m. Ale żartujesz, prawda? Quote Link to post Share on other sites
HeeL Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 :icon_mrgreen: nawet nie doczytałem :hahaha: 200m to chyba trochę przerasta możliwości naszych replik ;) Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 z dużą siłą na to przynajmniej 200m. Nie ma replik Airsoftowych o takim zasięgu. Nie ważne czy za 400-500 złotych, czy za 4000-5000 złotych. Zasięg skuteczny przeciętnych replik elektrycznych oscyluje w okolicach 40-50 metrów. CM.028 i G608 łapią się na tą granicę więc bez problemu dasz radę się z tym dobrze pobawić. Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Są repliki z których da się prowadzić skuteczny ogień na ok. 150m. Ale nie są dostępne dla każdego. Quote Link to post Share on other sites
Kamilw96 Posted September 22, 2012 Report Share Posted September 22, 2012 takim karabinem to ja w podstawówce się bawiłem. a w ogóle to napiszę dosyć znane powiedzenie o Chcę po prostu kupić solidny, wytrzymały,sprawdzony, polecany karabinek asg do 400-500 zł. Jak już mówiłem, zależy mi na siłce karabinku, żeby kulka leciała z dużą siłą na to przynajmniej 200m. "nie wiem czy mam się śmiać czy płakać" ale jeśli zaczynasz dopiero asg to się nie dziwię musisz poczytać o każdym karabinie który zamierzasz kupic kilkanaście wypowiedzi. a na początek także polecam cm.028 jakbyś chciał trochę poprawić osiągi to lufa i gumka do wymiany i bardzo dobry karabin. Quote Link to post Share on other sites
komandoczołg Posted September 22, 2012 Report Share Posted September 22, 2012 (edited) Są repliki z których da się prowadzić skuteczny ogień na ok. 150m. Ale nie są dostępne dla każdego. Ty chyba żartujesz :hahaha: Najbardziej tuningowane snajperki za 5000 tysięcy będą miały skutecznego ok 100m. Edited September 22, 2012 by komandoczołg Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts